31.12.2024 - 14:11 | Son Güncellenme:
Dünya genelinde yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre mantar, hamsi, sakatat, kişniş ve bamya çok nadir kişiler tarafından tüketiliyor ve genel bir kanıya göre çoğu kişi bu yiyeceklerden uzak duruyor. Ancak şefler bu yiyecekleri tüketmenin bir yolu olduğunu söylüyor, nasıl mı?
Farklı dokulara karşı hassas olan kişiler genellikle mantar veya patlıcanı sevmezler çünkü nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak süngerimsi veya cıvık olabilirler. Alıştığımız diğer sebzelerden farklılar. Cıvıklık, mantarlarda özellikle yanlış saklandığında veya buzdolabında çok uzun süre tutulduğunda ortaya çıkar. Dokusal olarak, birçok insan için zevk alması zor bir yiyecek olabilir.
Hamsi ülkemizde olmasa da dünya genelinde insanların hâlâ kaçındığı bir balık türü. Balık kokusu hamside çok belirgindir ve bazı insanları rahatsız edebilir.
Sakatat, özellikle karaciğer ve dana eti oldukça lezzetlidir ancak lezzetin ötesinde, insanların besin açısından yoğun olmalarına rağmen organ etlerini yeme fikrinden rahatsız oldukları görüldü. Genel olarak belirli etlerin dokuları insanların beklediğinden farklıysa, tadını çıkarmak zor olabilir.
Kişniş tüketirken burnunuza sabun kokusu geliyorsa haklı olabilirsiniz. Çünkü kişniş sabun geni taşır. Yani koku alma reseptörleri kişnişin sabunlu, acı tadını algılar ve kokusundan rahatsız olmamıza neden olur.
Mantar ve patlıcan gibi bamya da, barışması zor olabilen cıvık bir kıvam taşır. İnsanların ondan uzak durmasına neden olan doğal bir müsilajı vardır ancak doğru pişirme yöntemi uygulanırsa bamya oldukça lezzetli bir yemek olabilir.
Genellikle nefret ettiğiniz yiyeceklerin tadını çıkarmanın birçok yolu var. Yemekleri bilinen haliyle klasik bir şekilde pişirmek değil de farklı pişirme tekniklerini kullanabilirsiniz. Uzmanlar sevmediğiniz bir yiyeceği çok sevdiğiniz bir yiyecekle eşleştirerek pişirip tüketebileceğinizi söylüyor