SiyasetKadın mücadelesi turnusol kâğıdıdır

Kadın mücadelesi turnusol kâğıdıdır

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi’nde konuşan Prof. Dr. Fatmagül Berktay, kadın hakları konusunda kazanımlar arttıkça saldırıların da arttığını vurguladı ve “Kadın mücadelesi her mücadele için turnusol kâğıdı” dedi...

Kadın mücadelesi  turnusol kâğıdıdır

Kadınlarla ilgili çalışmalar yürüten akademisyenler, politikacılar, sivil toplum kuruluşları, aktivistler ve gazetecilerin katılımıyla düzenlenen “Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi” dün İstanbul’da başladı. WOW Otel’de iki gün sürecek olan zirveye 48 ilden 363 sivil örgüt, yaklaşık 900 kadın katıldı. Zirve, salonda bulunan bütün kadınların hep birlikte söylediği “Kadınlar vardır” şarkısıyla başladı. Zirvenin ilk oturumunda “Eşitlik olmadan adalet olmaz” konusu ele alındı. Moderatörlüğünü gazeteci Nevşin Mengü’nün yaptığı oturumda dil bilimci Necmiye Alpay, İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Order konuşmacı olarak yer aldı.
Kadın mücadelesinin turnusol kağıdı görevi üstlendiğini belirten Prof. Dr. Fatmagül Berktay, “Türkiye’de kadın mücadelesi her mücadele için bir turnusol kâğıdıdır. Özellikle bizim gibi ülkelerde kadınlara saldırı çok. Bu saldırılar tesadüf değil. Bu kazanımlarımızın bir sonucu. Şimdi dikkat ederseniz haklarımız yasalarda da geri alınmaya çalışılıyor. Mesela 6284 Sayılı Kanun’a (Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun) yönelik saldırılar var. Buna aileyi yıkma kanunu diyorlar” dedi. Kadınların ayakları üzerinde durdukça, kendi ekmeklerini kazandıkça, kendilerine güvenleri geldikçe kazandıkları hakları kullanmaya başladıklarını belirten Berktay, “Bu konuda bilinçlenilmeli. Bilinç olmadan dayanışma olmaz. Boşanma talep ediyorlar. Annelerimiz gibi ‘Ya bu deveyi güdersin, ya bu diyardan gidersin’ demiyor. Bunun bedelini ödüyorlar. Kadınlar özgür yurttaş, birey olmak istiyor” ifadelerini kullandı.

Kadın savcı oranı % 6

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Order, yargıda kadın savcı oranının yüzde 6 olduğunu vurgulayarak, yargıdaki erkek çokluğuna dikkati çekti. Order şöyle devam etti: “Yargının cinsiyetçilik konusunda denetlenmesi gerekiyor. Bu olmadan kaliteli demokrasi üretemezsiniz. Bunun özü kadın erkek eşitliği. Bunu oluşturmak emekle ve özverili ile sınanmış kişilerle bir sistem kurmak lazım.”

Yazarlar