22.09.2024 - 07:54 | Son Güncellenme:
Oldukça lezzetli ve besleyici olduğu bilinen kabak çekirdeği genellikle kavrulmuş olarak tüketilen lezzetli bir atıştırmalıktır. Faydalarından söz edilen kabak çekirdeğinin bir de zararlı tarafları var. Özellikle televizyon izlediğiniz sırada miktarına dikkat etmeden tüketilen kabak çekirdeği, bakın vücuda nasıl zararlar veriyor.
Az tüketildiğinde çokça faydası bulunan kabak çekirdeğinin etkileri, gereğinden fazla tüketildiğinde zarara dönüşebilir. Fazla tüketildiğinde öncelikli olarak sindirim problemlerine yol açan bu atıştırmalık kilo sorunlarını da beraberinde getirebilir. Ayrıca aşırı tüketimi cilt bozukluklarına yol açar.
Yüksek miktarda tüketilen kabak çekirdeği cildinizde sivilce oluşumunu tetikler. Özellikle yağlı bir cilt tipine sahipseniz, kabak çekirdeğini az miktarda tüketmeniz önerilir. Tükettikçe iştah açmaya devam eden bu çekirdek, içerisindeki besinler nedeniyle siz farkında olmadan kilo almanıza neden olabilir.
Lif bakımından yüksek olan çekirdek çeşidi normal şartlarda bu içerik sayesinde sağlıklı kabul edilir. Ancak aşırıya kaçtığınızda gaz veya şişkinlik sıkıntısını da beraberinde getirir. Dışkıyı toplamaya yardımcı olan lif uzun vadede kabızlığı önleyebilir. Ancak fazla kabak çekirdeği tüketmek şiddetli kabızlığa yol açar.
Uzmanlara göre günde 1 avuçtan fazla kabak çekirdeği tüketilmemesi gerekiyor. Kalori açısından zengin olan bu besin fazla tüketildiğinde kilo sıkıntısına yol açıyor. Ayrıca yüksek tuz oranı ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sıkıntılarının sinyalini verebilir. Tuz oranı fazla olan kabak çekirdeğinin sodyum oranı da oldukça yüksektir.
Vücudunuz gereğinden fazla tuz aldığında su tutar ve bu durum şişkinlik, el ve ayaklarda ödem yapabilir. O nedenle kabak çekirdeği tüketimini sınırlı tutmakta fayda var. Sağlıklı yağlar içerdiği bilinse de her şeyi dozunda almak gerekir. Sağlıklı yağlar bile bazı sorunlara yol açabilir. Aşırı tüketimi bazı kişilerin kolesterol düzeylerini olumsuz etkileyebilir.
Kabak çekirdeği, bolca magnezyum ve fosfor içerir. Ancak bu minerallerin fazla tüketimi vücuda fayda sağlamayacaktır. Bu minerallerin fazlası, vücutta elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Yani kas krampları, kalp ritim bozuklukları gibi sorunlar yaşanabilir. Özellikle fazla fosfor, böbrekleri zorlayabilir.
Yeterli kalsiyum almadan aşırı fosfor tüketmek, kemiklerinize zarar verebilir. Yani, sadece bir kabak çekirdeği tüketerek kemikleriniz fark etmeden zayıflayabilir. Ayrıca kabak çekirdeği düşük glisemik indeksi ile kan şekeri üzerinde ani dalgalanmalara neden olmaz. Ancak farklı problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir.
Diyabet hastaları aşırı tüketim sonrasında dikkatli olmalıdır. Kan şekeri düzeylerini beklenmedik bir şekilde etkileyebilir. Aşırı kabak çekirdeği, yağlı yapısı nedeniyle mide asidini de artırabilir. Küçük ve lezzetli olsa da önerilen miktarın aşırısına kaçmamakta fayda var.