Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ramazan ayının ardından kutlama ve ziyafet sofralarının, geleneksel şekerli ikramların bolca sunulduğu bayram günleri vücudunuzun kabusu olmasın

Ramazan ayı boyunca öğün sayısı ve beslenme düzenindeki değişiklik sebebiyle hızı da değişen metabolizmamızı düzene sokmak için normal yemek düzenine ılımlı bir geçişle beraber egzersizleri ve yürüyüşlerimizi artırmalıyız. Bayram sofralarına kıtlıktan çıkmışçasına sarılırsak sindirim sistemimiz bu ani yük karşısında bize gereken uyarıyı zaten çabuk şekilde verecektir. Hazımla ilgili yaşanan bu sorunlar daha ileride de gereksiz fazla kilolar şeklinde yerleşebilir.

Sık karşılaşılan sorunlar

Ramazan Bayramı’nda tükettiğimiz besin miktarındaki artışla beraber, yiyeceklerin içerdiği yağ, tuz ve şeker oranlarına, taşıdığı kaloriye, sindirime ait özelliklerine dikkat edilmezse bu, öncelikle mide yanması, reflü, gaz problemleri gibi sindirim sorunlarına yol açar. Eğer vücutta yatkınlık varsa kan şekeri ve tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Bu nedenle özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları, diyabet ve reflü hastaları daha da dikkatli biçimde hareket etmeliler.

Tansiyon ilacı kullananların gün içindeki oynamaları saptamak üzere tansiyon ölçümlerini yapmaları önerilir. Bu takip çizelgesine göre kardiyologlarına danışarak ilaçlarında doz ayarlaması yapmak gerekebilir. Diyabet hastalarının da aynı şekilde kan şekerine göre uyguladıkları insülin tedavilerinin dozunu ya da şeker ilaçlarının dozunu doktorlarına danışarak değiştirmeleri gerekebilir.

Bayram haziran ayının bu sıcak günlerine denk geldiği için yüksek kaloride ve miktarda tüketilen yiyecekler en çok kalp hastalarını olumsuz yönde etkiler. Çarpıntı ve aritmi gibi şikayetler de beraberinde sık olarak gözlendiğinden kafeinli içeceklerin tüketimine de dikkat edilmelidir.

Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmamız nedeniyle oruç tutmaya başlamadan önceki miktarda ve kalorideki yiyecekleri tüketsek dahi bunları eskisi gibi yakamayıp kilo almaya başlayabiliriz. Bu nedenle yiyeceklerin kalorisine ve miktarına dikkat ederek azar azar artırarak makul seviyeye getirmek, metabolizmayı hızlandırmak üzere harekete geçmek şarttır.

Bayram tatilinden fırsatla sevdiğimiz bir spor dalına vakit ayırmaya ya da açık havada ailemiz, arkadaşlarımızla yapacağımız yürüyüşleri artırmaya özen göstermemiz faydalı olur. Sağlıklı olmak sadece beden sağlığı, organların sağlıklı çalışması, mideye faydalı besinlerin girmesinden ibaret değildir. Bayramda insanın ailesiyle, sevdikleriyle, dostlarıyla bir araya gelmesi, birlikte paylaştıklarıyla ruhunu da beslemesi gerekir. Herkese sağlıklı, birlik ve beraberlik dolu mutlu bayramlar dilerim.