20.09.2023 - 16:31 | Son Güncellenme:
LDL kolesterol olarak adlandırılan kötü kolesterol, yüksek seviyelere ulaştığında damarlardaki plak oluşumunu etkiler. Damarlardaki arterlerin tıkanmasına neden olan yüksek kolesterol birçok kalp rahatsızlığı riskini de beraberinde getirir.
Kalp krizi, felç ve damar tıkanıklığına neden olan yüksek kolesterol seviyesi birçok kişinin hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle dengelemeye çalışırken tüketilen besinlerin miktarına göre dengeli beslenme planları devreye girebiliyor. Soya fasulyesi de kolesterol yüksekliğini hızlı bir şekilde düşüren etkili besinlerden biri.
Yapılan araştırmalarda soya fasulyesinin kötü kolesterole iyi geldiği kanıtlandı. Araştırmaların ardından ortaya çıkan sonuç, günde 25 gram soya fasulyesi tüketmenin 6 haftalık bir süreçten sonra kötü kolesterolü hızlıca azaltabildiği yönünde oldu.
Farklı çalışmalar ve dergilerde çıkan sonuç da yapılan araştırmaları kanıtlar nitelikte. Protein bakımından zengin olan soya unu, düzenli tüketildiğinde kötü kolesterolün önüne geçebiliyor.
Yüksek protein içeriğiyle bilinen soya fasulyesi, yalnızca kolesterole değil birçok sağlık problemini de iyileştirmeye yarıyor. Özellikle vücudun ihitiyaç duyduğu birçok eksikliği giderebilir. Uzmanlar, beslenme rutinlerine soya fasulyesinin dahil edilmesi gerektiğini ve böylece vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olabileceğini hatırlatıyor.
Soya fasulyesi, uyku problemi yaşayanlar için birebir etki sağlayabilir. Uzmanlara göre de soya fasulyesi tüketimi uyku bozuklukları ve uykusuzluk sorununa iyi gelebilir. Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız, düzenli bir şekilde soya fasulyesi tüketmeye başlayabilirsiniz.
İçerdiği magnezyum sayesinde daha kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz. Sağlıklı, dinlendirici ve derin bir uyku için soya fasulyesini günlük beslenme düzenine dahil edebilirsiniz.
Düzenli soya fasulyesi tüketimi, vücudunuzdaki insülin reseptörlerini artırabilir. Bu da diyabet problemini önlemek ve yönetmek için harika bir seçenek olabilir. Eğer diyabet rahatsızlığınız yoksa, oluşabilecek herhangi bir diyabet riskine karşı önlem almak için soya fasulyesi tüketebilirsiniz. Eğer diyabet rahatsızlığından muzdaripseniz ise yine soya fasulyesi sayesinde diyabeti yönetebilirsiniz.
Journal of the American Dietetic Association dergisinden yayımlanan bir yazıya göre soya fasulyesinin içinde bolca demir ve bakır mineralleri bulunur. Bu iki temel mineral, vücuttaki kan ve oksijen akışının doğru bir şekilde gerçekleşmesine fayda sağlar.
Uzmanlar, tüm organ sisteminin iyi bir şekilde çalışması için uygun bir seviyede kırmızı kan hücresine ihityaç olduğunu belirtiyor. Kırmızı kan hücrelerinin artışı sayesinde vücut sistemi çok daha iyi çalışır.
İçerdiği bol mineral ve vitaminler kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Fasulyenin içindeki çinko, kalsiyum, selenyum, bakır ve magnezyum çok daha güçlü bir kemik yapısı sunar. Bu elementler kemik gelişimine ve kemik iyileşme sürecinin hızlandırılmasına fayda sağlar.
Doktorlar, soya fasulyesi yemenin çok daha farklı bir konu üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Soya fasulyesi tüketiminin, osteoporoz tedavisinde etkili bir çözüm olabileceği söyleniyor. Uzmanlar da yaşlılığı etkileyen bu durumun önüne geçilebileceğine inanıyor.
Diyet planlarına eklemek isteyeceğiniz soya fasulyesinin içinde bolca diyet lifi bulunur. Sindirim sisteminde fazlasıyla etkili olan diyet lifi, sindirimin işleyişi için gereklidir. Lifler, özellikle bağırsak sağlığı için hayati önem taşır.
Doktorlar genellikle kabızlık problemi yaşayan kişilere lifli gıda tüketilmesi gerektiğini belirtir. Soya fasulyesi de sağlıklı bağırsak bakterilerinin gelişimi için önemlidir.