Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının açıklanmasına sayılı günler kaldı. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, enflasyonun düşmesini beklediklerini ve mart ayındaki toplantıda faiz oranlarını artırma niyetinde olduklarını açıklamıştı. Peki Fed önümüzdeki günlerde ne kadarlık bir faiz artırımı yapacak? Prof. Dr. Sefer Şener canlı yayında açıkladı. İşte Şener'in açıklamaları şöyle;
JP MORGAN FED’İN 9 KEZ FAİZ ARTIRACAĞINI SÖYLÜYOR SİZİN BEKLENTİNİZ NEDİR?
Piyasalar 3-4 defa faiz artışı bekliyordu. JP Morgan 9’a çıkardı. ABD Merkez Bankası (Fed) bu yıl içerisinde 9 kez toplanacak. JP Morgan, 9 toplanmanın her defasında faiz artışına gidecek diyor.
Biz faizin yüzde 2.50 seviyelerine çıktığını görebileceğiz bu otomatik olarak altın ve döviz fiyatlarına yansıyor. Mart ayında mutlak suretle ABD Merkez Bankası’nın faiz artıracağını bekliyoruz.
ABD’de enflasyon çok yüksek geliyor. Bu hafta ABD’nin 4. çeyrek büyüme rakamları çok yüksek geldi. ABD’de parasal genişlemede çok teşvikler verildi. Fed’in mutlak suretle burada yüksek oranlı faiz artırması lazım ki piyasaları regüle edebilsin.
UKRAYNA KRİZİ HAKKINDA
Rusya ve Ukrayna gerginliği 10 günlük dönemde bile petrol fiyatının yüzde 15 ve doğal gaz fiyatının yüzde 10’un üzerinde artmasını beraberinde getirdi. Avrupa’da doğal gaz 88 dolar seviyelerine kadar çıktı. Avrupa doğal gazının yüzde 40’ını Rusya’dan alıyor.
Rusya Ukrayna gerilimi ilk etapta emtia dediğimiz petrol, doğal gaz, altın üzerinde bir fiyat artışına yol açıyor. Altın 1800 dolar seviyelerinden şu anda 1900 dolar seviyelerine kadar geldi. Bu tür jeopolitik gerilimlerin emtia fiyatları üzerinde yansımalarını görüyoruz.
Avrupa doğal gazın yüzde 40’ını Rusya’dan alıyor. Benzin fiyatları Almanya’da bin 70 euroya çıktı. Bu süreçte ham petrol fiyatının 96 dolar seviyelerine kadar yükseldiğini gördük.
Jeopolitik sıkıntı varsa bu petrol gibi altın gibi emtia fiyatlarına yansıyor. Tedarik sorunlarını da göz önüne alırsanız fiyatlar yükseliyor.
KDV İNDİRİMİ FİYATLARA YANSIDI MI?
Vatandaşlar açısından çok önemli bir unsurdur. Gündelik hayatımızda bütçemizin büyük bir kısmını gıda harcamalarına harcıyoruz. Hükümet son dönemde gıda ürünlerindeki KDV oranlarını yüzde 1 seviyesine çekti. KDV indirimi toptan ve perakendenin tamamında söz konusudur. Vatandaş gıda ürünlerine yansımasını bekliyor.
Burada belirleyici alıcılar dediğimiz marketlerdir. KDV indirimi öncesi fiyatların yükseltilmesi vatandaşlarda tepkilere yol açtı. Hükümet burada 25-30 milyar TL vergiden vazgeçiyor. Vatandaş daha ucuza alsın şeklinde değerlendiriyor. Diğer tarafta marketler ve toptancılar aracılığıyla olsun bu fiyatlar yansıtılmadığı zaman vatandaştan yoğun tepki geliyor. Devletin yapacağı şey tepkileri göz önüne alıp fiyatları uygulamayanlar varsa yasal tedbirleri almaktır.
KDV İNDİRİMİ ENFLASYONA YANSIR MI?
Zaten enflasyon küresel çapta yüksek. Bunun enflasyona yansımasını da biz ayın 15’inden itibaren geçerli olduğu için bu ayın yarısına yansıyacak şekilde hesaplıyoruz. Aşağı yukarı bunun enflasyon üzerindeki yıllık etkisi 150 baz puana yakın olacaktır. Yıllık bazda yüzde 20 enflasyon gelecekse 150 baz puan aşağısını düşünün 18.5 gelecek. 1.5 puanlık hızlı bir etkisi vardır.
Hem vatandaşın cebine hem de enflasyona etkisi vardır.
DİĞER SEKTÖRLER İÇİN KDV İNDİRİMİ TALEBİ HAKKINDA
Hazine Bakanlığı’nın çalışmaları var, eğitim ve sağlıkla ilgili vatandaşlardan yoğun talep var. Sayın Hazine Bakanı da belirtti KDV’de sadeleştirmeye gideceği şeklinde. Gıdadan diğer ürünlerde yüzde 5 ve yüzde 15’lik bir KDV’den söz edilebilir.
Enflasyonu ne kadar aşağıya çekecek hepsi hesaplanıyor. Sadece gıda ile sınırlı kalmayacaktır bu. Önümüzdeki dönem içerisinde KDV sadeleştirilmeleri çalışması yapılıyor.