15.04.2024 - 13:39 | Son Güncellenme:
Bilim adamlarına göre soframızda en sık karşımıza çıkan yiyecekler terimizin kokusunu etkileyebilir. Kırmızı et bol miktarda yağ asidi içerir. Eğer vücut bu maddeleri parçalayamazsa ter kokusu boğucu derecede buruk hale gelebilir.
Brokoli ve Brüksel lahanası gibi turpgiller de pek çok soruna neden olabilir. İçlerindeki kükürt cilt yüzeyinde yaşayan bakterilere ulaşırsa hoş olmayan bir çürük yumurta kokusu üretmeye başlarlar.
Ayrıca bazı insanların vücudu fasulye, yumurta ve sütte bulunan trimetilamin maddesini tam olarak işleyemez. Sonuç olarak, bu organik bileşik gözeneklerden dışarı atılır ve kişide küflü, balıksı bir vücut kokusu kalır.
Deri yüzeyindeki bakteriler terle temas ettiğinde vücudumuz hoş olmayan bir koku yaymaya başlar. Kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler belirli ter bezlerini uyarır. Vücut daha fazla sıvı üretir, bu da terinizin daha güçlü kokma ihtimali olduğu anlamına gelir.
Bazen koku vücudumuzdan değil kıyafetlerimizden gelir. Bu nedenle terli çamaşırların tersten yıkanması gerekir, böylece deterjan hoş olmayan koku içeren maddelerle daha iyi başa çıkabilir. Eğer kıyafetleriniz çok kötü kokuyorsa yıkamadan önce onları sirkeli bir solüsyona batırabilirsiniz.
Duşta ne kadar iyice yıkanırsak yıkanalım bazı bakteriler cildimizde kalır. Bu kötü bir şey değildir çünkü bu mikrobiyom etrafımızdaki birçok insanın çekici bulduğu doğal kokuyu oluşturur. Bu nedenle antibakteriyel sabunu çok sık kullanmamalısınız. Bu kozmetik ürün doğal dengeyi bozarak yararlı mikroorganizmaları yok edebilir ve bunların yerini zararlı bakteriler alır. Bu da hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkmasına neden olur.
Duş aldıktan sonra, genellikle en çok terleyen bölgelere özellikle dikkat ederek tüm vücudunuzu temiz bir havluyla iyice kurulamalısınız. Hoş olmayan kokunun yayılmasından sorumlu olan bakteriler en hızlı şekilde nemli ortamda ortaya çıkar, bu nedenle vücudunuz hala ıslakken kıyafetlerinizi giymeyin.
Yoğun egzersizi ter üretimiyle ilişkilendiririz, dolayısıyla egzersizin vücudumuza hoş bir koku vermesi pek mümkün görünmüyor. Ancak araştırmacılar düzenli terlemenin cildinizin doğal kokusunu geri getirebileceğini iddia ediyor. Ter bezleri ne kadar sık temizlerse, koku da o kadar güzel olur.
Vücut kokusu aynı zamanda kişinin ruh halinden de etkilenir. Eğer gerginseniz, sürekli stres altındaysanız veya uyku eksikliğiniz varsa, koku hoş olmayan bir hâl alabilir. Aynı zamanda yatak odasında aromatik maddelerin kullanılması uykuya yardımcı olabilir. Lavanta ve papatya kokuları sakinleşmek için en iyisidir. Ayrıca temiz çarşaf ve yastıklara aromatik yağlar sürerseniz, bir gece uykusundan sonra da güzel kokacaksınız.
Tüm deodorantlar aynı şekilde çalışmaz. Bazıları bakteri sayısını azaltan özel maddeler içerir. Bu ürünlerin kullanımı koltuk altı bölgesindeki mikrofloranın bozulmasına yol açmaktadır. Bazı insanlarda bu, kötü koku üreten mikroorganizmaların üretiminin artmasına neden olur. Uzmanlar, yalnızca kötü bakterileri yok eden ve böylece hoş olmayan kokuyu ortadan kaldıran probiyotik deodorantların kullanılmasını öneriyor.