Oynatma Listesi
HABERLER

20 kalem ürüne 'sabit fiyat' önerisi

Enflasyonla mücadelede AK Parti kurmayları bazı öneriler üzerinde çalışıyor. CNN Türk Muhabiri Arda Erdoğan'ın aktardığı bilgilere göre dar gelirli vatandaşların tükettiği ortalama 20 kalem ürün belirlenip fiyatlarının sabitlenmesi gündemde... Peki bu ürünler hangileri? Üreticiler için nasıl bir formül düşünülüyor? İşte detaylar...

Enflasyonla mücadelede AK Parti kurmayları bazı öneriler üzerinde çalışıyor. Peki bu formüller neler? CNN Türk Muhabiri Arda Erdoğan'ın konuyla ilgili verdiği bilgiler şöyle:

 

"AK Parti kurmayları bazı öneriler üzerinde çalışıyor. Önerilerden öne çıkanlar ise temel tüketim maddelerinin fiyatlarının yıl sonuna kadar sabitleyecek bir sistem. Enflasyon sepetinde yer alan dar gelirli vatandaşların tükettiği ortalama 20 kalem belirlenecek.

"DEVLETİN SÜBVANSİYON YAPMASI GÜNDEMDE"

Bunların arasında yağ, un, şeker, bebek bezi gibi ürünlerin yer alması mümkün. Bu ürünlerin fiyatlarının yıl sonuna kadar raflarda sabitlenmesi gündemde olacak. Raflarda sabitlenecek ancak üreticilerin zararları ne olacak. Devletin sübvansiyon yapması gündemde.

16 liraya satılması gereken ürünün rafta yıl boyunca 10 liraya satılması gündemde olacak. Aradaki 6 lirayı devlet üreticiye sübvansiyon yaparak zarar girmesini engelleyecek.

 

Enflasyonla mücadeleye karşı da bir adım atılmış olacak. Zincir marketlerle de bu noktada görüşmelerin yapılması da gündemde olacak. Bu sistemin enflasyonun düşmesine katkı sağlayabileceği ifade ediliyor. Kurmayların serbest piyasayı bozabilecek bir öngörünün olduğunun farkındalar ancak enflasyonla mücadele bağlamında oldukça kritik bir adım olduğunu söylüyorlar. Fiyatların sabitlenmesiyle vatandaşların bazı ürünlere karşı taleplerinin de yıl sonuna kadar önlenebileceği görüşü hakim.

ENERJİ KONUSU HAKKINDA!

Enerji AK Parti MKYK’sında gündeme geldi. Ukrayna, Rusya krizinin Avrupa’yı alternatif enerji rotaları aramaya ittiğine dikkat çekildi. Bu rotalarda Türkiye’nin kritik öneme sahip rolü ifade edildi. Doğu Akdeniz’den Irak’tan Avrupa’ya yönelebilecek bir boru hattının Türkiye’den geçeceği ve Türkiye’nin stratejik konumunu bu şekilde güçlendirebileceği MKYK toplantısında gündeme geldi."

"VATANDAŞLARIMIZIN ENFLASYONLA MÜCADELESİNE KATKI SAĞLAYACAK BİR UNSURDUR"

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Enflasyonla mücadele etmenin en etkili yollarından bir tanesi üretim planlamasıdır. Üretime verilecek teşvikler, sübvansiyonlar ilerleyen aşamalarda nispi de olsa enflasyonda bazı iyileşmeleri beraberinde getirebilecektir.

 

Çünkü enflasyonla mücadele iki kulvarda yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Bu kulvarlardan bir tanesi para politikası yoluyla enflasyonla mücadele etmek, ikincisi ise maliye politikası yoluyla enflasyonla mücadele etmektir. Küresel çapta Fed başta olmak üzere bütün merkez bankaları son dönem yüksek enflasyonla mücadelede faiz artırım kararlarını almaktadır.

Diğer taraftan yine ABD ve Avrupa başta olmak üzere daraltıcı bir takım maliye politikalarını ve sübvansiyonları devreye almaktadırlar. Ancak son bir iki yıldır Türkiye’nin hem de dünyanın yaşamış olduğu enflasyonun asıl sebebi üretici fiyatlarındaki artıştır. Bu manada düşünüldüğünde enflasyonla mücadelede en temel yol üretici fiyatlarına dönük ve üretime dönük önlemlerin artırılmasından geçmektedir.

Gerek enerji fiyatları, gerekse gıda fiyatları küresel çapta büyük boyutlara ulaşmıştır. Hükümetin son olarak gündeme gelen temel bazı ürünlere indirimler yapılabileceği ya da fiyatlarının sene sonuna kadar sabit tutularak belli oranda sübvanse edileceğinin öngörülmesi en azından orta ve düşük gelirli vatandaşlarımızın enflasyonla mücadelesine katkı sağlayacak bir unsurdur."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER