Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Elon Musk 44 milyar dolara, sonunda Twitter’ı satın aldı ve hemen tüm yönetimin işine son verdi. Şimdi ise herkese serbest ifade özgürlüğü sağlama ve daha iyi bir dünya vaadiyle satın aldığı Twitter’da aylık 8 dolara mavi tık satacağını açıklamasıyla bir kez daha tartışma yaratıyor.

Bir aşk ve nefret figürü Elon Musk. Onu ya her yaptığını takip edecek, yere göğe sığdıramayacak kadar tutkuyla seviyor ve yüceltiyorsunuz. Ya da çığırından çıkmış bir proje olarak görüp ondan nefret ediyorsunuz. Ortası yok! Onun hakkında fikir sahibi olmayan da yok, ona nötr yaklaşabilen de…

Haberin Devamı

Mars seyahatlerinden bahsederken onu kahraman ilan eden ama daha sonra Twitter’daki tavrıyla kahraman tahtını hızla elinden alan ve kontrolünü kaybetti diye düşünenler de var. E, nasıl olmasın? Twitter’ı önce alacağını açıkladı, sonra vazgeçti, sonra tekrar niyetlendi. Sonuç, 44 milyar dolarlık bir rakamla Twitter’ın sahibi, “Chief Tweet”i ve sonra da “Twitter Complaint Hotline Operator” (Şikâyet Hattı Operatörü) oldu.

Mavi tık için ayda  8 dolar öder misiniz

Kendine CEO yerine “Chief Tweet” sıfatını verirken Twitter’ın tepe yöneticileriyle hemen ilk günde yolları ayırırken ve tabii bu masrafı karşılamak için neler yapacağını bir bir açıklarken ister istemez antipati topladı. Elbette, her patronun yeni aldığı şirketin yönetiminde değişiklikler yapması kaçınılmaz. Bunu hepimiz biliyoruz. Ama burada asıl ürkütücü olan Twitter gibi global bir sosyal medya gücünün tek bir kişiye geçmiş olması. Ve işte o tek bir kişinin tüm yönetim kurulunu atıp kendini tek yetkili haline getirmesi.

Özgürlüğü savunuyordu

Aslında Elon Musk, Twitter’la ilgilenmeye başladığını açıkladığında fikir ve konuşma özgürlüğünü destekleyen bir merkez haline getireceğini de söylemişti. İşte o zaman ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’tan antisemitik tweetleriyle takipçilerini kızdıran “Ye” adını alan Kanye West’e Twitter’ın yasakladığı/askıya aldığı isimlerin hesaplarını sahiplerine iade etmek ve özgürlüklerini geri vermek istediğini savunuyordu. Bu arada bot’lardan kurtararak, reklam yerine başka gelir alanları yaratarak Twitter’ı daha doğru bir bilgi erişim merkezi yapacağını vadediyordu.

Haberin Devamı

Eline bir lavabo alıp herkese, “sink in” etsin Twitter artık benim dediği anda ise birçok şey değişti.

Stephen King’den protesto

Önce mavi tık konusu gündeme geldi. Mavi tık’ı aşağıdakiler yukarıdakiler gibi bir statü sembolü olmaktan çıkaracağını söyledi. Oysa mavi tık’ın özelliği kamuoyu tarafından yaptığı işle tanınan bir figür olup olmamaktı. Elon Musk, ilk gününde aylık 20 dolara mavi tık satmaya başlayacağını açıkladığında yazar Stephen King protesto etti, “Twitter bize para vermeli burada yazdığımız için” dedi.

Buna cevap olarak Elon Musk, 20 dolardan 8 dolara indirdi aylık ücreti. Hatta bir de Starbucks kahve fotoğrafı paylaştı, “Bu da 8 dolar içip bitiyor, diğeri 1 ay konuşma ve ifade özgürlüğü veriyor” mesajıyla birlikte.

Tahtakale esnafı mı!

Elon Musk, Tahtakale’de pazarlık eden bir esnaftan farksızdı. Bu durumda, 20 dolardan bari 18’e inseydin, bir anda 20’den 8’e inilir mi, pazarlık nasıl yapılır, onu da bilmiyor musun diye kendisini eleştirenler oldu. Bu arada Elon Musk aylık 8 dolara vereceği mavi tık hizmetiyle herkese ifade özgürlüğünü serbest hale getireceğini anlatmaya devam etti. Ama doğrusu aylık 8 dolara ifade özgürlüğü cümle içinde bile olmadı, Twitter’ı dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için aldığını açıklayan Elon Musk’ın ağzından çıksa bile. Elon Musk, bu eleştirilere net cevaplar verdi, faturaları ödememiz lazım dedi. 44 milyar dolarlık faturayı takipçilere mavi tık satarak ödemeye çalışacağını açıklaması da Twitter kullanıcılarını elbette kızdırdı. Sonuç, e şimdi buradan nereye geçiyoruz konuşmaları başladı. Ama tabii bunu yaparken bir kez daha WhatsApp’dan Signal’e, Telegram’a yapılan günübirlik göçler geldi akla. Elbette Twitter ve WhatsApp karşılaştırılamaz, ama sonuçta günün sonunda tüketici davranışları benzeyebiliyor.

Haberin Devamı

Mavi tık sorumluluğu

Peki, ama bu mavi tık olayı bu kadar da önemli mi? Bir gazete yazarı olarak Twitter’da da Instagram’da da mavi tıkım var. İkisini de almak için uğraşmadım, özel bir çaba göstermedim, ama elbette bir medya çalışanı olarak sosyal medyada da mesleğimin kabul edilmesi hoşuma gitti. Gerçi, bu mavi tık nedeniyle “mavi tık nasıl alınır” sorularına ne kadar çok maruz kaldığımı anlatamam. Neden takipçi sayısına göre değil de, yaptığınız işe göre verildiğini eleştirenlerin ne kadar çok sayıda olduğunu da… Hatta büyük sosyal medya şirketlerinde çalışanlara rüşvet teklif edip mavi tık almaya çalışanlardan takipçi sayısını artırma hizmeti ile birlikte mavi tık alma hizmeti verenlere birçok hikâye dinledim. Hangisi doğruydu, hangisi yanlıştı kestirmek mümkün değil. Ama sonuçta, mavi tık güvenilirlik sağlamak için önemliydi ve aslında mavi tıklı hesaba bir sorumluluk yüklüyordu.

Parayı veren düdüğü çalacak mı?

Şimdi ise aylık 8 dolara mavi tık alınabilecek olması artık hiçbir hesabın güvenilir olmayacağını, sadece parayı verenin düdüğü çalacağını gösteriyor. En basitinden şöyle bir örnek verelim: Türkiye’de Twitter’da en çok RT’lenen hesaplardan biri medyadan elini ayağını çekmiş ünlü bir ismin adına açılmış bir sahte hesap. Hesapta ismi geçen kişi her ne kadar şikâyetlerle, davalarla hesabı kapatmayı başarsa da, sürekli yeni bir sahte hesap açılıyor kendi ismine ve bu bir bot hesap değil. Şimdi bu tür hesaplar da rahatlıkla 8 dolara mavi tık alabilecek. İşte o zaman nasıl bir bilgi kirliliği olacağını düşünmek bile istemiyorum.

O yüzden Elon Musk’ın önce 8 dolarlık mavi tık hizmetiyle birlikte sahte hesaplar açılamayacağının da garantisini vermesi gerekiyor.

Twitter’a kripto para ve blok zincir takviyesi

Mavi tık için ayda  8 dolar öder misiniz

Bu hafta teknoloji dünyası Lizbon’da buluştu, Web Summit için.

Zirvenin önde gelen konuşmacılarından biri kripto şirketi Binance’in sahibi olan ve Elon Musk’ın Twitter’ı alması için 500 milyon dolar yatırım yapan Changpeng Zhao’ydu.

Zhao, konuşmasında Twitter’da tamamen sessiz bir yatırımcı olmayacağına dair ilk ipucunu verdi ve Twitter’da kripto değişimi yaşanabileceğini açıklamış oldu.

Zhao, Lizbon’da düzenlediği basın toplantısında, “Elon’a uyum sağlaması için biraz zaman verelim” dedi ve gelecekte kripto ile ilgili herhangi bir hamlede Twitter’a yardım etmek için orada olduğunu ekledi.

Twitter, gelecekte kripto para birimleri ve blok zinciri ile çok daha fazla iç içe olursa şaşırmamalı.