Saraybosna - Maarif Vakfı, FETÖ ile mücadelenin yurtdışı ayağında önemli kurumlarımızdan biri. Özellikle FETÖ’nün okullarına talebin azalmasını sağlayan Maarif Vakfı, Türkiye’nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan penceresi olmuş.
Dünyada FETÖ ile mücadele için 67 ülkede ofis açarak çalışmalara başlayan Maarif Vakfı şu anda 51 ülkede ise eğitim faaliyeti yürütüyor. Dünyada 446 eğitim kurumu olan Maarif’in öğrenci sayısı ise 50 bin 699’a ulaşmış. 20 ülkede FETÖ ile iltisaklı 234 okulu devralan Maarif Vakfı bir bu kadar da yeni okul açmış. Maarif Vakfı’nın dünyadaki yurt sayısı ise 36.
FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasının eğitim ayağıyla mücadele için kurulan Maarif Vakfı, dünyada büyük başarılara imza atıyor.
Balkanlardaki FETÖ ile mücadeleyi yerinde görmek için Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gittim. Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, Balkanlar’da 10 ülke, 15 şehir, 64 okulda, 5 bin öğrenciyle eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Maarif’in verdiği kaliteli eğitim sayesinde birçok ülkedeki FETÖ okullarına talep düşüyormuş.
En önemli ayrıntı ise anaokuluna gelen talep sayısı artmış ve anaokulunda kontenjanlar hızlı doluyormuş. Bir de Türkçe’nin artırılması gelen talepler arasında.
Maarif Vakfı Başkanı Akgün, yurtdışındaki okullarının Türkiye’nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan penceresi olduğunu söyledi. Dünyada okullarına yönelik ilginin günden güne arttığını belirten Akgün, “amacımız insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek. Türkiye’nin eğitim alanındaki bilgi ve tecrübesini ve Anadolu insanının irfan geleneğini evrensel değerlerle buluşturacak, insanlığın barış, adalet ve gelişme ümitlerine hizmet edecek erdemli güzel insanlar yetiştirmek” diyor.
Osmanlı izleri ve FETÖ
Bosna Hersek’te dolaşırken birçok Osmanlı izlerini görürsünüz. Medreseler, hanlar, köprüler, camiler...
15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sonrası Balkanlarda özellikle de Bosna Hersek’te FETÖ’nün barınamamasını beklersiniz. Ama FETÖ’nün hem Bosna’da hem de Balkanlarda yoğun faaliyetlerde bulunduklarını öğreniyorum. Saraybosna’da İngiliz Bayrağı altında hem üniversitesi hem de ilköğretim okulları varmış. Ayrıca Bosna Hersek’te ekonomik hayatın da içindeymiş FETÖ yandaşları.
Maarif Vakfı’nın ise Saraybosna’da bu okullara talebin azalması için 2 kampüs olarak okulu açılmış.
Akgün 2022-2023 Eğitim öğretim yılında, Saraybosna Maarif Okullarında 176’si anaokulu, 216’sı ilköğretim, 175’sı ortaokul ve 115’i lisede eğitim gören toplam 682 öğrenci bulunduğunu söyledi. Akgün, Bosna-Hersek’te yaklaşık 160 personelle hizmet verildiğini de dile getirdi.
Akgün, Balkanlar’da ise 10 ülke, 15 şehir, 64 okulda, 5 bin öğrenciyle eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti. Bosna Hersek, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Macaristan, Kosova, Sırbistan bunlardan dikkat çekenler. Bulgaristan’da ise temsilcilik ofisi kurularak faaliyete başlanmış ve okul açılmasına ilişkin bir yol haritası belirlenmiş.
Dünyada 446 eğitim kurumu olan Maarif’in öğrenci sayısı ise 55 bine doğru gidiyor.
IB ve Cambridge müfredatı
Maarif Vakfı’nın Saraybosna koordinatörlüğündeki görevlilerinden Turgut Erkam Nalbant okullarını bana gezdirdi.
Mojmilo kampüsünde anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, restoran ve olimpik spor salonuyla, Vraca kampüsünde ise ilkokul, ortaokul, restoranıyla, toplamda 9 binayla eğitim öğretim faaliyeti yürüttüklerini söyledi.
Okullarda fen, bilgisayar laboratuvarları, kodlama ve robotik, düşünme becerileri, 3D tasarım, görsel sanatlar, müzik atölyeleri ve bir konferans salonu bulunuyor.
Nalbant, okullarında IB, Cambridge gibi uluslararası müfredatların da uygulandığını vurguladı. Okullarında en çok ilgiyi ise Türkçe görüyormuş.
Saraybosna dışında önümüzdeki yıllarda Tesanj, Tuzla ve Bihac şehirlerinde de eğitim faaliyetlerine başlama planlanıyormuş.
Balkanlarda FETÖ ile mücadelede Maarif Vakfı’nın yaptıkları alkışı hak ediyor. Gece gündüz çalışan bir ekip var.
Ancak Bosna Hersek başta olmak üzere Balkan ülkelerinin de FETÖ ile mücadelede kendi ülkelerinin de zarar görmemesi için daha çok destek vermesi gerekiyor.
Sırbistan FETÖ okullarını kapatırken Bosna Hersek’in hâlâ FETÖ okullarını kapatmaması Balkanlarda kanayan bir yara olarak karşımızda duruyor...