15.10.2024 - 16:25 | Son Güncellenme:
Sporcular tarafından yaygın olarak tercih edilen protein tozları, son zamanların en popüler gıdaları arasında yer alıyor. Yüksek protein içeriği kas kütlesi açısından epey önemlidir. Genellikle içeceklerle veya bazı yiyeceklerle tüketilir. Birçok kişi protein tozlarının son kullanma tarihi olduğunu bilmiyor. İşte detayları.
Sporcuların tercih ettiği protein kaynağının ne zaman tüketilirse tüketilsin, bir problem olmayacağı düşünülebilir. Ancak evinize aldığınız ve bir süredir kullanmadığınız tozların son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Pek çok kişi, toz olduğu için bir problem oluşturmayacağını düşünse de büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.
Dolabınızda sakladığınız protein paketinin üzerindeki tarih yaklaştıysa ve tozu tüketip tüketmeme konusunda kararsız kaldıysanız bu, duruma göre değişecektir. Bir süredir tüketmediğiniz protein tozundan 'bir şey olmaz' diyerek yemeye kalkışmayın.
Protein tozlarının ömrünü uzatmak için içerisine farklı bileşenler eklenebilir. Üretim tarihi ve proteinin tüketilmesi gereken zaman arasında büyük bir zaman aralığı fark ederseniz, muhtemelen proteinin içindeki katkı maddelerinden dolayıdır. Ancak protein tozu gibi kurutulmuş gıdaların hastalığa neden olma olasılığı çok düşüktür.
Son kullanma tarihi geçen protein tozu, kendini bazı noktalardan belli edecektir. Bunun için görüntüsüne, rengine ve tadına dikkat edebilirsiniz. Protein tozları, hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklardan elde edilebilir. Bu durumda protein türü raf ömrünü etkileyebilir.
Araştırmacılar peynir altı suyu proteini üzerinde çalışmış ve bu ürünlerin kalitesini 19 aya kadar koruyabildiği sonucuna varmış. Ancak diğer protein ürünleri bu kadar geniş çapta araştırılmamıştır. Peynir altı suyu, kazein, soya, kolajen, bezelye, pirinç, yumurta akı ve çeşitli kombinasyonları marketlerde bulunabilir.
Tükettiğiniz protein tozunun türü ne olursa olsun, rengi solmuş veya topaklanmış görünüyorsa tüketmemekte fayda var. Riskli durumlardan uzak durup yeni bir protein tozu edinebilirsiniz. Mevcut olan tozu ise bir süreliğine buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ancak protein tozunu buzdolabında ne kadar süre saklayabileceğiniz, türüne ve içeriğine göre değişecektir. Mağazadaki şişelenmiş protein karışımları açıldıktan sonra yaklaşık iki gün dayanacakları hava geçirmeyen bir kabın içerisinde saklanmalıdır. Ev yapımı protein karışımları da aynı şekilde kapalı bir kapta saklanabilir.
Protein karışımları hazırlıyorsanız, bu karışımları raf ömrünün üzerine taşımak için dondurabilirsiniz. Dondurulmuş kahve veya önceden hazırlanmış içecekleri dondurarak raf ömrünü uzatabilirsiniz. Protein shake küpleri yapmak için shake'i bir buz kalıbına yerleştirin. Dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz. Böylesi çok daha sağlıklı olacak.