7’den 70’e herkese hitap etme özelliğine sahip çizgi filmlerin bir sonraki maceralarını heyecanla beklediğimiz kahramanlarının üzerinden ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı, ideolojik mesajlar mı veriliyor?
Amerikan orta sınıf stereotipini temsil eden; kaba, görgüsüz bir aile olarak hayatımıza giren Simpson ailesi, dünya siyaseti üzerinden üretilen komplo teorilerinin bir parçası haline getirilirken, bir dönem hepimizi büyüleyen, etkisi altına alan bazı çizgi film karakterleri de ırkçı, cinsiyetçi, aşağılayıcı, şiddete eğilimli gibi gerekçelerle yasaklı hale geldi. Tenten, Tom ve Jerry, Tarzan, Peter Pan, Maşa ile Koca Ayı, Winnie the Pooh, Heidi, Pokemon, Sünger Bob ya da Şirinler gibi çizgi filmler sandığımız kadar “masum” olmayabilir mi?
Tenten için şikayet dosyası
Gezgin bir gazeteci olan kurgu karakter Tenten’in maceraları 1941’den bu yana tartışma konusu.”Esrarengiz Yıldız” adlı macerasında Tenten, Yahudi düşmanı ilan edildi. Kuzey Buz Denizi’ne düşen bir göktaşını bulmak için, Yahudilerin finanse ettiği grupta değil de Nazi yanlısı bir grubun yanında yer aldığı için. Serinin bu bölümü eleştirilere maruz kalınca Tenten’in yaratıcısı Belçikalı çizer Hergé (Georges Prosper Remi) Yahudi isimlerini kaldırdı “Aşırı gerçekçi olduğundan kaldırın...” notunu da düşerek. Oysa Tenten’in yaratıcısı Hergé, reddetse de Nazilerle iş birliği yapmakla suçlanıp tutuklanmış bir isim. Öyle ki; Sovyetler Birliği döneminde komünizmi sürekli kötü gösterdiği için de Tenten bu ülkede yasaklanmıştı. Suçlamalar bununla da bitmedi. 2007’de Londra merkezli “Irksal Eşitlik Komisyonu” adlı kuruluşun önüne “Tenten Kongo’da” serisiyle ilgili şikâyet dosyası geldi. Komisyon, Kongo halkının bir beyaz adam ve köpeği karşısında yerlere kadar eğilmesi ve onları tanrılaştırmasının ırkçılık olduğu sonucuna vardı ve “Tenten Kongo’da” serisinin kaldırılması yönünde karar verdi. Başta İngiltere olmak üzere birçok ülke bu karara uydu. Belçika’da ise Kongolular konuyu Brüksel Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme 2011’de Tenten’in ırkçı olmadığı sonucuna varsa da, İsveç seriyi kaldırdı. Fransa kitapçılardaki “Tenten Kongo’da”nın üzerine “Zehirli ürün, ırkçılık kokar, zihinsel sağlığa zarar verebilir” etiketleri yapıştırdı. Tenten maceralarında sarışın, şişman opera şarkıcısı Kastafiore tiplemesinin dışında neredeyse hiç kadın kahraman olmaması da ayrı bir eleştiri konusu. Son tartışmalar da Tenten’in kadın düşmanı bir eşcinsel olup olmadığıyla ilgili!
Peter Pan ve Kızılderililer
Hiç büyümeyen Peter Pan de bu tür eleştirilerden nasibini aldı. Kızılderilileri barbar olarak gösterdiği için ırkçılıkla suçlandı. Ormanda Peter Pan’in peşine takılan hayvanların söylediği şarkıda da bunu görmek mümkündü: “Biz başkanı izleriz nereye giderse, Kızılderililerle savaşırız durmadan, çünkü başkanımız bize böyle söyledi”. Peter Pan’in serilerinden birinde de çocukların üzerine dökülen “peri tozu”nun uyuşturucu olduğu iddia edildi. Peter Pan’in çocuklar üzerindeki etkisi de birçok araştırmaya konu oldu.
Çok fazla yeni nesil çizgi filmlerde de sorun olmuyor değil. Örneğin “Winnie the Pooh”. Bu çizgi filmde de ana karakter, Çin’in cumhurbaşkanına benzediği gerekçesiyle Çin’de yasaklandı. Ülke yönetimi tarafından çizgi filmin televizyonlarda yayınlanması engellendi. Peki, sizce sevimli bal bağımlısı ayı ile Çin lideri birbirine benziyor mu?