08.08.2024 - 15:40 | Son Güncellenme:
Yeterli karbondioksit seviyesi mevcut olmadığı sürece kırmızı kan hücreleri oksijen salmayabilir. Fazla oksijen kazandığınızı düşünerek aşırı nefes almaya çalışıyorsanız, bu yeterli oksijeni sağladığınız anlamına gelmiyor. Dr. Eric Berg, sinüsleri ferahlatan doğru nefes alma tekniklerini tek tek aktardı.
Derin nefes alındığında daha fazla hava akışı sağlanabilir, ancak oksijen seviyesi pek değişmez. Eric Berg, halk arasında oksijenin iyi, karbondioksitin ise kötü olduğu yönünde yanlış bir düşünce temeli olduğunu belirtiyor. Ancak karbondioksit, nefes verdiğimizde hücrelerimizden gelir.
Karbondioksit ve oksijen arasındaki etki BOHR etkisine bağlıdır. Bu etki yeterince karbondioksit olmadığında oksijen salınmasını da önleyecektir. Kandaki hücrelere salınan oksijen miktarı, karbondioksite bağlıdır. Yani, yeterince karbondioksit almıyorsanız derin nefes egzersizleri oksijen seviyenizi artırır. Berg, aşırı oksijenin vücut için çok zararlı olduğunu belirtiyor.
Doğru teknikler olmadan aşırı nefes almak oksijen artışıyla birlikte fazla oksidasyona neden olur. O nedenle fazla oksijen almak yerine doğru teknikleri uygulamak daha önemlidir. Özellikle panik atak durumu yaşayan kişilerin hızlı nefes alıp vermesi, daha az hava almasına neden olacaktır.
Kişilerin aşırı hava tüketmesi nedeniyle karbondioksit eksikliği yaşaması bu sendroma yol açabilir. Dr. Eric Berg, stres faktörünün büyük tetikleyiciler arasında yer aldığını belirtiyor. Berg, "Stres nedeniyle sürekli ağızdan daha fazla nefes almak isteriz. Bu durum da karbondioksiti tüketerek hücrelerin oksijen emilimini engeller. İlerleyen durumlarda kalp problemlerine neden olabilir" diye konuşuyor.
Çok fazla balon şişirdiğinizde baş dönmesi, mide bulantısı ve etrafta uçuşan yıldızlar görmeniz aslında tesadüf değildir. Fazla hava hücrelerin derinliklerinde oksijen eksikliğine yol açar. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve oksijen seviyesini dengelemek için doğru teknikleri kullanmalısınız. İşte Eric Berg'e göre sinüsleri açan nefes alma tüyoları.
Hızlı ve hararetli bir şekilde nefes aldığınızda bu durum Dr. daha az oksijen sağlayacaktır. Sakin bir şekilde nefes almaya başlayıp üst göğsünüzden değil, diyafram ve karından yumuşak nefesler sağlamalısınız. 5 saniye nefes aldıktan sonra eşit seviyede nefes verin. Bu rahatlatıcı tekniği dilediğiniz zamanlarda kullanabilirsiniz.
Burnumuz havayı ciğerlere girmeden önce temizler, nemlendirir ve filtreler. Burundan nefes aldığınızda oksijen seviyesi %20 artacaktır. Sinüslerin açılmasını kolaylaştıran tüyo, ferah bir nefes alışverişi sağlayacak.
Ağız bantları uyurken burnunuzdan nefes alma sıklığını artırabilir. Gece boyunca havayı filtreleyebilir ve oksijen alımını artırabilirsiniz. Bu tüyo sayesinde ağız kuruluğu ve horlama gibi problemler ortadan kalkabilir.
Nefes akışını doğru oluşturduğunuzda hücrelerin derinlerine işleyen oksijen daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu teknikler stres veya panik atak durumunda yaşanan belirtileri hafifletebilir. Karbondioksit sendromunu azalttığınızda gerçek havayı hissedeceksiniz.