;
Oynatma Listesi
HABERLER

Sırrı Süreyya Önder'in doktoru süreci anlattı: 'Aort damarı her an patlayabilir' diye uyarmıştık!

DEM Parti milletvekili bir süre önce anjiyo yapmış olan Kardiyolog Prof. Dr. Bilal Boztosun da katıldığı televizyon programında Sırrı Süreyya Önder'i takibe aldıklarını açıklayarak süreci anlattı.

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 12 saate yakın süren ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesine alındı. Hastaneden yapılan açıklamada, Önder'in hayati tehlikesinin sürdüğü aktarıldı.

DOKTORU SÜRECİ ANLATTI

Haber'e konuşan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, şikayetleri nedeniyle bir süre önce Sırrı Süreyya Önder'i takibe aldıklarını açıkladı.

Aort damarında genişleme olduğunu belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Sırrı Bey bize geldiği zaman aort damarı 4.6, 4.7 civarındaydı. 5.5'a kadar bekleyebiliyoruz. Ancak yaşanan ani stresi gerginlik, tansiyon yükselmeleri bazı diğer risk faktörleri devreye girdiği zaman 4.6,4.7 dahi aort damarı kalpten çıkan ana damar yırtılabiliyor ve yırtıldığı zaman da bu yırtılma nereye kadar uzandığıyla ilgili olarak eğer beyne giden damarlara uzanıyorsa şuur kapanması, böbreklere kadar yırtılıyorsa böbrek bozuklukları, bağırsak damarlarına kadar yırtılıyorsa da yani vücudumuzdaki ana damarın nerede ve ne kadar yırtıldığıyla hayati tehlikemiz oluyor. Bazen ne yazık ki o yırtılmayla birlikte damarda patlama oluyor. Ne yazık ki istenmeyen olaylarla sonuçlanıyor" ifadelerini kullandı.

'HER AN PATLAYABİLİR' DİYEREK KENDİSİNİ UYARDIK

Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Boztosun, " İlk Meclis'te fenalaşmayla başladı. Meclis'te bir geçici bir şuur kaybı daha sonra Ankara'da yakın takip edildi. Acaba bu pıhtı neden beyne attı diye? Geçici bir olay yaşanmıştı. Bize İstanbul'a geldiği zaman detaylı araştırma yapıldı. Yapılan araştırmada aort damarının 4.bts'ni çektik. Kalp damarında tıkanma var mı diye. Kalp damarları tertemizdi.

Yaşına göre kalp daralması yoktu. Ancak aort damarı 4.6-4.7 civarında ölçülmüştü. Daha sonra pankreasta bir kitle tespit edildi. Daha sonra bu kitle ve aort damarı için gerekli doktorlar arkadaşlarla çalışmaları yaptık. Aort damarı için kendisini takip edelim dedik. Biz kendisine sıkı sıkı tembih ettik. Bunun belli aralıklarla takip edilmesi gerekiyor. 4.6-4.7 ne kadar hızlı büyüyor. 4.8-4.9 eğer hızlı büyüyorsa o zaman hızlı büyümeyle birlikte her an yırtılabilecek demektir.

Yani eğer sizin 4.6 3 yıl sonra 4.7 olduysa bu bizi korkutmuyor. Ama 4.6 3 ay sonra 4.7-4.8 oluyorsa kısa zaman bir büyüme emaresi gösteriyorsa o zaman bu şu demektir her an patlayabilir. Bu damar yırtılabilir demektir. Sıkı sıkı tembih ettik. Kilonuzu, tansiyonunuzu, kolesterol, şekerinizi takip etmeniz lazım diye" bilgilerini paylaştı.

"HASTANEYE GELDİĞİNDE DURUMU ÇOK KRİTİKTİ"

Ameliyat süreciyle ilgili de bilgi aktaran Prof. Dr. Boztosun, şöyle devam etti: Gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra uzun bir ameliyat. Bu tür vakalarda ameliyatın uzunluğu hiç önemli değil. İnşallah sonu iyi olur. Geldiği zaman da durumu çok kritikti. Arkadaşlar bütün müdahaleyi yaptılar. Belli bir toparlanma oluyordu tekrar sıkıntıya giriyordu. Kalp bir kendine geliyor tekrar duruyor. Gerekli müdahaleler yapılıyor.

Stabil hale getirmek için bazı cihazlarla müdahale edildi. Sabaha kadar ameliyat devam etti. Önemli olan ameliyattan sonrası. İlk 24 saat en önemli dönem. Kalbin kendine gelmesi, toparlanması, ritmin düzelmesi, kalp şu anda yoğun bir destek alıyor. Bu yırtılan kısmın tamiri, kalbin birkaç defa sürekli desteğe ihtiyaç olması bu ritmin düzelmesi inanın bu dönem bizi korkutmuyor. Yeter ki sonu iyi olsun.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER