27.01.2024 - 14:09 | Son Güncellenme:
Diş gıcırdatmanın en büyük nedeni strestir. Gün içerisinde veya uyurken kendinizi bilinçaltınızda dişlerinizi ısırırken veya sıkarken bulabilirsiniz. Bu alışkanlığa başladığınızın işaretlerinden biri, ertesi sabah çenenizin ağrımasıdır. Dişlerinizin normalden daha kısa göründüğünü de fark edebilirsiniz. Dişlerinizi korumak veya terapiye katılmak için ağız koruyucu kullanmak iyi bir fikirdir.
Terleme birçok nedenden dolayı meydana gelir. Egzersiz yapmak, yüksek sıcaklık veya beyninizin bir tehdit algılaması buna örnektir. Ancak sürekli terliyorsanız bu aşırı endişeli olduğunuzun bir işareti olabilir.
Banyoda veya tarağınızda daha fazla saç bulmak gizli stresin işareti olabilir. Duygusal çalkantılar saç döngüsünün büyüme aşamasını bozabilir. Saç dökülmesindeki artış böyle bir durumda hemen başlamaz. Stresli bir olaydan 6-12 hafta sonra saç dökülmesi yaşayabilirsiniz.
Alerjiniz yoksa ancak vücudunuzda lekeler beliriyorsa, duygusal bir iniş çıkış yaşamış olabilirsiniz. Üstelik stres nedeniyle ağzınızda kırmızı lekeler bile oluşabilir. Duygusal olarak aşırı etkilenmek, vücudun kimyasal yapısını bozabilir.
Stres beyninize ve yüz kaslarınıza alışılmadık sinyaller verebilir. Sonuç olarak gözünüz kontrolsüz bir şekilde seğirir. Alt göz kapağınızın veya nadir durumlarda üst göz kapağınızın istemsiz hareketini fark edebilirsiniz. Bazı durumlarda seğirme haftalarca, hatta aylarca sürer.
Sürekli susuyorsanız ve tuzlu bir şey yemediyseniz duygusal sağlığınıza dikkat edin. Uzun süreli stres tükürük bezlerinizi bloke ederek ağız kuruluğuna neden olur. Ayrıca susuz kaldığınız için yutkunmakta zorluk çekebilirsiniz.
Duygusal stres, kan damarlarının kısa bir süre için keskin bir şekilde daralmasına neden olan Raynaud fenomenini tetikleyebilir. Bu, burun gibi belirli bir bölgede soğukluk ve uyuşukluğa neden olur ve birkaç dakikadan saatlere kadar sürebilir. Raynaud fenomeni kadınlarda ve soğuk iklimlerde yaşayanlarda daha sık görülür.