Türkiye’de söz yazarı ve bestecilerin telif haklarını takip etmekle yükümlü meslek birliklerinin çatı kuruluşu Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonu (MSF) düğün salonlarında çalınan müzikler için telif ücreti almaya başladı.
Çok geç kalınmış, yerinde bir uygulama...
Düğün salonlarında çalınan müzik, yapılan etkinliğe değer katıyorsa o işletme bunun telifini ödemek zorunda.
500 metrekareye kadar olan düğün salonlarının yıllık ödeyeceği telif 6 bin 500 lira, daha büyük yerler daha çok telif ödeyecek.
MESAM İstişare Kurulu Üyesi Selim Kaynak, düğün salonlarının işletmecilerine yeni bir mali yük getirdiği için günlerdir tartışılan konu hakkında Hürriyet’ten Selin Irmak Kaçmaz’a açıklamalarda bulundu. Muhabirin, “Telif mekanizması nasıl denetlenecek?
Sistem nasıl işleyecek?” sorusuna Kaynak’ın verdiği yanıt şu:
“Salonlar yıllık lisans alacak. Hangi müzik çalınırsa çalınsın, bu lisans kapsamına girecek. Yani önceden şarkı listesi bildirmek gerekmiyor. MESAM ve MSG’nin amacı, ceza yazmak değil, sistem kurmak ve müzik kullanımını kayıt altına almak.”
‘Erik Dalı’na haksızlık bu
MSF’nin görevi, eser sahiplerinin haklarını korumaksa, düğün salonlarından hangi şarkıların çalındıklarının listesini almak zorunda.
Sadece düğün salonlarında değil, sosyete düğünlerinde bile en çok çalınan eser ‘Erik Dalı’ ve benzeri oyun havaları...
Düğün salonlarından gelecek paralar da meslek birliklerinin havuzuna girer ve mevcut algoritmaya göre dağıtılırsa ‘Erik Dalı’ ve ‘Ankara’nın Bağları’ gibi eserlerin sahiplerine haksızlık olur bu. Çünkü o eserlerin mevcut telif dağıtım sisteminde öne çıkmaları olanaksız.
Müzik telif gelirinin 50 milyon euroya çıktığı Türkiye, düğün salonlarının müzik sistemlerine hangi şarkıların çalındığını kaydedecek bir yazılım yükleyemiyor mu?
MSG’den avukat Barış Şensoy, daha önce kullandıkları çalınan eseri tanıyıp, kayıt altına alan ‘fingerprint’ adlı ses tanıma sisteminin ellerinde olduğunu söyledi. MSF, eser sahiplerine haksızlık etmemek için düğün salonlarından ya repertuvar listesi almalı ya da bu sistemi devreye sokmalı.
Hangi beyan doğru?
MESAM ve MSG ortaklığında oluşturulan çatı kuruluşu MSF, düğün salonları ve kuaförlerden telif isterken, pavyonlardan alınıp alınmadığını merak edip, araştırdım.
Müziğin meslek birliklerinin yöneticilerinden biri, “Pavyonlara kadar henüz gelemedik” dedi. MESAM Başkanı Recep Ergül ise bazılarıyla lisans anlaşmaları olduğunu ve sayılarını vereceğini söyledi. Ancak bu satırları yazana kadar Ergül o sayıyı göndermedi.
Türkiye’de ‘müzikhol’ adı altında pavyon var ve hepsi de müzik odaklı mekânlar. Üstelik müzik ve alkol sayesinde iyi ciro yapan yerler bu işletmeler.
Başkanlığını Ferhat Göçer’in yürüttüğü MSF, şarkıların ‘Dilber’ler için söylendiği pavyonların hepsinden telif almalı.
Madem müziğin çalındığı her işletme telif ödemeli, pavyonlar da kazandıkları paralardan müzik eserlerinin sahiplerinin haklarını teslim etmeli.
GÜNÜN SÖZÜ
“Soylu insan hak ve adaleti her şeyin üstünde tutar.” (Konfüçyüs)
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025