Sosyal medya kullanıcılarının neyi paylaştıkları ve nelere tepki verdikleri iletişim bilimcilerin ve birçok internet şirketinin araştırma konusu. İki soruya yanıt aranıyor: İnsanları ne motive ediyor? Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılar arasındaki farklılıklar neler?
Türkiye’de sosyal medya kullanıcıları arasında tartışmalar sadece siyasete ve toplumsal değerlere yönelik fikir ayrılıkları üzerinden sürdürülmüyor. Artık neyi, niçin paylaşmadığınız da kullanıcıların kendisine “dert” edindiği konular arasında. Örneğin bir sosyal medya kullanıcısı herkese açık bir paylaşımında şöyle diyor: “Üç binin üzerinde arkadaşım var. ‘Faytona binme atlar ölüyor’ diye paylaştığım kampanyaya iki kişi tepki verdi. Ama biri çıkıyor ‘Annemin annesinin teyzesinin kızı öldü’ diyor aynı anda yüzlerce insan başsağlığı diliyor. Biri kedisiyle fotoğrafını yayınlıyor bin kişi beğeniyor. Biri görüntüsünü mü değiştirdi? Bin beş yüz kişi beğenmek için sıraya giriyor. Bir at ölmesin diye imza vermeye üşeniyorsunuz. Neden?” Bugün sosyal medya kullanıcılarının neyi paylaştıkları ve nelere tepki verdikleri iletişim bilimcilerin ve birçok internet şirketinin de araştırma konusu. İki nedenle; birincisi, günümüzde markalar çevrimiçi içerikler yaratıyor ve onlar için kullanıcıları sosyal medyada neyin motive ettiğini bilmek çok önemli. İkincisi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcıların sosyal medya kullanımları arasındaki farklılıkları görebilmek.
Yüzde 46 öneride bulunuyor
Sloganını “Game Changers” olarak yenileyen İpsos’un bir araştırması, bu konuda araştırma yapanlar için de iyi bir kaynak oluşturuyor. 24 ülkede 12 binin üzerinde katılımcıyla gerçekleşen araştırmaya göre, Türkiye’de bir davayı, bir organizasyonu veya inancı ya da bir toplumsal projeyi desteklemek amacıyla paylaşımda bulunan kullanıcıların oranı yüzde 36 ile beşinci sırada yer alıyor. Türk kullanıcıların yüzde 71’i ilginç şeyler paylaşmak için sosyal medyayı kullanıyor. Önemli bulduğu şeyleri paylaşanların oranı yüzde 67, komik şeyler paylaşanların oranı ise yüzde 56. Türk sosyal medya kullanıcılarının yüzde 46’sı bir ürün, hizmet, kitap, film gibi önerilerde bulunuyor. Paylaşım sebeplerinde listenin sonunda yer alan ise ne yaptığını haber vermek. İpsos’un araştırması, dünya ortalamasına göre durumumuzun bir başka ülkeden çok farklı olmadığını ortaya koyuyor.
Eğitici içerik öne çıkıyor
Son araştırmalardan biri de SurveyMonkey’in araştırması. Bu araştırmada da 16 ülkede 6 bin 500 kişiye sosyal medyada herhangi bir içerik paylaşma arzularını en fazla tetikleyenin ne olduğu soruldu. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Brezilya, Fransa, Almanya, Meksika, Polonya, Rusya, Güney Afrika, İngiltere Amerika, Endonezya, Japonya, Kore ve Singapur’da kullanıcıların yüzde 13’ü paylaştıkları içeriklerin kişiliklerini tanımladığını düşünüyor. Bu sonuç daha çok geleneklerin hâlâ güçlü bir rol oynadığı Türkiye ve Japonya gibi ülkelerdeki kullanıcılar için geçerli. Katılımcıların yüzde 36’sı ise bir düşünceyi desteklemek veya bir sorunu gündeme taşımak için içerik paylaşıyor. “Peki, ne paylaşıyorlar?” sorusu bu araştırmada da karşımıza çıkıyor. Eğitici içeriklerin paylaşımı, gelişmiş ülkelerde daha yüksek oranda. Gelişmekte olan ülkelerde ise komik ve eğlendirici içerikler öne çıkıyor.
HAFTANIN FOTOĞRAFI
Terör sadece insanı öldürmez; toprağını kana bular, taştan evlerini yıkar, ormanlarını yakar. Hakkâri’nin daha önce terör olaylarıyla gündeme gelen Çukurca ilçesinde bütün bunlar oldu. 7 ay önce gelen Kaymakam Temel Ayca, Çukurca’ya yeniden hayat verdi. ‘Foto Safari’ düzenledi ve fotoğraf sanatçılarını ilçeye davet etti. Oteli olmayan ilçede fotoğraf sanatçılarını ilçe halkının evlerinde ağırladı.
İşte savaşı kazanmak, terörü yenmek budur. Feyat Erdemir DHA
Bir övgü
Teknoloji devi Huawei geliştirdiği ‘akıllı kask’ ile görme engeli olanların güvenli şekilde hareket etmesini sağlayacak bir ürünü önümüzdeki yıl piyasaya çıkartıyor. Mandela’nın bir sözüdür; “Hayatta önemli olan sadece yaşamış olmak değildir. Başkalarının hayatlarında yarattığınız fark, yaşadığınız hayatın değerini gösterir...” Çin bu değere fazlasıyla sahip ve her yıl giderek “daha zeki bir dünya” yaratıyor. Akıllı kasklar, dil engellerini kaldıran akıllı çeviri hizmetleri, yaşam kalitesini artıran yapay zekâlar… Akıllı şehir projeleriyle ülkedeki terörizm, yol kazası, afet gibi konulara çözüm üretiyorlar. Geleceğe yatırım insana yatırımsa, insan hayatında bir fark yaratmaksa bu övgüye değer bir haberdir.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024