02.01.2025 - 16:08 | Son Güncellenme:
Hem ekonomik hem de doyurucu kış sebzelerinden biri lahanadır. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini destekleyerek sağlığa katkıda bulunur. Lahanayı haşlamak isteyenler genellikle yıkayıp yıkamama konusunda ve haşlama süresinde çeşitli soru işaretlerine sahip. İşte cevabı.
Lahanayı yıkama konusunda tedirginseniz, yıkamanızda herhangi bir sakınca yoktur. Lavaboda ilaç kalıntılarının çıkması için yaprakları tek tek sudan geçirebilirsiniz. Ardından büyük bir leğenin içinde bekletin. Haşlamak için gerekli şartları sağlamalısınız.
Lahanayı haşlamak için ilk olarak bir tencerenin içine su koyun. Ardından ocağa alıp içine bir çimdik tuz atın. Kaynadıktan sonra tek tek ayırdığınız yaprakları suyun içine koyun. Haşlama yaparken 2 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir. Bu işlemi tüm lahana yaprakları için tekrarlayabilirsiniz.
Lahanaları süzerken dikkatli olmakta fayda var. Haşlanan lahanaları dikkatlice süzgeçle sudan çıkarın. Eğer dolmalık yaprakları kullanıyorsanız, parçalanmamaları için nazik olun. Lahanaların aşırı pişmesini önlemek için haşlama sonrası soğuk suyun altına tutabilirsiniz. Bu işlem, dolmalık yaprakların diri kalmasını sağlar.
Genellikle lahana haşlanırken evde oluşan koku sevilmez. Bu nedenden dolayı haşlama işlemi yapma konusunda kararsız kaldıysanız doğal yöntemlerle kokuyu hafifletebilirsiniz. Lahana haşlarken oluşabilecek kokuyu azaltmak için haşlama suyuna birkaç defne yaprağı veya limon dilimi ekleyin. Ayrıca mutfağı havalandırmayı ihmal etmeyin.
Besin değeri yüksek olan haşlama suyunu çöpe atmak yerine çorbalarda veya sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz. Vitamin açısından oldukça zengindir. Ayrıca, aşırı haşlama yaptığınızda lahanadaki vitamini öldürebilirsiniz. Üstelik fazla haşlanırsa yumuşar ve dağılabilir.
Lahana yapraklarını bir bütün halinde haşlamak istiyorsanız en az 5 dakika kadar kaynayan suda bekletebilirsiniz. Bu sayede yırtılmadan, bütün şekliyle haşlanabilir. Bu işlemleri yaparken sabırlı olmalı, lahana yapraklarına sert davranmamalısınız.