17.07.2023 - 13:41 | Son Güncellenme:
Tüm günün yorgunluğu attığımız belki de günün en önemli evresi olan uyku, her zaman sağlıklı bir süreçte işlemeyebiliyor. Stresli ve yorgun bir günün ardından ya da bedenimizi rahatsız eden bir pozisyonda uyumaya çalışmaktan kimi zaman derin ve sağlıklı bir uyku çekemeyebiliriz. İşte bu sorunun önüne geçmek için yaygın uyku problemlerini ve bu sorunları çözecek uyku pozisyonlarını sizler için bir araya getirdik.
Eğer mide problemleriniz varsa, dahası reflü ile baş ediyorsanız nasıl bir pozisyonda uyumanız gerektiğini bilmeniz çok önemli. Bu durumda sol tarafınızda uyumak, midenizi yemek borunuzun altında tutarak asit reflü olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu mide asidinin geri akmasına ve rahatsızlığa neden olan porsiyonun ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Mutlaka deneyin!
Gece boyu hatta sabah uyandığınızda boyun ve omuz ağrısı yaşıyorsanız orada gerçek bir problem var demektir. Genel olarak boynu desteklemek ve omurilik eklemleri üzerindeki baskıyı azaltmak için bir yastıkla sırt üstü veya yan tarafınıza uyunması önerilir. Eğer yan yatıyorsanız, çok yüksek veya çok alçak olmayan bir yastık kullanabilirsiniz. Omuz ağrınız varsa genel olarak sırt üstü uyumanız önerilir, bu nedenle omuzlarınızdaki gerginliğin daha az olacağı söylenir. Ayrıca omzu desteklemek için bir yastığa sarılabilir veya küçük bir yastık kullanabilirsiniz.
Uykuda horluyorsanız genellikle sırtüstü yerine yan tarafınızda uyumanız önerilir. Sırtüstü uyuduğunuzda, yerçekimi boğazınızdaki yumuşak dokunun gevşemesine ve hava yolunuzu tıkayarak horlamaya neden olabilir. Yan yatarak uyumak da hava yolunuzu açık tutmanıza ve horlamayı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ek olarak, fazladan bir yastık kullanarak veya yatağın başını kaldırarak başınızı biraz yükseltmeyi deneyebilirsiniz.
Uykuya dalmaya yardımcı olabilecek en iyi uyku pozisyonu kişiden kişiye değişir. Ancak uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, deneyebileceğiniz birkaç şey var. Örneğin rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini oluşturabilirsiniz, yatmadan önce ılık bir banyo yapabilir, kitap okuyabilir veya derin nefes alma veya meditasyon gibi gevşeme tekniklerini uygulayabilirsiniz. Tüm bunları denerken elbette teknolojik aletlerden ve dolayısıyla radyasyondan da uzak durmayı ihmal etmemelisiniz.