27.08.2024 - 10:58 | Son Güncellenme:
Bulgur, buğdaydan yapılan bir besin. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında sık tüketilen bulgur, tahıl grubundan sayılıyor. Bulgurun ana malzemesi ise buğday öz, kepek, endosperm olarak 3 bölümden oluşur.
Bulgurun yapısında bazı mineraller bulunuyor ve bunların da sağlık açısından faydalı olduğu düşünülüyor. Özellikle pilav yapımında tercih edilen bulgur, normal, esmer ve ince bulgur olmak üzere farklı türlere sahip. Ancak bulgur gluten içerdiğinden , özellikle çölyak hastaları tüketemiyor. Peki bulgur yerine ne kullanılabilir?
Bulgur yerine en çok tercih edilen ürünlerden biri olan kinoa, glutensiz bir besindir. kinoa, içeriği bakımından son derece besleyicidir ve tohum formunda bulunur. Bolivya, Peru, Kolombiya ve Ekvador gibi ülkelerde tarımı yapılan kinoa, hasattan sonra kabuklarından ayrılıyor. Çünkü kabuklar, kinoaya acı bir tat veriyor. İçli köfte, kısır gibi tariflerde bulgur yerine kinoa da kullanabilirsiniz. Ancak kinoayı, bulgura göre daha fazla kaynatmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Gluten içermeyen gıdalardan biri olan pirinç, Türk mutfağının demirbaşlarından biri. Osmancık, baldo, yasemin, siyah, kepekli gibi farklı türleri olan pirincin pişirme aşamaları, bulgurla benzerlik gösteriyor. Pilav ve salatalarda, bulgur yerine pirinç kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Magnezyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan karabuğday, bulgurla benzer şekilde hazırlanan diğer bir yiyecektir. Özellikle çorba ve yahnilerde tercih edilen karabuğday, kahvaltılık gevreklerde de sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Buğdaygiller familyasından bir besin olan darının tohumları, bir besin maddesi olarak kullanılıyor. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu ve Marmara'da yetiştirilen darının koca darı olarak bilinen türü, Hatay ve Muğla'da ekmeğin ham maddesi olarak kullanılıyor. Glutensiz olduğu için beslenmeye kolayca eklenebilen darı, bulgurun kullanıldığı tariflerde gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.