Futbol Federasyonu eski başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yabancı Video Asistan Hakemliği (VAR) denemesi fiyasko ile sonuçlanmıştı.
Hem masrafı, hem nitelikli VAR hakemi getirmenin güçlüğü, hem de haksız rekabete yol açması, Büyükekşi’yi bile pes ettirmişti. Seçimi kazanıp yola devam etse, vazgeçecekti.
Yeni başkan İbrahim Hacıosmanoğlu da Merkez Hakem Kurulu’nun yaz seminerinde, “600 sene dünyayı yönetmiş bir milletin evlatlarıyız. Kendi evlatlarımıza güvenmeyip yabancı hakem getirdik bu ülkeye. Sadece size yapılan bir hakaret değil, Türk milletine yapılan hakaretti. Yapanları kınıyorum” ifadeleriyle yabancı hakem taleplerine sert çıkmıştı.
Peki ne oldu da bu kadar kısa sürede fikir değiştirdi Hacıosmanoğlu?..
Hafta içinde Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat ile yaptığı görüşmeden sonra niçin çark edip yabancı VAR konusunda topu kulüplere attı?
Galiba alışmamız lazım; “kulüp başkanları artık disiplin kuruluna sevk edilmeyecek” demişti, onlarcası ceza aldı.
“Hakemlerin arkasında dağ gibi
Lige şampiyonluk iddiası ile başlıyorsun, ancak küme düşme bölgesindeki takımlarla puan farkın sadece iki. Çaykur Rizespor deplasmanı öncesi Trabzonspor’un bu sezon yaşadığı krizi başka hangi istatistik bu denli gerçekçi açıklayabilirdi ki? Bu maçta da yenilseniz, rakibin gerisinde kalacaksınız. Korku filmi senaryosu gibi değil mi? O filmi izledi Trabzonspor camiası.
Düşünmek bile başkan ve teknik direktörünün tansiyonuna tavan yaptırmış, ilaçları yetersiz kalmıştır.
Futbolcular mı? Geçin efendim, hangisinin umrunda. Aldıkları paraya bakıyor çoğu. Kaçında formayı sahiplenme duygusu var merak ediyorum!
Geçen sezondan bu yana yazıp çiziyoruz. Bu takımın dirençli bir orta sahası ve oyunu yönlendirecek şefe ihtiyacı var diye. Yapılan onca transferden sonra ne değişti? Kocaman bir hiç. Futbolun temel prensibidir; önce takım savunması yapacaksın. En önemlisi ikinci bölgeyi güvende tutacaksın. Aksi takdirde savunma sıkıntılarına önlem alamaz, basit gollere boyun eğersin. Ve yüz milyon euroluk kadron ile
Trabzonspor bu sezon yanlış transfer planlamasının bedelini ödüyor.
Başkan Ertuğrul Doğan kusura bakmasın. Kulüp için yaptığı fedakarlık ve özveri bir yana; takımın bugün yaşadığı krizde eski teknik direktör Abdullah Avcı kadar sorumluluğu var.
Basit bir örnek; Nwakaeme transferi. Sırf taraftar istedi diye, onların gönlünü hoş tutmak için geri getirilen Nijeryalı oyuncunun durumu içler acısı. Bir hafta oynuyorsa iki hafta sakat. Üstelik iki yıllık sözleşmesi var. Ve yıllık 1.5 milyon euro ödeniyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu ülkede altını çizerek yazıyorum; 55 milyon Türk lirası. Yazık değil mi bu kulübün parasına, günah değil mi memleketin dövizine?..
Yıllardır altyapısı ile övünen bu kulüpte ne cevherler var ama onları cesaretle oynatacak, güvenecek irade yok. Nwakaeme ile bağlantılı bir örnek daha vereyim; Engin Poyraz Efe Yıldırım’ı henüz tanımadı futbol kamuoyu. Trabzonspor’un UEFA Gençlik liginde mücadele eden takımında forma giyiyor. Önceki gün temsilcimizin Buducnost
Son zamanlarda izlediğimiz en ilginç maç oldu. Futbolu ve mücadelesi dışında hakem kararları, VAR müdahaleleri ile öne çıkan bir doksan dakikaya tanıklık ettik.
Trabzonspor adına var oluş savaşı idi. Rakibin kimliğinden çok ligin bu aşamasından sonra yarışa ne denli karakter koyacağı önemliydi. Son saniyede teslim oldu.
Geriye düştükten sonra Video Asistan Hakemi odasının uyarısıyla gelen iki penaltı kararı ve golüne kimsenin sözü olamaz. Genç hakem bu pozisyonlarda kararsız kaldı, Riva’nın uyarılarıyla doğruyu buldu.
Ve en kritik nokta. Maçın 84. dakikasında Fenerbahçe’nin penaltı itirazının VAR incelemesinden dönmesi. Sonrası uzatma dakikalarında Fenerbahçe’nin gelen galibiyet golü.
Bakın genç hakemleri savunuyor ve destekliyoruz. Ama bu kadar önemli bir maçın skorunu VAR odasının tespitleri belirliyor, son saniyeler bir maçın kaderine etki ediyorsa, MHK’nin hakemler üzerinden gelecek riskleri de üstlenmesi gerekir.
Oyun mu? Trabzonspor baskı yaparak ve gol isteği ile başladı. O bölümde girdiği
Halil Umut Meler; Türkiye’nin FIFA listesindeki bir numaralı hakemi, elit kategoride.
Bu düzeydeki bir hakem, normal koşullarda hangi maçlarda görev yapar? İyi niyetli ve adaletli bir Merkez Hakem Kurulu’nun varlığından söz edilecekse, Süper Lig’in kritik müsabakalarında değil mi?
Demek ki ortada anormal bir durum var. Meler bu sezon en üst ligde dört maçta düdük çaldı. Onlar da, deyim yerinde ise “dostlar alış-verişte görsün” cinsinden.
FIFA kokartlı hakem bugün 1. Lig’deki Kocaelispor-Karagümrük maçına atandı!
Bu durum sadece bana mı tuhaf geliyor?
Kimine göre Meler, “bana maç vermeyin” diyor (gerekçesi ne ise), bazılarına göre ise kapsamı genişleyen ve 8 Mart’ın devamı niteliğindeki operasyonun parçası yapılmak isteniyor deneyimli hakem.
Ya dış kulvar? FIFA ve UEFA nasıl bakıyor Meler’e? Onların Fubol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu ile aynı fikirde olmadığı aşikâr.
Trabzonspor adına kabus, Göztepe’nin gurur maçıdır bu akşam. Neresinden tutsanız elinizde kalacak bir Trabzonspor’dan söz ediyorum. Şenol Güneş ne yapsa nafile. Aldığı miras değil enkaz adeta. Sorumluları belli. Abdullah Avcı’nın tercihleri ve onun her istediğini sorgusuz yerine getiren başkan Ertuğrul Doğan’dır.
Kusura bakmayın; bu ligin dört büyüğünden biri olarak gösterilen Trabzonspor’un düştüğü acınası durumun özeti budur. Sıradan olmak, futbol karakterini yitirmek ve lider kimliğinden uzaklaşmak böyle işte!
Maç mı? Göztepe’nin beşli orta saha kurgusuna karşı Ozan ve Okay ile bu bölgeyi kontrol etmeyi planlamak büyük riskti Trabzonspor için. İki kanat oyuncusu Visca ve Dragus, agresif kimliğe sahip rakibin en etkili olduğu alana set çekemez ise işi hayli zorlaşacaktı bordo-mavili ekibin. Neydi bu? Djalma ile Ogün’ün çizgiye yakın çıkışlarını engellemek. O vakit Trabzonspor’un hücum gücü zayıflayacaktı. Nitekim öyle oldu. İlk yarıda maçın kontrolü tamamen
Son dönemlerin en çarpıcı istatistiği bu olsa gerek.
Süper Lig’de geçen hafta ağlar 24 kez havalandı. Gollerin 22’si yabancı oyunculardan, sadece 2’si yerlilerden geldi.
Bunların birini Eyüpsporlu AhmeD Kutucu, diğerini Samsunsporlu Soner Aydoğdu kaydetti.
Ya geride kalan 9 haftada durum ne?
Sıkın durun; 223 golün 187’sinde lejyonerler, 36’sında “bizim çocuklar”ın adı var.
Devam eden gol krallığı yarışının ilk beşinde yerli isim yok.
Başka bir gerçek; Süper Lig’in son 11 sezonunda gol krallığı unvanını almış tek Türk, o da Kasımpaşa’da kariyerinin en parlak dönemini yaşayan, Trabzonspor’da futbola adeta küsen Umut Bozok.
İşler kötü giderken yoluna girmesi için her seçeneği denersiniz ya. Belki bir kıvılcım, belki olağanüstü bir motivasyon ya da şeytanın bacağını kıracak şans faktörünün devreye girmesini beklersiniz. Trabzonspor haftalardır bu sevimsiz süreci yaşıyordu.
Kazanamıyor, kazanamadıkça geriliyor, gerildikçe öz güveninden uzaklaşıyor ve mutsuz oluyordu. Oysa ligin yenilgisiz üç takımından biri idi. Başakşehir karşısında üçüncüsü gerçekleşti ve bordo-mavili ekip uzatma bölümünde şeytanı bacaksız bıraktı.
Sonuçtan bağımsız olarak şu ana kadar sergilenen futbolla ilgili söylemem gerek; yönetimin bu kadar para harcayıp onlarca futbolcuyu sıradan bir takım yaratmak için transfer etmediği aşikar, lakin camianın beklentileri ve umutları haftalar geçtikçe tükeniyordu. Sezonun ikinci galibiyeti kuşkusuz bu anlamda çok önemli. Yarınlara ışık tutacak ve sadece taraftarı değil tüm takımı ayağa kaldıracak bir galibiyet oldu.
Şenol Güneş bu kulübün efsanelerinden biridir. Dün doğup