20.10.2024 - 08:04 | Son Güncellenme:
Aloe vera bitkisi kendi kendine çoğalan bir bitkidir. Bu sayede yetiştirmesi ve bakımının son derece basit olduğunu söyleyebiliriz. Cilt üzerinde pek çok faydası olan bu bitkiyi evinizde yetiştirmek istiyorsanız, bazı adımlara dikkat etmeniz gerekir. İşte sınırsız kullanım için aloe vera yetiştirme teknikleri.
Kış mevsimine yaklaşırken aloe vera bitkisinin yetiştirme koşullarını da buna göre ayarlamak gerekiyor. Ilık iklim şartlarında yetiştirilen bitki, soğuk ortamlarda verimli sonuç vermeyebilir. Faydalı bitkiyi evde yetiştirmek için bazı aşamalara dikkat etmek şart.
Aloe vera, her zaman güneş alan ve aydınlık ortamlarda rahatlıkla büyüyebilir. Kış mevsiminde yetiştirmek isteyenlerin -7 dereceye düşmemesi gerekiyor. Çok soğuk ortamlarda iç mekanda bekletilmesi daha uygun olacaktır. Bunun dışında, hafif esintili ortamlarda yetiştirilmesinde bir sakınca bulunmuyor.
Aloe vera kökleri fazla suya hassastır. Bu nedenle saksının altında suyun çıkmasını sağlayan drenaj delikleri olmalıdır. Eğer saksının drenaj deliği yoksa, bitkinin kökleri çürüme riski taşır. Seçtiğiniz saksıya dikkat etmelisiniz. Ayrıca bitkinin büyümesine izin verecek orta büyüklükte bir saksı seçmek en iyisidir.
Aloe vera için en uygun toprak, suyun hızla süzülmesini sağlayan kaktüs ve sukulent karışımıdır. Bu tür topraklar, fazla nemi tutmaz ve bitkinin köklerinin nefes almasına yardımcı olur. Özel sukulent toprağı edinemiyorsanız, 2 ölçü normal bahçe toprağına 1 ölçü kum veya perlit ekleyerek drenajı artırabilirsiniz.
Aloe vera, bol güneş ışığını seven bir bitkidir. Ancak doğrudan güneş ışığına çok uzun süre maruz kalması yapraklarının yanmasına neden olabilir. Kışın güneş ışığı azaldığında bitkinin yeterli ışık almasını sağlamak için büyüme lambalarını tercih edebilirsiniz.
Aloe verayı sadece toprağın tamamen kuruduğundan emin olduğunuzda sulayın. Parmak ucunuzla toprağı kontrol ederek nemli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Aloe veranın dinlenme döneminde olduğu kış aylarında, sulama sıklığını azaltın. Bu dönemde bitki daha az suya ihtiyaç duyar.
Aloe vera bitkisi, küçük bitkiler üretir ve bu yavrular bitkinizi çoğaltmanın kolay bir yoludur. Ufak ufak çıkan bitkileri ana bitkiden ayırabilirsiniz. Yaklaşık 5-7 cm boyutuna ulaştıklarında, bir bıçak yardımıyla dikkatlice çıkarın. Çıkan küçük aloe veraları küçük bir saksıya ekebilirsiniz.
Aloe vera yaprakları, cilt bakımı ve doğal tedavi amacıyla sayısız durum için kullanılabiliyor. Ancak sağlıklı bir bitkiyi bu alanlar için kullanmalısınız. Bu durumda, sağlıklı kalması için yaprakları doğru şekilde kesmek önemlidir. En alttaki ve en dıştaki yapraklardan başlayarak kesim yapabilirsiniz. Bu yapraklar genellikle en olgun ve kullanıma hazır olanlardır.