Bugün, giderek dallanıp budaklanan tiny house sorununu irdelemeye devam ediyoruz. Biliyorsunuz geçen haftaki yazımda, tarım arazilerine konulan bu tiny house tipi küçük evleri gündeme getirmiştim. Özellikle pandemi döneminden sonra, bir çözüm gibi görünen tiny house ve bu tarz yapıların hızla çoğaldığına tanık olduk. Başta masum görülen bu küçük evler, amacı dışında kullanılmaya başlayınca, giderek farklı bir boyuta taşındı. Tarım arazileri ve sit alanlarına yerleştirilen bu modern gecekondular, tatil ve turizm beldelerinin yanı sıra tarım arazileri için de büyük bir sorun oluşturmaya başladı. Bu konuyu dile getirdiğim günden bu yana telefonum susmadı; çok sayıda e-mail ve yorum aldım. Bu yorumlar arasında dikkatimi çeken iki konu oldu. Bunlardan birincisi bazı tiny houseların yasa dışı biçimde, pansiyon-otel-oda şeklinde işletildiği, vergi kaybı oluştuğu yönünde. İkincisi ise bu yapılarda konaklayan kişilerin kayıtlarının alınmadığı gibi şikâyetler… Düşünüldüğünde bu iki konu, belki de tarım ve sit alanına konulmasının önüne geçecek boyutta. Hem vergi kaçılıyor hem de konaklayan kişilerin kimler olduğu bilgisi bulunmuyor. Bu yapılarda konaklayan kişiler, yasa dışı işlere bulaşmış olamazlar mı?
Valilikler ve belediyeler, sorumlulukları çerçevesinde bu denetimleri sürdürürken, bir yandan da emniyet ve asayişin sağlanması için İçişleri Bakanlığı’na bağlı emniyet ve jandarma ekiplerinin sıkı bir denetim yapması gerektiğini düşüyorum. Yine vergi kaybının önüne geçmek için Gelir İdaresi Başkanlığı ekiplerinin kayıt dışı şekilde ticaret yapan bu kişileri tespit ederek denetlemesi gerekiyor. Bakalım yaza girdiğimiz bugünlerde özellikle turizm bölgelerini işgal eden bu yapılarla ilgili radikal kararlar çıkacak mı bekleyip göreceğiz…
Karavanlar kaldırıldı
Yaz sezonunun başlamasıyla İzmir’in en uzun plajına sahip Seferihisar’da sahillerinde çalışmalar hızlandı. Seferihisar Belediyesi, her yaz on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ürkmez ve Doğanbey sahillerinde temizlik ve çevre düzenlemesi yaptı. Sahildeki karavan, tekne ve sahipsiz şemsiyeler, belediye personeli tarafından tek tek toplandı. Plajlar halkın kullanımına açıldı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’i yürekten tebrik ediyorum.
Yapmak için yapmayın!
Son zamanlarda aldığım şikâyetlerin başında araçların yaya geçidinde yayaları yol vermemesi geliyor. Maalesef ülkemizin en büyük problemlerinden biri trafik kültürü eksikliği. Hep bir şey olduğunda yurt dışındaki uygulamaları örnek gösteriyoruz ya! Bence yaya geçitleri konusunda da bu uygulamayı örnek alabiliriz. Unutmayalım ki o yaya geçidinde bekleyen kişi kendi çocuğunuz, kendi anne babanız olabilir. Bu yüzden mutlaka yayalara önceliği verelim. Bu arada tek suçlu sürücüler de değil! Ülkemizdeki birçok yaya geçidinin boyaları silinmiş halde. Ülkemizde belediyelerin ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı önemli de bir hata var. Bu yaya geçitlerine beyaz boyayı sürüp geçiyorlar. Havaların ısınmasıyla güneş vurunca da sürücü bu taralı alanı son dakikaya kadar göremiyor. Oysaki reflektif boya ile yaya geçitleri boyansa sürücüler de taralı alanı görür görmez yaya geçidinde durur…
Şikâyetlere yanıt aldık
Nisan ayında, Bayrampaşa’da binlerce kişinin ve öğrencinin kullandığı üst geçidin çökmek üzere olduğunu dile getirmiştim. Üst geçitle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden bilgi geldi. Gündeme getirdiğimiz üst geçit okullar kapanınca yıkılarak yeniden yapılacakmış. Yine geçen hafta Eyüpsultan’daki İSPARK otoparkına giremeyen sürücülerin şikâyetini dile getirmiştim. Bu konuyla da ilgili İBB’den tarafıma verilen bilgiye göre, otoparka giriş için çevre düzenlemesi için planlama yapılmaya başlanmış.
Bir sonraki yazıya kadar sağlıcakla kalın.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024