23.02.2017 - 10:49 | Son Güncellenme:
Kemiklerin güçlenmesini ve gelişmesini sağlar.Kanın pıhtılaşmasını, sinirlerin beyine mesaj iletmesini ve kaslarımızın kasılmasını sağlar.Kan basıncımızı düzenler.Yetişkinler için önerilen kalsiyum miktarını tüketmiyorsanız (günde 1,000 miligram) bu bedensel işlevlerin hepsi olumsuz şekilde etkilenir.
Bu belirtilerden en az bir tanesi sizde varsa doktorunuzdan kalsiyum değerlerinizi ölçmesini isteyin.Uykunuzda bacaklarınız kasılıyor mu?Kalsiyum eksikliği uyurken bacaklarınızdaki kasların kasılmasına neden olabilir.Gece uyumadan önce bacaklarınızdaki kasları esneterek kramp ve kasılmaları önleyebilirsiniz.
Vücudunuzda bulunan kalsiyumun %99'u kemik ve dişlerinizde depolanır. Yeteri miktarda kalsiyum almadığınızda vücudunuz bu kalsiyum depolarını kullanır.Dişlerinizdeki kalsiyum seviyesinin azalması diş çürümesine neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre günde 500 miligramdan (yaklaşık bir kase yoğurt) daha az kalsiyum tüketen kişilerde, diş eti çekilme hastalığının görülme riski önerilen günlük kalsiyum miktarını tüketen kişilerde görülme riskinden iki kat daha fazla olduğu kanıtlanmıştır.
Diş ve kemikler gibi el ve ayak tırnaklarımızın da kalsiyuma ihtiyacı vardır.Tırnaklarınız zayıf ve ince görünüyorsa yeteri kadar besleyici besinler tüketmiyorsunuz demektir.
Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinler, ıspanak ve pazı gibi yeşil sebzeler ya da takviyeler ile kalsiyum tüketiminizi artırabilirsiniz. Bazı meyve suları, kahvaltılık yemekler, soya sütü, mısır gevrekleri ve ekmekte de kalsiyum bulunur.Pembe Nar Özel