;
Oynatma Listesi
HABERLER

Bolu Kartalkaya’daki otel yangını faciasında korkunç ihmal!

Türkiye’nin en önemli kış turizmi destinasyonlarından biri olan Bolu Kartalkaya’da 12 katlı Grand Kartal Otel'de saat 03.30 sıralarında çıkan yangın faciaya dönüştü. Otel çalışanları süreci anlatırken, akıllara ‘ihmal mi var?’ sorusu geldi. İşte detaylar...

Yangın faciasına ilişkin konuşan bir otel çalışanı, "Gece saat 3 civarı falandı. Çığlık sesleri geliyordu dışarıdan. Yardıma koştuk. İnsanlara yardım etmeye çalıştık elimizden geldiğince. Kim neye muhtaçsa götürmeye çalıştık. Camlardaki insanları gördüm çok üzücü bir andı benim için. Panik atak geçiren oldu, atlayan oldu" ifadelerini kullandı. 

OTEL ÇALIŞANI: YANGIN MERDİVENİ VAR AMA... 

Diğer otel çalışanı ise, "Herkes camdan atlıyordu. Yaşlılar gençler atladı. Bir babanın kucağındaki çocuğu vefat etmişti. Fazlasıyla ihmal var. Yangın merdiveni var ama otelin içinde, çok saçma bir yapısı var. Ve ful ahşaptan yapılmış. Küçük bir alevden yayıldı. Restorandan başladı. Otelin kendine ait bir itfaiye ve ambulans aracının olmaması çok farklı bir konu. Böyle kapsamlı bir otel. Yüzde yüz doluydu otel" diye konuştu. 

‘YANGIN YAĞMURLAMA TESİSATI YOK’ 

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Yangın Güvenliği Uzmanı Esat Ersoy şu ifadeleri kullandı: “Binada yangın yağmurlama tesisatı yok. Yangın çıkınca otomatik su püskürten yangın yağmurlama tesisatı diyoruz. Bu tesisat olmadığı için yangın birkaç kata yayılır. Birkaç kat tamamen dumanla dolar. Bu tesisat olmadığı için yapabilecek hiçbir şey yok. Binanın yangın yağmurlama tesisatı olmalıydı.” 

Üsküdar Üniv. Öğretim Üyesi Dr. Hacer Kayhan’ın açıklamaları şu şekilde: “Belediye Başkanının ölü sayısının artabileceği yönünde açıklamaları vardı, benim de kanaatim o yöndeydi. Böyle bir yangının sonucu varsa sebeplerine bakmak lazım. Ne oldu? Son 3 aya baktığımız zaman ortalama 10 kişi hayatını kaybediyor. Türkiye verilerine göre günde 5 kişi iş kazalarından hayatını kaybediyor. Bu bir iş kazası değil. Bir iş yerinden meydana geldiği için iş yeri kazası kategorisine sokabiliriz. 

İki tedbir vardır. Can güvenliği perspektifinde baktığımızda önleyici ya da sınırlandırıcı. Yangını nasıl öneyeceksin? Milyon tane neden sayabiliriz. Yanmaz malzeme kullanımı bir sürü yolu var. İkincisi ve daha önemlisi Türkiye’de yüzde 98’i risk analizi yapılarak önlenebilirdir. Yüzde 2’si acil durum. Önlenemez kazalar dediğimiz acil durumu iyi yönetemezsen bu durumlara gidiyoruz. 

‘KAĞIT ÜZERİNDE RUHSAT VERMEMİZ YETMİYOR’ 

Ahşap, yanabilecek bir yapı yapıyorsak. Bu yapıyı dağın başında 2 bin rakımda bir yerde, 40 km uzakta kuruyorsak, tesiste bir şey olursa ne yapacağımızı düşünmemiz lazım. Kağıt üzerinde ruhsat vermemiz yetmiyor. 1- Yapı uygun mu. 2-Bu yapıda bir şey olursa müdahale nasıl yapılacak? 

Acil çıkış kapıları nerede? Acil merdivenler nerede? Ekip eğitimli miydi? Yeterince herkesi uyandırabildik mi? İnsanlar çıkış yolu bulamadığı için çarşaflarla inmeye kalktılar. 

İşveren, devlet ve çalışan tarafı var. Çalışan tarafı işveren sorumluluğu altında. “ 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER