14.10.2024 - 15:38 | Son Güncellenme:
Uzmanlar, sebzeleri haşlayarak tüketmenin diğer pişirme tekniklerinden daha sağlıklı olabileceğini söyler. Ancak haşlama yaparken dikkat edilmeyen bazı hatalar yiyeceklerin besin değerini tamamen kaybettirebilir. Bu durumda sebzelerin sağlığımıza olan tüm faydaları yok olabilir. İşte haşlarken yapılan hata.
Haşlanmış sebzeler, pek çok öğünün en faydalı ve doyurucu kısmını oluşturur. Ancak her türlü yiyeceğin kaynatılması doğru olmadığı gibi, kaynatacağımız sebzelerde de bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Haşlanmış yiyeceklerin bazı aşamalarını doğru gerçekleştirdiğinizde, sağlık dostu yiyeceklere dönüşürler.
Yıllardır yapılan en büyük hatalardan biri, sebzelerin aşırı haşlanmasıdır. Birçok insan yumuşak, haşlanmış sebzelerle büyümüştür. Dondurucudan çıkarılan sebzeler doğrudan bir tencereye eklendi ve yumuşayana kadar haşlandı. Ancak bu durum, alacağınız sağlık faydalarını tamamen çürütüyor.
Sebzeleri pişirirken yapılan hatalardan biri, her sebze için bol bol su eklemektir. Ancak her sebzenin kendine has bir suyu ve kapasitesi bulunur. Pişirme sırasında bazı sebzelerin suyu daha fazla salınabilir. Bu durumda sebzeye göre su eklenmelidir. Ayrıca kullandığınız tencerelerin çeşidine de dikkat etmek gerekir.
Beyazlatma işlemi, sebzelerin renk ve dokusunu korurken aynı zamanda lezzetli hale getirmenin en iyi yolu olabilir. Büyüklerimizin sebzeleri suda çok uzun süre bırakmak gibi bazı alışkanlıkları içerisindeki faydaları öldürebilir. Aslında, faydalı sebzeler tüketebilmek için kaynar suda sadece birkaç dakika pişirilmesi gerekir. Bu aşamadan sonra pişirme işleminin devam etmesi, sebzelerin parçalanmasına neden olacaktır.
Haşlanmış sebzeler fırından yeni çıkarılmış bazı yiyecekler gibi sudan çıktığı zaman da kalan ısıyla pişmeye devam edecektir. Ancak ekstra ısı, sıcak ve buharlı kalmalarına neden olarak buharlaşarak nem kaybetmelerine de yol açar. Devamında ise sebzeler parçalanmaya başlayacaktır. Ancak haşlamanın asıl amacı, sebzeleri biraz yumuşatarak yiyecek forma getirmek, faydası ve lezzetinin korunmasını sağlamaktır.
Haşlayacağınız sebzeleri fazla pişirme etkilerini önlemek için bazı adımlara dikkat edebilirsiniz. Sıcak ama nemli kalmasını istiyorsanız, pişirme işleminden sonra yağlayabilirsiniz. Bu sayede buharlaşmadan kaçarken bir çeşit bariyer oluşturmuş olacaksınız.
Sebzeleri soğutma işleminden geçiriyorsanız ve tekrar ısıtacaksanız, pişmelerini durdurmak adına soğuk su kulanın. Nem kaybını önleyerek sadece hafif derecede ısınmasını sağlayabilirsiniz. Bu tür önleyici adımlar sebzelerin içerisindeki vitamin deposu yok olmadan tüketmenizi sağlar.