Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Küratörlüğünü ilk kez Fatoş Üstek’in üstlendiği Frieze Sculpture sergisi, Ayşe Erkmen, Ghada Amer, Hank Willis Thomas ve daha pek çok sanatçının yeni işleriyle önceki gün 20 Eylül The Regent’s Park’ta açıldı.

Sergi, 29 Ekim’e kadar devam edecek.

Her yıl halka açık, ücretsiz gezilebilen sanat sergisi Frieze Sculpture, 11-15 Ekim tarihlerinde eşzamanlı olarak gerçekleşen Frieze London ve Frieze Masters ile aynı zamana denk geliyor.

İlk kez bağımsız küratör ve yazar Fatoş Üstek’in yönettiği Frieze Sculpture’da The Regent’s Park’ın tarihi English Gardens’ında bu yıl 22 önde gelen uluslararası sanatçının eserleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Peki ama hangi sanatçılar?

Ghada Amer, Leilah Babirye, Sanford Biggers, Jyll Bradley, Angela Bulloch, Catharine Czudej, Ayşe Erkmen, Yuichi Hirako, Gülsün Karamustafa, Suhasini Kejriwal, Tony Matelli, Louise Nevelson, Temitayo Ogunbiyi, Zak Ové, Li Li Ren, Hans Rosenström, Tomas Saraceno, Yinka Shonibare, Josh Smith, Amy Stephens, Holly Stevenson ve Hank Willis Thomas.

İlk kez Türkiye’den bir küratörün imza attığı Frieze Sculpture’da Türkiye’den 2 sanatçı Ayşe Erkmen ve Gülsün Karamustafa’nın eserlerinin yer alması da bizim için gurur verici.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için konuk sanatçı seçilen Gülsün Karamustafa’yı Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu küratörü görevinden istifa eden Esra Sarıgedik Öktem’in kurduğu BüroSarıgedik temsil ediyor.

Gülsün Karamustafa 2016 tarihli Monument For The 21st Century eseriyle katılıyor sergiye.

2023 tarihli Model for Moss Column adlı eseriyle katılan Ayşe Erkmen’i ise Galeri Nev temsil ediyor.

Frieze, Frieze Sculpture (Heykel) 2023’ün küratörü olarak Fatoş Üstek’i seçtiğinde “Kamusal alanda sanat için yeni bir vizyonun habercisi” diye duyurmuştu.

Frieze, dünyanın en önemli sanat markalarından biri.

Londra’da bir kültür-sanat dergisi olarak başladı, daha sonra ise her yıl farklı zamanlarda Londra ve New York’ta düzenlenen çok önemli bir sanat fuarı hâline geldi.

Daha sonra Los Angeles ve Seoul’e de yayıldı.

Sanat koleksiyonerleri için eserleri Frieze’den almak da artık bir artı değer.

Haberin Devamı

Koleksiyonerlerin bir sanat eserini neden özellikle Frieze’den almayı tercih ettiklerini, Frieze’in bir ölçü ya da sanatla tanışma aracı olup olmadığını daha önce kurucusu Matthew Slotover ile konuşmuştum.

Fatoş Üstek’in bu önemli göreve getirilmesiyle ilgili olarak Frieze London Direktörü Eva Langret, “Fatoş’u Frieze Sculpture’ın bir sonraki küratörü olarak duyurmaktan heyecan duyuyoruz. Sergi pek çok kişi tarafından seviliyor ve kamusal alanda sanatla çalışma konusunda geniş deneyime sahip olan Fatoş, inisiyatifi ileriye taşımak için daha iyi bir konumda olamazdı.

Fatoş Üstek ise önceki günkü açılışta şunları söyledi: “Bu sonbaharda Londralıları ve uluslararası ziyaretçileri heykel alanında yeni bir vizyona katılmaya davet etmekten heyecan duyuyorum. Bu yılın Frieze Sculpture sergisi dünyanın dört bir yanından çok çeşitli sanatsal uygulamaları bir araya getiriyor. İngiliz Bahçeleri, anıtsal ve geçici olan arasındaki karşıtlığı ortaya koyan ve diğer sanatsal ortamların yönleriyle de ilgilenen sanat eserleriyle donatılacak. Serginin yanı sıra tamamlayıcı bir halka açık performans ve konuşma programı da The Regent’s Park’ta üretilen sanat deneyimlerini zenginleştirecek. Geri sayım başlasın!”

Haberin Devamı

Mekâna duyarlı ve mekâna özel projelerden oluşan Frieze Sculpture, ortamın nasıl hem anıtsal hem de geçici olabileceğini ele alıyor.

Bu yıl kavramsal, deneyimsel, mizahi ve yaratıcı yaklaşımlar öne çıkıyor.

Fatoş Üstek hakkında bilmeniz gerekenler

Fatoş Üstek, Londra’da yaşayan bağımsız bir küratör ve yazar.

Artsy tarafından sanat dünyasının önde gelenlerinin görüşleriyle Avrupa’nın en etkili 20 genç küratöründen biri seçildi.

1980 Ankara doğumlu, Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümü mezunu.

Sinema üzerine de yüksek lisans eğitimi yapan Üstek, 2002-2003 arasında Garanti Platform’da asistanlık, 2003-2004 arasında Galerist sergi koordinatörlüğü yaptı.

2006 yılında ise Frankfurt’taki Portikus’ta küratör olarak çalıştı.

2008 yılında, Goldsmiths Üniversitesi’nde (Londra) Güncel Sanat Teorisi üzerine yüksek lisans eğitimi sonrasında bağımsız küratör olarak çalışmalarına devam etti.

2008’de kurucu editörlüğünü yaptığı Nowiswere dergisinin editörlüğünü 2012 yılında, derginin eş editörü Veronika Hauer’e devretti.

Liverpool Bienali Direktörü, Roberts Institute of Art Direktörü, ICA Londra’da 50 hafta devam eden fig-2 sergilerinin küratörü ve 10. Güney Kore Gwangju Bienali’nin yardımcı küratörü görevlerini de üstlendi.

Son 10 yılda, Jindrich Chalupecky Award’dan Turner Prize’a birçok uluslararası sanat ödüllerinde jüri üyesi olarak görev yaptı.

Londra merkezli dünyaca ünlü sanat vakfı “David Roberts Art Foundation” (DRAF)’ın direktörlüğüne getirilmesiyle de dikkat çekmişti.

Ayrıca Extra Extra Magazine’in Yayın Danışmanı ve Yardımcı Editörü ve FRANK Fair Artist Pay’in kurucu ortağı.

21.yüzyıl sanat kurumları üzerine bir kitap da yazıyor.