15.11.2023 - 12:12 | Son Güncellenme:
Hafızayı kuvvetlendiren besinler arasında kırmızı meyvelerin önemine vurgu yapılıyor. Bunun sebebi ise kırmızı meyvelerin içerisinde yer alan polifenoller. Beyne giden kan akışını artıran polifenoller, Alzheimer'ı önlemeye ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Ananası meyve olarak tüketmek son derece faydalı olsa da sirkesi de azımsanamaz derecede faydalı. 1 bardak suyun içine damlatacağınız ananas sirkesi halsizlik, yorgunluk ve unutkanlığa karşı son derece etkili.
Havuç, içerisindeki besin öğeleri ile birlikte hafızayı güçlü tutmayı sağlıyor, öğrenme becerisini artırıyor ve zekâ gelişimine katkıda bulunuyor. Havuçta bulunan beta-karoten ayrıca bilişsel işlevi iyileştiriyor ve yaşa bağlı hafıza sorunlarıyla bunama riskini azaltıyor.
Yeşil çay, ruh halinin iyileştirilmesi, reaksiyon süresinin hızlandırılması ve hafızanın güçlendirilmesi gibi bilişsel fonksiyonların geliştirilmesinde oldukça etkili. Kafeine ek olarak yeşil çayda L-teanin olarak adlandırılan ve kan beyin bariyerini geçebilen bir aminoasit de yer alıyor.
Beyin sağlığını koruyarak hafızayı güçlendiren ceviz diğer yandan kalp sağlığını korumasıyla da biliniyor. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, cevizi kaliteli yağ asitleri açısından güçlü kılıyor. Bunlar hafızayı ve bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olur.
Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyeceklerden olan fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırmasıyla öne çıkar. Omega 3 ve 6 bakımından zengin olan balık, içerisindeki çinko ve demirle de hafızayı kuvvetlendiriyor.
Zerdeçal, BDNF hormon seviyelerini yükseltir ve yaşlanmaya bağlı beyin fonksiyonlarında bozulmayı azaltarak hafızayı güçlendirmekte etkilidir. Zerdeçal beyinde yeni hücre oluşumunu sağlamasıyla da bilinir. Beyinde biriken amiloid plaklara karşı savaş açar ve beyin fonksiyonlarını da geliştirir.
Çoğu yeşillik özellikle K ve C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir. K vitaminin kemik korunmasının sağlanması, hafızanın güçlenmesi ve kas onarımında etkilidir.
Yapılan bir araştırmada 50 ila 69 yaşları arasındaki sağlıklı insanlar, üç ay boyunca kakao flavanolleri yüksek bir karışım içtiğinde, bir kontrol grubuna kıyasla hafıza testinde yaklaşık %25 daha iyi performans göstermişlerdi. Bitter çikolata ve kakao tozu; flavonoidler, kafein ve antioksidanlar gibi beyni güçlendiren bileşikler içeriyor. Çikolatadaki flavonoidler beynin öğrenme ve hafıza ile ilgi bölümlerinde toplanarak zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya da yardımcı oluyor.