Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'a askeri operasyon başlatmasından yaklaşık 24 saat sonra ayrılıkçı Ermeni güçleri Rusya'nın ateşkes şartlarını kabul etti. Karabağ'daki Ermeni güçlerinin kabul ettiği temel taleplerden biri de tamamen silahsızlanma. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, askeri harekatın ardından ülkesinin Dağlık Karabağ üzerindeki egemenliğinin yeniden tesis edildiğini açıkladı. Aliyev, Karabağ güçlerinin teslim olmayı kabul etmesinden sonra Azerbaycan ordusunu övdü ve "Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yakında daha iyiye gideceğinden eminim" dedi.
120 bin Ermeni'nin yaşadığı Dağlık Karabağ, uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak görülüyor. Ermenistan, 1992'de Dağlık Karabağ ile birlikte Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini oluşturan yedi bölgeyi (rayon) işgal etmişti. Azerbaycan üç yıl önce Karabağ ve etrafındaki bazı bölgeleri yeniden ele geçirmişti.
Bakü yönetimi Salı günü başlayan operasyonun Ermenistan güçleri teslim olana kadar devam edeceğini açıklamıştı.
Dağlık Karabağ'daki yetkililer, Azerbaycan ordusunun "terörle mücadele" kapsamında başlattığı operasyonlarda yedisi sivil olmak üzere en az 32 kişinin öldüğünü ve 200 kişinin de yaralandığını belirtti.
Azerbaycan'ın Karabağ’da yasadışı Ermeni silahlı gruplarına yönelik gerçekleştirdiği terörle mücadele operasyonunun ardından Ağdere’de yaşayan Ermeniler evlerini yakarak bölgeden ayrılıyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada dün yerel saatle 19.35 sıralarında Ağdere ilinde Ermeni sakinleri tarafından evlerin toplu olarak yakılmasının Azerbaycan Ordusunun teknik gözetim araçları tarafından kaydedildiği belirtildi. Bakanlık, İHA’larla çekilen görüntüleri paylaştı. Görüntülerde birçok evin alevlere teslim olduğu görüldü.
Azerbaycan Ordusu Karabağ’da ele geçirdikleri ağır silahları sergilerken, binlerce sivilin Ermeni ayrılıkçıların teslim olmasından sonra barınacak yeri olmadığı uyarısı yapıldı. Azerbaycan’ın askeri müdahalesinden sonra Uluslararası Kızılhaç’a ait konvoy, bölgeye girmesine izin verilen ilk yardım oldu. Rusya da yardım dağıttığını söylüyor ama ne kadar olduğu bilinmiyor. Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki Kongre heyetine başkanlık eden ABD’li Senatör Gary Peters, “çok kaygılı” olduğunu söyledi ve uluslararası bir gözlem misyonu oluşturulması çağrısı yaptı.
Köylerinden olan ve yakınlarından ayrılan birkaç bin kişinin Hankendi’deki (Stepanakert) havaalanında çadırlarda ya da açık havada geceyi geçirdiği belirtiliyor. Azerbaycan, Karabağ’daki Ermeni güçlerinin silahsızlandırılması için Rus barış gücüyle birlikte çalıştıklarını söyledi. Şuşa’daki askeri karargahın bahçesinde de Azeri yetkililer, ayrılıkçılardan ele geçirilen silahları sergiledi. Ganimetler arasında bir T-72 tankı, birkaç BMP-2 zırhlı personel taşıyıcısı, makineli tüfekler, tüfekler, kurşun geçirmez yelekler ve mayınlar da vardı.
Rus Savunma Bakanlığı, altı zırhlı araç, 800 tüfek ve 5 bin dolayında merminin teslim edildiğini söyledi. Dağlık Karabağ’daki 120 bin kadar Ermeni’nin akıbeti ise belirsiz. Azerbaycan bölgeyi yeniden entegre etmek istediğini söylüyor. Bir Azeri yetkili BBC’ye yaptığı açıklamada “Kimse kimseyi kovmuyor” dedi.