04.09.2024 - 11:44 | Son Güncellenme:
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu ve UC Santa Barbara ile birlikte araştırmayı yürüten Küresel Beslenme İyileştirme İttifakı'nın kıdemli uzmanı Ty Beal, yapılan araştırmanın sonucunu endişe verici buldu.
Beal, "Çoğu insan birden fazla temel mikro besin maddesini yeterli miktarda tüketmiyor. Bu boşluklar sağlık sonuçlarını tehlikeye atıyor ve küresel ölçekte insan potansiyelini sınırlandırıyor" açıklamasında bulundu.
Araştırmacılar, Kalsiyum, İyot, Demir, Riboflavin , Folat, Çinko, Magnezyum , Selenyum, Tiamin, Niasin ve A, B6, B12, C ve E vitaminleri olmak üzere 15 temel mikro besinin küresel tüketimini tahmin etmek için diyet verilerini kullandılar.
Araştırmada, dünya nüfusunun yüzde 68'inin deniz ürünlerinde, yumurtada ve sütte bulunan ve tiroid hormonlarının yapımında ihtiyaç duyulan iyotu yeterli miktarda alamadığı ortaya çıktı. Ayrıca E vitamini (yüzde 67), kalsiyum (yüzde 66) ve demir (yüzde 65) için de yetersiz alım bulundu.
Kalsiyum tüketimi Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Asya'da oldukça düşük çıktı. Dünya nüfusunun yarısından fazlası yeterli Riboflavin, Folat, C ve B6 vitamini almıyor.
Çalışmada, kadınların iyot, B12 vitamini, demir ve selenyum açısından erkeklerden daha kötü rakamlara sahip olduğu, erkeklerin ise yeterli kalsiyum, niasin, tiamin, çinko, magnezyum ve A, C ve B6 vitaminlerini tüketme konusunda zorluk çektiği ortaya çıktı.
UCSB araştırma profesörü olan eş baş yazar Chris Free, "Çalışmamız ileriye doğru büyük bir adım. Sadece neredeyse her ülkede 34 yaş-cinsiyet grubu için yetersiz mikronutrient alımını tahmin eden ilk çalışma olması nedeniyle değil, aynı zamanda bu yöntemleri ve sonuçları araştırmacılar ve uygulayıcılar için kolayca erişilebilir hale getirmesi nedeniyle de" açıklamasında bulundu.
Mikronutrient eksiklikleri yorgunluğa, kemik ağrısına, saç dökülmesine ve halsizliğe neden olabilir. Bu belirtileri fark ederseniz, diyetiniz ve takviyeleriniz hakkında bir doktora danışmalısınız.