13.Olağan Genel Kurulu’nu 4 Aralık 2024 tarihinde yapan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), 27 Şubat’ta bu kez Olağanüstü toplanacak. Başkan Ferhat Göçer, Olağanüstü Genel Kurul kararını MSG’nin sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu:
“Değerli meslektaşlarım, kıymetli MSG üyeleri. Geçtiğimiz iki ay içerisinde sektörümüzde yaşanan çok önemli gelişmeler neticesinde hayati öneme sahip iç tüzük ve yönergelerimizde siz üyelerimizin lehine olacak bazı değişiklikler için Olağanüstü Genel Kurul’a gitme kararı aldık. Başta avans ve sağlık sigorta sistemi olmak üzere bazı önemli değişiklikleri görüşünüze ve onayınıza sunacağız. Bu yönerge değişiklikleriyle hedefimiz zorlu ekonomik şartlarda bir nebze olsun size destek olabilmek.”
Olağan Genel Kurulu’nu aralıkta yapan MSG, müzik sektöründe ne gibi önemli gelişmeler oldu da iki ay sonra Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı?
MESAM avans veriyor
Bu konuda bana gelen bilgi şuydu:
MESAM, son Genel Kurul’unda tüzük değişikliği yaptı ve avans sistemini getirdi. Hak edişini bir yıl öncesinden alabilmek eser sahiplerine cazip geldi. Bu yüzden MSG’den ayrılıp MESAM’a geçenler oldu. MSG de bu yüzden tüzüğüne avans maddesini koymak için Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı.”
MSG Başkanı Ferhat Göçer’le ve MESAM Başkanı Recep Ergül’le konuştum, ikisine de söylenenleri ilettim.
Ferhat Göçer, 11 bin üyeli MSG’yi Olağanüstü Genel Kurul’a götürmelerinin sebebini şöyle açıkladı:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın otellerin yanı sıra yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerine getirdiği müzik lisansı mecburiyetinden sonra telif gelirlerimizde devrim niteliğinde bir artış söz konusu. Türkiye’de ilk kez oldu bu... Yıllık telif geliri 2 milyar euro olan GEMA ile anlaşma yaptık, o yüzden daha da artacak kasamıza girecek para...
Şu anda MSG’nin hesaplarında 35-40 milyon dolar birikti, ama üyelerimize hemen dağıtamıyoruz bunu. Çünkü işletmeler ve platformlardan hangi eserleri yayınladıklarına dair listelerin gelmesi ve netleşmesi altı ay ile bir yıl sürüyor. O yüzden 2023 yılı hak edişlerimizi daha yeni dağıtabildik. Para faizde duracağına ihtiyacı olan üyelerimize bir önceki yılki telif gelirini belli bir oranında avans verelim istiyoruz. Genel Kurul’da üyelerimiz karar verecek avansların miktarı ve şartlarına.”
Rekabet yok, iş birliği var
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, MSG ile aralarında eskisi gibi yıkıcı bir rekabet değil iş birliği olduğunu söyledi ve ekledi:
“MSG ile 10 yıllık bir protokolümüz var. O nedenle birçok konuda birlikte hareket ediyoruz. Şu günlerde yeni bir protokolü karşılıklı imza altına alıp, Genel Kurul’ların onayına sunmak istiyoruz.
MESAM ile MSG’ye giriş aidatlarının, özel sağlık sigortası standartlarının aynı olmasını istiyoruz. Avans eşleşmesi ve hangi telif gelirlerinin nasıl bir takvimle dağıtılması gerektiğine karar verip, hayata geçirmek istiyoruz.”
GÜNÜN SÖZÜ
“İnsanlar gerçeğe değil, gerçek gibi görünen şeylere inanır.” (Platon)