04.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
En az iki gününüzü ayırarak, dolaşabileceğiniz farklılıklar şehri Kırıkkale, büyük bir geçmişe sahiptir. Konumu itibariyle medeniyetlerin yerleşkesi olan Kırıkkale, Anadolu için büyük öneme sahiptir. Doğu ve Güneydoğu, Doğu ve Ora Karadeniz ile Orta Anadolu'nun kavşak noktasında bulunur. Bu bölgelerin birleştirici yerde olması çağımızda da öneminin yüksek olduğunu gösteriyor.Toplam 8 ilçesi bulunan şehir, zengin doğası ve tarihi yerleri sayesinde, keşfedilmeye başlandı denilebilir. 2019 nüfus verilerine göre 264 bin insana ev sahibi olan şehir, Türkiye'deki seyyahların ilgi noktalarından birisi olmayı başarıyor. Ankara'ya sadece 1 saat uzaklıkta olan Kırıkkale, lezzetli yöresel yemekleriyle de dikkat çekiyor.Mağaralardan, dini mekanlara kadar birçok farklılığın ev sahibi olan ilimiz, atmosferi huzur olan parklarıyla ve yeşil alanlarıyla dikkat çekiyor. Türkiye'de mutlaka gezilmeli denilen şehirler arasında bulunan Kırıkkale'ye yapacağınız seyahatinizi özel aracınızla veya toplu taşıma aracıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta olan Hasandede kasabasında yer alan yapı, 1605 yılında inşa edilmiştir. Türbe ve caminin yan yana olması nedeniyle bu isimle anılan Hasandede, kesme taşlardan yapılmış, kare planlıdır. Oldukça kalın duvarları olan bu mimari eserin minaresinin gövde kısmı tuğladan yapılmıştır. Dönem dönem restore edilmiş, ancak öz yapısını günümüze kadar ulaştırmıştır. Kırıkkale'nin önemli tarihi yapılarından birisi olan cami ve türbeyi ziyaret etmenizi tavsiye edebiliriz.
Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde bulunan Sulu Mağara, son dönemlerde yapılmış çalışmalar sonucunda, turizme kazandırılmıştır. Arzu Bayırı mevkinde bulunan Sulu Mağara, Kırıkkale ilimizde gezilmesi gereken en önemli yerlerin başında gelir. Yarı doğal yarı yapay mağara özelliği taşıyan Sulu Mağara, geçmişe yolculuk yapmayı sevenler için özel bir yere sahiptir.
Kırıkkale'nin merkez ilçesinde yer alan Silah Sanayi Müzesi, 1990 yılından bu yana hizmet veriyor. İstanbul-Tophane bulunan silah fabrikasından eserlerin yanı sıra, İkinci Dünya Savaşından kalan tarihi silahları bünyesinde barındırıyor. Toplamda 299 silahın yer aldığı Silah Sanayi Müzesi, meraklıları için farklılık sunuyor. Müzede sergilenen silahların kronolojik sıraya göre sergilendiğini söyleyelim.
Ceritkale Köyü sınırında bulunan kaya mezarları Kırıkkale'nin zenginlikleri arasında bulunuyor. Burada bulunan kaya mezarlarının, araştırmalar sonucunda Demir Çağı'na kadar uzandığı ortaya çıkmıştır. Çok uzun bir tarihe sahip olan Ceritkale Kaya Mezarları, Kırıkkale'de gitmeniz gereken mekanlar arasında mutlaka bulunmalı diyebiliriz.
Bahşılı İlçesinin Karaahmetli Belde sınırlarında bulunan tabiat parkı, beldeyle aynı isme sahiptir. Çevre ve Orman Bakanlığının aldığı karar gereği sit alanına dönüştürülen tabiat parkı, sadece Kırıkkale'nin değil, ülkemizin de en önemli değerleri arasında yer alıyor.
Karakeçili ilçesinin Köprüköy beldesinde bulunan Çeşnigir Köprüsünün geçmişi 13.yüzyıla kadar dayanıyor. Hakkında çok fazla bilginin olmadığını ayrıca belirtmemiz gerekiyor. Yavuz Sultan Selim Mısır'a sefer düzenlerken köprünün tekrardan yaptırılmasını istemiştir. 1898 yılına kadar araçların geçilmesine izin verilen köprü, Kapulukaya Barajı yapıldıktan sonra, trafiğe kapatılmıştır. Kırıkkale'nin zenginliklerinden birisi olan Çeşnigir Köprüsünü yerinde görmenizi tavsiye ediyoruz.
Balışeyh ilçe merkezinde bulunan bu yapılar, Kırıkkale il merkezine 21 kilometrelik uzaklıktadır. 1121 yılında inşa edildiği yapıldığı araştırmalar sonucunda öngörülmüştür. Ancak yapının kim veya kimler tarafından yapıldığı kesin değildir. Özellikle caminin tavan kısmındaki ahşap işçiliğini günümüz mimarların dikkatini çeken en önemli özelliği diyebiliriz. Bunun yanı sıra köklü geçmişine rağmen, sağlam şekilde bugüne kadar ulaşmayı başarmış olması, ehil mimarlar tarafından yapıldığını kanıtı denilebilir.
Marsilya tipi kiremitle örtülü çatısı, ahşap iskeleti, kerpiç sıvalı oluşu bu konağın özellikleri arasında yer alıyor. Keskin ilçesinde yer alan Konak, tescillidir. Kırıkkale'de gezilmesi gereken yerler listesinde kendisine yer ayırmanın doğru olacağını düşünüyoruz.
Kırıkkale'nin merkez ilçesine bağlı olan Koçubaba Köyü sınırında yer alan bu yapı, 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Cami yeniden yapılmış, türbe ise restore edildikten sonra özgünlüğünü yitirmiştir. Alevi Şeyhi Koçumbaba Sandukası bu türbede bulunuyor. Farklı duruşuyla Kırıkkale'de gezilebilecek mekanlardan olduğu söylenebilir.
1500 tarihinden bu yana Kırıkkale'de tarihi konaklar ve Türk evleri bulunuyor. Bunların tamamının tescilli olduğunu, kültür varlığı niteliğinde bulunduğunu söylemek gerekiyor. Genellikle iki katlı şekilde yapılan evler, iki katlıdır. Üst katları ahşap olan yapıların alt kısımları ise kagirden yapılmadır. Ankara sivil mimarisini yansıtan evler, Kırıkkale'de görülmesi gereken noktaların başında geliyor.