Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr – Araba hırsızları eskiden anahtar çalmak değil, düz kontak yapmak konusunda uzmanlaşıyor, arabalar bir bir ortadan kayboluyordu. Sabah evden çıkan yüzlerce insan, akşam park ettikleri yerde arabasını bulamıyordu. Ancak teknoloji de, arabalar da, hırsızlık yöntemleri de değişti. Yeni nesil arabaları çalmak için yeni nesil yöntemler gerekiyor. Üstelik arabalar, daha onları satın alan sahibine bile ulaşmadan çalınabiliyor. Çalınan arabaların hiçbiri sıradan değil. Hepsi son model ve lüks olan bu arabaların toplam değeri 165 milyon lirayı da aşıyor. Sahiplerine ulaşmadan çalınan arabaların akıbeti ise ‘yeni sahipleriyle’ yolda polise yakalandığında ortaya çıktı. Arabalar birkaç 0 ve 1’le yapılan klavye hileleriyle çalınmıştı. Peki ama nasıl?
İLK MERCEDES SONRA ROLLS ROYCE!
Tüm dünyada gün geçtikçe daha da yaygınlaşan bilgisayar korsanlığının kimi, nerede ve nasıl yakalayacağı tahmin edilemiyor. Hackerlerın karıştığı hırsızlık vakalarının en dikkat çekici olanları da ABD’de yaşanıyor. Elbette bunlar birkaç sosyal medya hesabı çalmaktan çok daha zor oluyor. Anlaşılan o ki bilgisayar korsanlarının önüne geçebilecek bir güvenlik sistemi, onların tercih ettikleri hırsızlık yollarında yok. Haziran 2024’te sahiplerine teslim edilmek üzere yola çıkan Mercedes-Maybach GLS 600 ve bir Rolls-Royce Cullinan’ı nakliye sırasında hesapta olmayan bir rota bekliyordu. 23 ve 73 milyon liralık 2 lüks araç hackerların hedefindeydi. Onların hırsızlık yöntemini ise nakliye şirketi bile çözememişti. Çünkü bambaşka bir fikirle harekete geçmişlerdi. Peki o fikir neydi?
Güney Florida'daki bir teslimat şirketi, kendisine pahalıya mal olan bir hırsızlık vakasını duyurmuştu. Hırsızların hedefinde değeri yaklaşık 23 milyon lira olan 2024 model Mercedes-Benz GLS600 Maybach yer alıyordu. Teslimat ekibi her zamanki gibi aracı satın alan sahibine bırakmak için hedefteki adrese ulaşmıştı. West Palm Beach'teki Dealership Choice Auto Transport şirketinin CEO’su Steven Yariv, hırsızlığın nasıl yapıldığını şöyle anlatmıştı: “Şoför, Maybach'ın sahibi olduğunu düşündükleri adama anahtarları teslim etmeden önce gerekli tüm güvenlik adımlarını izledi. Ancak hackerler sürücü portalını hacklemiş ve hangi araçların taşındığını ve neler olup bittiğini öğrenmiş. Araç, Broward County'deki Hollywood adresine teslim edilmek yerine, Miami'ye yönlendirilmiş. Hırsız, sanki alıcı tarafmış gibi davranarak sürücüye ulaşmış. Ona tüm bilgileri vermiş ve arabanın nereye gitmesi gerektiğini söylemiş.” Yariv’in anlattığı bu hırsızlık vakası belki ilk olabilirdi ancak son değildi. Kısa süre sonra değeri 73 milyon lira olan Rolls-Royce Cullinan’ın kaderi de tıpkı Mercedes gibi olmuş ve araç sahibine değil, hackerların istediği adrese teslim edilmişti.
5 ARACIN TOPLAM DEĞERİ 165 MİLYON LİRA
Mercedes ve Rolls Royce ile bitmeyen hırsızlık, yeni bir Rolls Royce’la devam edecekti. Ancak sahibinin dört gözle beklediği Rolls Royce Dawn model araç, diğerleriyle aynı sonu yaşamak üzereydi. Lamborghini, Rolls Royce Phantom ve Mercedes G-Class gibi lüks araçlara sahip olan Nader Eldamouni, koleksiyonuna yeni bir araç daha eklemek istemişti. Bunun için Rolls Royce Dawn’ı seçen iş insanı, arabasına kavuşamadan kaybedeceğinden habersizdi. Miami’de bir süredir teslimat şirketlerini hackleyen ve lüks araçların teslim edileceği adresleri değiştiren bilgisayar korsanları ün salmıştı. Ancak hırsızlıkların nasıl yapıldığını çözen yetkililer, sıkı bir araştırmayla iz sürüyordu. Yani suçluların yakalanması an meselesiydi. İş insanı Eldamouni de hırsızların yakalanmasını sabırsızlıkla bekliyordu. Çünkü onun için tutuklamalar arabasına ulaşmak için de bir anahtardı.
Polis, teslimat şirketiyle iş birliği yaparak suçluların yakalanması için bir tuzak kurdu. Elbette klavye korsanları sadece teslim edilecek arabanın modelinden emindi, polislerin kendilerini bildiklerinden değil. Yani yakalanmaları artık an meselesiydi. Öyle de oldu, Aventura şehrinde kontrollü bir teslimat düzenleyen polisin ağına 3 kişi düştü. Belirlenen saatte, bir Bentley ve Rolls-Royce Cullinan ile üç adam Lamborghini Urus model aracın anahtarlarını almak için geldi. Teslimat için 700 dolar ödeyen hırsızlar, bu kez başarısız olacaklardı. Kendilerini izleyen polisten haberdar değillerdi ve 3 adamın anahtarı almasıyla, bileklerine kelepçe geçirilmesi bir olmuştu. 41 yaşındaki Yuriy Korotovskyy, 43 yaşındaki Hrant Nazarian ve 53 yaşındaki Arman Gevorgyan için yolun sonu gelmişti. Hırsızların dosyası kabarıktı, neredeyse tüm pahalı markaların gözde modellerini aynı yöntemle çalmışlardı. Lisetede rolls Mercedes-Maybach GLS 600, Rolls-Royce Cullinan, Rolls-Royce Dawn, Ferrari 488 Pista ve ünlü beyzbolcu Kris Bryant'ın Lamborghini Huracán Tecnica'sı de vardı. Tüm araçlar hırsızların elinden alınmıştı. Biri dışında! Nader Eldamouni’nin Rolls-Royce Dawn’ı hâlâ kayıptı.
ANAHTARI KAHVE TERMOSUNDA TUTAN KURTULUYOR
Hackerlerın arabaları parmaklarını kullanarak, oturduğu yerden çalması sadece nakliye şirketlerinin hacklenmesiyle de olmuyordu. Araba hırsızlıklarının yüzde 78,5'inin çözülemediği ve Mart ila Haziran 2024 arasında toplam 24 bin 837 araç çalındığı göz önünde bulundurulduğunda ters giden bir şeyler olduğu açıktı. Bir Rolls-Royce Cullinan, sahibi anahtarını yanında tutsa da hırsızların hedefi olmaktan kaçamadı. 73 milyonluk lüks araç, gece geç saatlerde evin bahçesinde elinde antenle gezen bir adam tarafından çalındığında artık her şey için çok geçti. Günümüzde hırsızlar, evin herhangi bir yerinde duran veya kapının yanındaki asılı olan araba anahtarlarından kodu çalma sanatında ustalaştılar. Onların kodları çalıp kopyalaması için gereken cihazlarsa internetten bile satın alınabiliyor. Bu cihazlar, suçluların bir aracın radyo sinyalini yükseltmesine izin veriyor ve böylece hırsızlar aracı çalmak için anahtarlık sinyaline rahatlıkla erişip kopyalayabiliyor. Hırsızlar, anahtarlığınızdan radyo frekansını yakalayabilir ve kodunuzu kopyalayabilirler. Bu saldırı için kullanılan cihazlar, yeniden programlanabilen anahtarlarla sadece birkaç yüz dolara satılıyor.
1'ler ve 0'lar kendi başlarına anlamsız sembollerdir. Ancak belirli bir düzenle sıralandığında bilgisayarların ve dolayısıyla hackerların anlayabileceği bir dil oluşur. Bilgisayar programlamada, makine kodu, bir bilgisayarın merkezi işlem birimini (CPU) kontrol etmek için kullanılan makine dili talimatlarından oluşan koddur. Belki de teknolojiye çağ atlatan bu dille hayatımıza giren ve gelişen sistemler, bazen sanıldığı kadar güvenli olmuyor. Radyo frekansına ulaşılan anahtarların yeniden programlanması söz konusu olduğunda, hackerların izlediği yolun temelinde 0 ve 1’ler yatıyor. Rolls-Royce Cullinan hırsızlarının kullandığı da tam olarak bu. Önce radyo frekansını tespit ettikleri anahtarı kopyalıyor sonra da arabayı götürüyorlar. Otomobil uzmanları, anahtarların her zaman Faraday kafesi olarak adlandırılan ve bilgisayar korsanlarıyla iletişim kurmasını engelleyen metal bir kapta veya metal telden bir çantada saklanması gerektiğini söylüyor. Bu hileden kurtulmanın yoluysa anahtarı kahve termosunda tutmaktan geçiyor. Yani kahve termosu, araba anahtarlarını milyonlara mal olucak 0 ve 1’lerden koruyabilir.