28.11.2024 - 11:17 | Son Güncellenme:
Soğuklar iyice bastırmış ve evde kombiler, sobalar yakılmışken en iyi eşlikçi çorbalar oluyor. Her yerde kol gezen hastalıklara yakalanmamak için bir lezzet şöleni önerimiz var: Bağışıklık güçlendiren çorbalar!
Ancak pek çok kişinin tahmin ettiği mercimek, ezogelin, tarhana gibi klasikleşmiş ve sürekli içilen çorbalardan birinden bahsetmiyoruz. Ünlü yemek gurmesi Vedat Milor'dan yeni ve harika bir öneri geldi. Milor'un bu önerisi hem lezzetli hem de sağlıklı olan bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirirken sizi keyifli bir yolculuğa çıkaran bir çorba.
Aslan Konyalı olan Vedat Milor, astronomik açıdan büyük bir zenginliğe sahip şehrin belki de pek bilinmeyen lezzetlerinden birini öneriyor. Bamya çorbası! Kış aylarında bağışıklığı çelik gibi yaparak hastalıklara savaş açan bamya çorbası, Vedat Milor'un favorileri arasında. İşte Konya usulü bamya çorbasının faydaları ve yapılışı.
Konyalıların kış boyunca en çok tercih ettiği bamya çorbası, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi, hazmı kolaylaştırmayı, kolesterolü düşürmeyi ve kanser riskini minimize etmeyi sağlıyor. Aynı zamanda bamya çorbası C vitamini ve beta-karoten açısından oldukça zengin bir yemek.
Vücut glikozu düzgün şekilde işleyemediği durumlarda kişide Tip 2 diyabet gelişebiliyor. Bu da organ hasarı ve kalp hastalığı riskinin artması gibi komplikasyonlara yol açan bir durum. Vücutta diyabet gelişmese de kan şekerinin dengesini sağlamak için bazı besinlerden yararlanmak gerekiyor. Bamya da lifli yapısı sayesinde kan dolaşımına emilimini azaltarak yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı oluyor.
100 gr kuru bamya, üzerini geçecek kadar sıcak su, 1 çay kaşığı limon tuzu bamyaları haşlamak için gerekli olan malzemeler arasında. Bunun yanında çorbanın yapımı için 300 gr kuzu kuşbaşı, 2 adet büyük boy soğan, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı tereyağı, üzerini geçecek kadar sıcak su gerekiyor.
Kuru bamyaları ovalayarak üzerindeki küçük tüylerin dökülmesini yanlarında bulunan saçakların temizlenmesini sağlayın. Temizlediğimiz bamyaları kaynar suyun içinde 10 dakika haşlayın. Haşlarken içine bir çay kaşığı limon tuzu ekleyin, bu bamyaların sünmesini engelleyecek. Yumuşayan bamyaların suyunu süzün ve üzerine soğuk su ilave edip şoklayın.
Eti suyunu çekinceye kadar kavurun ve üzerine tereyağı ekleyip incecik doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanları kavrulduktan sonra salçaları ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
Suyu ilave edip bamyaları ekleyin. Su kaynayınca tuzunu ilave edip ocağın altını kısın. 30 dakika kısık ateşte pişirin. Kıvam alan çorbaya en son limon tuzunu da ekleyip, 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Çorbayı ilk sıcaklığı geçtikten sonra servise edebilirsiniz. Afiyet olsun.