07.07.2025 - 12:20 | Son Güncellenme:
Maeyke’nin yaşadığı belirtiler ilk bakışta çok tanıdıktı. Gün boyu süren halsizlik, gece terlemeleri, düzensiz bağırsak hareketleri ve karında hafif rahatsızlık. “Hepsine mantıklı bir açıklama buluyordum” diyen Maeyke “Yorgunluk anne olmasından, terleme yazdan, karın ağrısı da yediklerimden. Oysa hepsi vücudumun sessiz çığlıklarıymış” dedi.
Gerçekle yüzleştiğinde çok geçti. Kanser bağırsaklarından karaciğerine, yumurtalıklarına ve karın boşluğuna yayılmıştı. “Bir doktor gece beni uyandırdı. Gözümün içine bakıp ‘Kötü bir haberim var… Kansersin’ dedi. ‘Nereden biliyorsun?’ diye sordum. ‘Her yerde var’ dediğinde neye uğradığımı şaşırdım” diyen Krystal Maeyke'nin yaşadıkları, tıp dünyasında uzun zamandır konuşulan bir gerçeği bir kez daha ortaya koydu: Kanser artık yaş seçmiyor.
Son yıllarda 50 yaş altındaki bireylerde bağırsak kanseri oranı birçok ülkede hızla yükseliyor. İngiltere’de bu artış yıllık ortalama yüzde 3,6; ABD’de ise yüzde 2 civarında.
Üstelik sadece genetik ya da obezite gibi risk faktörleriyle de açıklanamıyor. Maeyke gibi sağlıklı yaşayan bireylerin yakalanması, çevresel faktörleri yeniden sorgulatıyor. Uzmanlar plastik tüketimi, işlenmiş gıdalar, kimyasallar ve hava kirliliğinin de bu artışta etkili olabileceğini düşünüyor.
Uzmanlar özellikle şu belirtilerde dikkatli olunması gerektiğini söylüyor: Uzun süren karın ağrıları, şişkinlik ve gaz problemleri, ani ya da açıklanamayan yorgunluk, gece terlemeleri, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, dışkıda kan ya da renk değişimi.
Bağırsak kanseri çoğu zaman erken evrede belirti vermiyor. Bu yüzden rutin kontrollerin ve küçük değişimleri göz ardı etmemenin hayati önemi var.
Krystal Maeyke artık yaşamının geri kalanını hem hastalıkla mücadeleye hem de farkındalık yaratmaya adamış durumda. “Eğer sadece bir kişi bile bu haberi okur ve kendi bedenini dinlemeye başlarsa, bu yaşadıklarım boşa gitmiş sayılmaz” ifadelerini kullandı.