Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Bu iki terim birbirine benzer gibi görünse de aslında büyük farklılıklar içerir. Gelin bu farklılıkları birlikte bir gözden geçirelim.

Sağlık yönetimi: Vücudun bütün hücre, doku, organ ve sistemlerinin olması gerektiği gibi, stabil ve istikrarlı bir biçimde çalışması olarak tanımlanır. Vücutta var olan herhangi bir aksi durumda, hastalık belirtisi görülmese bile sağlığı bozulmuş olarak kabul edilir.

Hastalık yönetimi: Artık hastalık ortaya çıkmıştır ve hastalık belirtileri de görülmeye başlamıştır. Bu durumda birey hasta olarak değerlendirilir ve artık tedavi süreci de başlamıştır.

Haberin Devamı

Sağlık yönetimi: Kişiler, bir bütün olarak değerlendirilirler. Yalnızca alarm veren sisteme, dokuya ve organa yönelim uygulanmaz zira vücudun her parçası birbirine bağlıdır ve bir yerdeki işleyiş bozukluğu bütün hücre, doku, organ ve sistemleri etkiler.

Hastalık yönetimi: Semptomların yani belirtilerin görüldüğü dokuyu, organı ya da sistemi hedef alır. Lokal değerlendirmeler yapılır.

Sağlık yönetimi: Tedaviye başlamak için hastalığın belirtilerinin görülmesi beklenmez. Risk görüldüğü anda hastalık önlenmeye çalışılır ve tedaviye başlanır.

Hastalık yönetimi: Tedavi için hastalığın belirli bir seviyede olması ve belirtilerin görülmesi gerekir.

Örneğin; kalp-damar hastalığı yapabilecek bir takım risk faktörlerine sahip olduğunuz ortaya çıktı. Sigara içiyorsunuz, kolesterolünüz yüksek, stresli bir işte çalışıyorsunuz. Burada sağlık yönetiminde sizi bir bütün olarak ele alıp yani holistik bir yaklaşımla sağlıklı kalabilmeniz için uğraşılır. Hastalık yönetimi ise kalp damarlarında tıkanıklık başladıktan sonra acaba ne yapalım sorusunun cevabını aranır. İlaç tedavisi uygulanır veya damara stent takılır ya da by pass ameliyatı uygulanır.

HASTALIK YÖNETİMİ  VE SAĞLIK YÖNETİMİ

Sağlık yönetimi: Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak asıl amaçtır. Hedef ise bu hali hayat boyu muhafaza etmektir. Yani alınan tedbirlerin sürdürülebilir olmasına da dikkat edilir.

Hastalık yönetimi: Kişi, hasta olarak kabul edildikten sonra hastalık takibi yapılır. Hastalık belirtilerinin giderilmesi üzerine odaklanılır.

Haberin Devamı

Sağlık yönetimi: Hastalığın nedenine odaklanılır. Tedavinin amacı, hastalığın sebebini ortadan kaldırmak üzerine kuruludur.

Hastalık yönetimi: Nedene değil sonuçlarına odaklanılır. Şikayetleri gidermek, hastalığı tedavi etmek asıl amaçtır.

Sağlık yönetimi: Tedavilerin yan etkileri yoktur ve tedaviden sonra diğer organlarla ilgili bazı şikayetler de ortadan kalkar.

Hastalık yönetimi: Tedavilerin ciddi yan etkileri olabilir. Ciddi komplikasyonlar gelişebilir. İlaçların başka organları olumsuz etkileyen sonuçları olabilir.

Sağlık yönetimi: Sağlıklı olma halinin hayat boyu korunması için kişi, tedavi süreci ve sonrası için bilgilendirilir, eğitilir. Doktor ve hastanın süreci birlikte yönetmesi sağlanır.

Hastalık yönetimi: Hasta, tedavi protokolü ve/veya ilaç kullanımları hakkında bilgilendirilir. Süreç içerisinde düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gelmesi istenir.

Sağlık yönetimi: Vücudu gen, hücre, doku, organ ve sistemler nezdinde detaylıca değerlendirir. Tedavi protokolleri, her bireyin kendi mevcut durumunu sağlıklı hale getirmek adına kişiye özel oluşturulur.

Haberin Devamı

Hastalık yönetimi: Hastalığın belirtilerinin görüldüğü doku, organ ya da sistem ele alınır. Her hastalık semptomu için belirli ilaç ve tedavi protokolü uygulanır. İlaç dozları kişiye ve hastalığın seyrine göre ayarlanır.

Sağlık yönetimi: Sağlıklı olma haline odaklanılmaktadır.

Hastalık yönetimi: Hastalığa odaklanılmaktadır.

Günümüzde artık hasta olmadan sağlığı korumak ve bunun için de önce sağlık yönetimini iyi bir şekilde sağlamak gerektiği tartışılmaz bir gerçektir. Hastalıkları iyi yönetmek, tedaviyi ve takibi doğru bir şekilde sağlamak elbette ki önemli fakat asıl marifet hasta olmadan sağlığını iyi koruyabilmek. Bunda da en büyük görev insanın kendisine düşüyor.