Kültür SanatTarih hayat buluyor

Tarih hayat buluyor

17.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Edirne’de tarih yeniden doğuyor. Edirne Sarayı, Milli Saraylar Başkanlığı bünyesinde ihya edilecek. Bilim insanlarının hazırladığı plan dahilinde altı asırlık saray beş yılda eski görkemine kavuşacak.

Tarih hayat buluyor

MELİSA VARDAL-Tarihin eksik parçası Edirne’de tamamlanıyor. Milli Saraylar Başkanlığı, Edirne Sarayı’nın ihyası için beş yıllık master planı uygulamaya başladıklarını açıkladı. 1450 yılında II. Murad döneminde temelleri atılan ve Fatih Sultan Mehmed zamanında tamamlanan sarayın kayıp kısımları aslına uygun şekilde inşa edilecek. Pek çok savaş, yangın ve deprem gören Edirne Sarayı nam-ı diğer Saray-ı Cedide-i Amire’den günümüze yalnızca beş kısım ulaştı. Tarihî sarayın Cihannüma Kasrı, Adalet Kasrı, Kum Kasrı ve giriş kapısının bir bölümü ayakta kalırken yıllar içinde kayıp parçalar için pek çok kazı çalışması yapıldı.

Haberin Devamı

Mutfak ile hamamın olduğu bölümler, 13 yıl önce Kültür Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi tarafından ortak düzenlenen kazı ve restorasyon çalışmaları sonucu bulunmuştu. Geçen yıl 18 Ekim’de Milli Saraylar Başkanlığı’na devredilen kazı çalışmalarıyla da şimdi tarihin bütünüyle ortaya çıkarılması hedefliyor.

Tarih hayat buluyor

Edirne’de düzenlenen toplantıda yapılacak çalışmalar anlatıldı. 

Bütüncül yaklaşım

Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sadettin Ökten, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu yapılan çalışmalar sonucu tamamlanan sarayın mutfak kısmında bir basın toplantısı düzenleyerek projenin tanıtımını yaptılar. Yıldız, “Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nde yer alan bilim insanları bir rapor hazırladılar ve onların tespitleriyle projenin altyapısını oluşturmuş durumdayız. Söz konusu raporda Edirne Sarayı’nın bir bütün olarak ihya edilebileceğini ve çalışmalar bittiğinde tarihi ve kültürel mirasımıza çok ciddi katkılar sağlayabilecek bir yapılar bütünü olduğunu gördük. Burada yaptığımız çalışmaların en önemli sonucu bütüncül bir anlayışla yürütülüyor olması. O nedenle yol haritamızın birinci başlığının bir master plan çerçevesinde bütüncül yaklaşımla Edirne Sarayı’nı ihya etmek olduğunu söylemek istiyorum” dedi. Toplantıda Edirne’nin tarihi ve kültürel özelliklerinin anlaşılmasına yönelik bir tutumla çalışmaların tamamlanacağının altı çizilirken devlet arşivindeki Osmanlı belgelerinin yapılacak bilimsel çalışmalara ışık tutacağı açıklandı. Milli Saraylar Enstitüsü ile Milli Saraylar’ın kültür ve sanat merkezlerinin birer şubesini bu proje kapsamında Edirne’de açacaklarının müjdesini veren Yıldız, proje tamamlandığında Topkapı, Dolmabahçe ve Beylerbeyi sarayları olmak üzere İstanbul’un kasır ve köşklerinde yürütülen örnek müzecilik faaliyetlerinin burada da uygulanacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Mahmudiye Kışlası’nda sergilenecek

Projeye dair çalışmalar devam ederken alanda pek çok arkeolojik nesne ortaya çıkarılmış. Burada bulunan nesneler, 19’uncu yüzyıldan kalan Mahmudiye Kışlası’nda sergilenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak yürütülecek bir süreçle söz konusu nesnelerin Milli Saraylar’ın envanterine teslimi, sayımı ve tespitleri hâlen devam ediyor. Akademik bir heyet nezdinde tasnifi yapıldıktan sonra bu nesneler Mahmudiye Kışlası’nda Edirnelilerle buluşturulacak.