Oynatma Listesi
HABERLER

Adana, Libya'yı vuran 'Daniel Kasırgası'nı ucuz atlattı

5 bin 300 kişinin öldüğü Libya'daki kasırgayla ilgili Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Türkiye detayına dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta meteorolojik hesaplamalar sonucu yapılan tahminlere göre 11-12 Eylül tarihleri arasında Antalya, Adana ve Mersin’e kasırga uyarısı yapılmıştı.

TÜRKİYE'Yİ TEĞET GEÇTİ, LİBYA'YI VURDU

Ancak ülkemizi son anda teğet geçen kasırga, Libya’yı vurdu. Orta Akdeniz’i vuran 'Daniel Kasırgası' Libya'nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkiledi.

Büyük bir kısmı Derne’de olmak üzere 5 binden fazla kişi fırtına sonrası meydana gelen selde hayatını kaybetti. 10 bini aşkın kişi de kayboldu.

MÜHENDİSLER UYARMIŞTI

Libya Kızılayı Sözcüsü Tevfik Şükri yerinden olan insanların sayısını 20 bin olarak açıkladı. Libya’daki felaket “Bu yaşanan facia, ihmallar sonucu mu gerçekleşti yoksa tüm tedbirler alınmasına rağmen doğal afet engellenemedi mi?” sorusunu da gündeme getirdi. Çünkü İngiliz “Guardian” gazetesine göre, 2022 yılında akademik bir yayında yayımlanan raporda şöyle denilmişti: “Derne’de 1959 yılındakine eş değer bir selin tekrarlanması halinde, bu durum muhtemelen iki barajdan birinin çökmesine yol açacak. Bu da Derne şehrini ve insanlarını su baskınına karşı savunmasız hale getirecek. Şehirde su baskını riski yüksek.” Ancak önlem alınacağına, barajların yeniden yapılması gerektiğini söyleyenler hakkında soruşturma açılmış!

"LİBYA'YA BENZER DURUMLAR YAŞARDIK"

Konuyla ilgili Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, açıklamalarda bulundu.

Zaimoğlu, kasırganın ülkemize vurması halinde yıkım etkisinin Libya ile aynı olacağını belirterek, “Kasırga ülkemizi ve özellikle Çukurova bölgesini vursaydı Libya’ya benzer zararla ve kayıplarla karşı karşıya kalacaktık. Çünkü altyapı olarak da kasırgalar için oluşturduğumuz bir altyapımızın olduğunu söylemek çok da mümkün değil. Bu nedenle her şartta Libya’ya benzer durumlar yaşamamız muhtemel olurdu. Bu uyarıyı dikkate alarak bu noktadan sonra kasırgaları da bir afet olarak değerlendirmek zorunda olduğumuzu söylemeliyim” diye konuştu.

"ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇOK ÖNEMLİ"

Afetlerde erken uyarı sistemlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, daha sonra şunları söyledi:
Meteoroloji Genel Müdürlüğü de çok erken bir biçimde aslında kasırgayla ilgili uyarı sistemini çalıştırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de büyük ihtimalle bu yön değiştirmeyi bir miktar öngörüyordu. Dolayısıyla kasırgada son anda bir değişiklik olacağını gördükleri zaman vatandaşlarımıza daha sistematik bir biçimde uyarılarda bulunurdu. Kasırga yön değiştirmesi ile birlikte dünyada kullanılan önleyici sistemlerden biri olan erken uyarı sistemi, erken uyarı olarak kaldı.”

"ÇUKUROVA BÖLGESİ KIŞ AYLARINDA BOL YAĞIŞ OLACAK"

Adana’nın iklim değişikliğiyle birlikte çok sıcak bir yaz geçirdiğine dikkat çeken Zaimoğlu, kış mevsiminin de soğuk geçeceğini söyledi. Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, “Zor bir yaz geçirdik, aslında bu yaz sıcaklığını iklim değişikliğine bağlı modellemelerle bekliyorduk. Kış aylarındaki beklentimiz Kasım ayından sonra daha çok yağışların olduğu ve belli bölgelerde de soğuk havanın insan hayatını zorlayabileceği noktalara gelebileceğini gösteriyor. Ocak ayı için İstanbul ve çevresinde kar beklentileri var. Bu kış ayları çok yağışlı geçirmeyi bekliyoruz ama bu yağışlar, kuraklık risklerini sonlandırmaya yetmeyecek. Yaptığımız modellemelerde her zaman sapmalar söz konusu olduğunu göz ardı etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER