Maarif Vakfı’nın 51 ülkedeki 423 okul, 1 üniversite ve 21 eğitim merkezindeki 52 binin üzerindeki öğrencisi harçlıklarını ve oyuncaklarını Türkiye’ye gönderdi. Bu okullardan birini Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile Macaristan’da ziyaret ettik...
Asrın felaketi dünyanın birçok yerindeki Türkiye sevdalılarını da yaraları sarmak için buluşturdu. Özellikle çocuklar Türkiye’deki tanımadıkları, görmedikleri depremzede çocuklara yönelik yardım kampanyası düzenledi. Bunlardan bazıları da binlerce kilometre uzakta Türk okullarında okuyan ve Türkçe öğrenen öğrenciler.
Maarif Vakfı’nın 51 ülkedeki 423 okul, 1 üniversite ve 21 eğitim merkezindeki 52 binin üzerindeki öğrencisi deprem sonrası Türkiye’yi unutmadı ve yaraları sarmaya çalıştı. Öğrenciler okullarında kumbaralar oluşturarak harçlıklarını topladı ve oyuncaklarını gönderdi. Okullardan koliler halinde depremzedelerin ihtiyaç duyacağı malzemeler de Türkiye’ye gönderildi. Çocuklar ayrıca Türkiye’deki arkadaşları için resimler çizerek ‘geçmiş olsun, yanınızdayız’ mesajları gönderdi.
Bu okullardan birini Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile Macaristan’da ziyaret ettik.
Akgün 51 ülkedeki Maarif okullarındaki öğrencilerin, öğretmenlerin, okul aile birliklerinin acılara katkıda bulunmak için yardım topladıklarını söyledi. Akgün, “50 bini aşkın öğrencilerimiz Türkiye’ye yardım konusunda büyük bir dayanışma içinde oldu. Emin olun öğrencilerimiz günlük harçlıklarından sınıflarda kumbara oluşturarak para biriktirdiler. Bunları tutanaklarla bize teslim ettiler. Pek çok yerde resimler yaparak acılarını, duygularını bizimle paylaştılar. Arkadaşlarına resimler gönderdiler. Bunlardan okullarımızda sergiler yapıyoruz. Çocuklara oyuncak başta olmak üzere pek çok ayni yardımlar da geldi. Aile birlikleri biz istemeden kendiliğinden Türkiye ile dayanışma günü düzenlediler. Okullarımızda, gelen yardımlara bazen koyacak yer bulamadık. Yardımlar parça parça gelmeye devam ediyor ve biz geldikçe gönderiyoruz. Türk Bayrağı’nı görüp okullarımıza başsağlığı ve taziyelerini iletmek için çok gelen oldu” dedi.
Adıyaman’da konteyner kent
Karınca kararınca Maarif Vakfı olarak deprem bölgesine yardımlarda bulunmak istediklerini belirten Akgün, “büyükelçilerimizin de iş birliği sayesinde okullarımızın olduğu 51 ülkede yardım programları düzenlendi. Macaristan’daki yerel bir vakıfla beraber yardım programına da katıldık. Depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını karşılayacak konteyner kentler için kullanılacak bu yardımlar. Biz de merkezde bir fon oluşturduk. Adıyaman’da Maarif obası kuracağız. 32 konteyner olacak. İçinde bilgisayar laboratuvarı ve ana okulu olacak. Kırgızistan ve Kazakistan’dan getirmiş olduğumuz çadırlarımız olacak. Onlar sosyal alanlar olarak kullanıma açılacak” dedi.
Türkiye dışındaki Türkiye
Türkiye’nin dışında bambaşka bir Türkiye olduğunu belirten Akgün, “İnsanlar Türkiye’ye ilgi duyuyorlar, Türkiye’yi seviyorlar. Türkiye’nin son yıllarda yükselen yıldızının, adının yarattığı büyük bir ilgi alanı var. Bu şimdi büyük bir sempatiye de dönüşmüş durumda. Demek ki böyle eğitim ve kültür faaliyetlerinin insana dokunan sonuçları oluyor. Tüm bunlar bize Türkiye Maarif Vakfı olarak cesaret ve gurur verdi. Yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin ve ailelerinin Türkiye sevgisi bizi gerçekten hayrete düşürdü. Ama anladık ki doğru yoldayız. Cesur adımlarla bu okul zincirlerini genişletmeye devam etmemiz lazım” dedi.
Türkçe’ye talep arttı
Türkçe öğrenmeye talep arttığını da belirten Akgün şunları söyledi:
“Dünyanın 51 ülkesindeki 400’ün üstündeki okulumuzda bizim en çok önem verdiğimiz konuların başında Türkçe’nin doğru şekilde öğretilmesi geliyor. Biz anaokulundan lise sona kadar uluslararası dil öğretim standartlarına göre kendi müfredatlarımızı oluşturduk. 150 civarında ders ve yardımcı materyal hazırlandı. Gittiğimiz her yerde Türkiye’yi, Türkçe’yi ve Türk kültürünü ders kitaplarımız ve öğretmenlerimiz vasıtasıyla anlatıyoruz. Çok büyük ilgi ve alaka var. Bir taraftan Türkiye’nin görünürlüğünün arttığı dönemde bir taraftan Türk dizilerinin özellikle gençlerin, çocukların, ailelerin ilgisini çeken konjonktürde Türkçe’ye artan ilgiyi karşılamaya çalışıyoruz.”
Macaristanlı iş adamları da bağış yaptı
Maarif Vakfı ayrıca okullarının olduğu yerlerde yerel vakıflarla birlikte yemekler düzenleyerek iş adamlarından bağışlar da topladı. Akgün ile birlikte Budapeşte’de Kont Széchenyi Aile Vakfı ile ortak düzenlenen bağış iftar programına da katıldık. İlgi iyiydi. İftara Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu da katıldı. Ekşioğlu deprem sonrası yardımlarından ötürü Macaristan’a teşekkür etti.