Dokuz İngiliz ve bir ABD'li turistin yer aldığı kafile, Orta Asya'nın devasa sıradağı Tanrı Dağları'nda bir tura katıldı. Turistler zirvesi karla kaplı dağın eteklerinde yürürken derin bir çatlama sesi duyuldu. Kafilede yer alan İngiliz ordusu subayı Harry Shimmin, birkaç dakika önce fotoğraf çekmek için gruptan ayrılmıştı ve buzul sesini duyar duymaz cep telefonu kamerasını çalıştırdı.
Britanya ordusunun Kraliyet Mühendisleri grubunda yüzbaşı olan Shimmin'in kaydettiği kan donduran video görüntüsü, dünya çapında yankı buldu.
İngiliz askerin videosu, İtalyan Alplerinde altı can alan buzul heyelanından yalnızca birkaç gün sonrasına rastlıyor.
Tanrı Dağları'nın zirvesinden düşmeye başlayan çığ saniyeler içinde büyüyor ve hız kazanıyor. Gök gürültüsüne benzeyen bir sesle ilerleyen beyaz kütle vadiye iniyor ve ilk 30 saniyede Harry Shimmin'in yanına ulaşamayacakmış gibi görünüyor.
Ancak beyaz bir tsunamiye benzeyen kar dalgaları önüne çıkan tüm engelleri aşıyor, bu sırada İngiliz subayın 'Aman Allahım' dediği duyuluyor. Harry Shimmin'in kendisini bir kayanın arkasına atmaya vakti oluyor ve karşı tepede olmasına rağmen üstü karla kaplanıyor.
İngiliz The Times gazetesi, Harry Shimmin'in saklandığı kaya sayesinde çığa gömülmekten kurtulduğunu, kafiledeki diğer turistlerin ise uzak bir noktada bulundukları için yara almadığını bildiriyor.
İngiliz yüzbaşı Shimmin, Instagram hesabında yayınladığı görüntünün altına doğa yürüyüşünün en yüksek noktasına gelir gelmez çığın başladığını yazdı.
Fotoğraf çekmek için birkaç dakikadır videoyu kaydettiği noktada olduğunu belirten Shimmin, şu ifadeleri kullandı:
"Yanımda sığınacak bir yer olduğunu biliyordum. Uçurumun kenarındaydım, bu yüzden yalnızca sığınağa kaçabilirdim. Büyük bir risk aldığımın çok iyi farkındayım. Kontrol bende gibi hissettim ancak gökten kar yağmaya başlayınca hava karardı, nefes almak zorlaştı. Ölebileceğimi düşündüm. Kayanın arkasında bir kar fırtınasının içinde gibiydim. Bittiğinde adrenalim en üst seviyedeydi, yalnızca küçük bir katman karla kaplıydım ve vücudumda sıyrık bile yoktu. Arkadaşlarıma tekrar katıldığımda ne kadar şanslı olduğumuzu ancak o zaman anladık. Birlikte beş dakika daha yürümüş olsaydık, hepimiz ölürdük."
20'li yaşlarının ortalarında olduğu sanılan İngiliz asker, videoda çimenlerin arasında kıvrılan patika yolun güzergahları olduğunu ve dereye inmeleri halinde yalnızca sesleri duyup ancak çığ üstlerine geldiğinde felaketten haberdar olabileceklerini de yazdı.
Orta Asya'da neredeyse 2 bin 400 kilometre boyunca uzanan Tanrı Dağları'nın omurgası, Kırgızistan'ın güneydoğusu ile Çin sınırının bulunduğu kuzeydoğusunda. Kırgızistan'ın zirvelerinde yaklaşık 10 bin buzul var ve 2000'li yıllardan bu yana etkisini iyiden iyiye hissettiren küresel ısınma nedeniyle yüzlerce buzul geri döndürülemez şekilde eridi.
CESETLERİ BİLE BULUNAMAYABİLİR
Halihazırda tarihi bir kuraklıkla yüzleşen Avrupa ülkesi İtalya'da, Temmuz ayı başında kopan bir buzul parçası bir çığı tetiklemiş, yedi kişinin ölümüne yol açmıştı.
Ekipler, İtalya Alpleri'nde yer alan Marmolada Dağı'nda günlerdir kayıp beş kişiyi arıyor ancak cesetleri bile bulunamayabilir. Arama çalışmaları dağda yeni bir çökme ya da çığ meydana gelmesi ihtimaline karşı havadan sürdürülüyor.
Saatte 300 km hıza ulaşan çığın altında kalan kişilerin dağlık alandaki yarıklara düşmüş olabileceği ve vücut bütünlüklerinin bozulmuş olabileceği, bunun da arama çalışmalarını daha da zora soktuğu belirtiliyor. Çığın şiddeti nedeniyle, cesedine ulaşılan yedi kişiden yalnızca üçünün kimlikleri tespit edilebildi.
La Repubblica gazetesi, geçen hafta buz tabakasının altında kalan cesetleri bulmanın güçlüğüne atıfla "Sonsuza kadar gömüldüler" başlıklı bir haber yayımladı. Gazeteye konuşan Alpler Kurtarma Birliği lideri Maurizio Dellantonio, "Cesetler haftalar ya da aylar sonra, altında kaldıkları buz eridiğinde ortaya çıkabilir. Bazıları da belki hiç bulunamayabilir" dedi.
Çığın, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle buzulun bir kısmında erime meydana gelmesi ve oluşan su tabakasının buzul kütlesinde kaymaya yol açmasından kaynaklandığı üzerinde duruluyor.