Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Yediğimiz yağlı yiyecekler kötü kolesterolü yükseltir diye biliyoruz da şimdi sigara ile kolesterolün ne alakası var diyeceksiniz. Sigara vücuda verdiği bir dizi zarara ek olarak ne yazık ki kolesterol tablosunu da kötü yönde etkiliyor. İyi kolesterolü düşürüyor trigliseridi yükseltiyor. Yani eğer sigara kullanıyorsanız istediğiniz kadar sağlıklı beslenmeye çalışın, özellikle de kolesterol diyeti yaptığınızı düşünün kolesterol profiliniz hiç de umduğunuz gibi olmayabilir. Trigliserid düzeyinin yediklerimizle, içtiklerimizle özellikle de glisemik indeksi yüksek yani, tatlı hamur işi gibi gıdalarla, meyve suları, kolalı içeceklerle ve alkol tüketimi ile yükseldiğini sonuçta da karaciğer yağlanmasına sebep olduğunu biliyoruz. Bu yüzden diyet yapıyorsanız bilmelisiniz ki sigara da trigliseridi yükseltir.

Haberin Devamı

Sigara iyi kolesterolü düşürüyor

İyi kolesterol ne işe yarar?

İyi kolesterol adından da anlaşıldığı gibi iyiliğimiz için çalışan bir kolesterol türüdür. Kötü kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalıklarında damar tıkanıklığına sebep olan ateroskleroz sürecinin ilerlemesinde önemli rol oynadığını biliyoruz. Plakların oluşumunda ve yapısında yer alan kolesterol kanda ölçülebilen bir değerdir. Kolesterol kan damarlarında tek başına dolaşamaz, lipoproteinlere bağlanarak dolaşır. Bu lipoproteinlerin bazıları iyi niyetli bazıları da kötü niyetlidir. İyi niyetli olan HDL yani yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü karaciğere gitmesi gereken yere taşır. Kötü niyetli olan LDL yani düşük yoğunluklu lipoprotein ise kolesterolü tıkayıcı plakları oluşturmak üzere damar duvarına taşır. Bu nedenle biz HDL’yi yüksek LDL’yi de düşük tutmak isteriz. Bunun için diyet hatta gerekirse ilaç öneririz.

HDL’nin yükselmesi için

Her gün düzenli aerobik egzersiz öneririm. Mümkünse günlük en az 30 dakikalık yürüyüşlere zaman ayırın. Omega 3, HDL’yi yükseltir. Bu nedenle haftada iki kez somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıkları tüketmenizi öneririm. Yemeklerde, salatada zeytinyağı kullanın. Ancak unutmayın ki zeytinyağı çok faydalı bir yağ olmasına rağmen kızartılınca o da zararlı hale dönüşür. Bu nedenle her tür kızartmadan uzak durun. Trans yağlardan kaçının. Omega 3 için ayrıca ceviz, keten tohumu, çörek otu, semizotunu yiyecekleriniz arasında tercih edebilirsiniz. Ayrıca balık, deniz ürünleri, elma, mantar ve fındıkta bulunan krom da HDL’yi yükseltmeye yardımcı olur. Bir araştırma sonucu portakal suyunda bulunan hesperidin adlı maddenin de HDL’yi yükselttiği gösterilmiş. B3 vitamini olan Niasin, HDL üretimine yardımcı olan apolipoprotein A1 adlı proteinin parçalanmasını önleyerek HDL’nin yükselmesine yardımcı olur. Niasin ilaç olarak kullanılacaksa doktor kontrolünde alınmasını öneririm. Ateş basması, yüzde kızarma gibi bir yan etkisi olabilir. Sığır eti, tavuk, balık, tahıl unu, mısır unu, yumurta ve sütte, karaciğer, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, tam buğday yapılmış ekmek, mantar, kuru bakliyatlar, badem, fındık, dereotu ve terede niasin bulunur. Özellikle siyah üzümün kabuğunda daha çok bulunan resveratrol de HDL’nin yükselmesinde etkilidir. Bu sebeple Fransızların kırmızı şarabın HDL’yi yükselttiğine dair yapılmış çalışmaları mevcuttur. Ayrıca kolesterol düşürücü ilaçların da HDL’yi bir miktar yükseltme etkisi gösterilmiştir.