Kültür SanatHeybelerinde memleket dertleri var

Heybelerinde memleket dertleri var

09.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaklaşık çeyrek asırlık bir çınar Samsun Sanat Tiyatrosu… Kendilerine dert edindikleri toplumsal sıkıntıları heybelerine yükleyerek yola çıkan Samsun Sanat Tiyatrosu artık İstanbul’da.

Heybelerinde memleket dertleri var

Melisa Vardal -22 yıl önce arkasında hiçbir destek olmadan, topluma ait sıkıntıları dile getirmek amacıyla yola çıkan Samsun Sanat Tiyatrosu (SST) geçtiğimiz aylarda İstanbul’a taşınma kararı aldı. “Haldun Taner Kabare” ile perdesini açan SST; Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Uğur Mumcu, Metin Balay gibi aydın isimlerin oyunlarını da Anadolu’da seyirci ile buluşturdu. Sadece Türkiye’de değil Almanya, Avusturya, KKTC ve Avustralya gibi pek çok ülkede de oyunlarını sahneleyen Samsun Sanat Tiyatrosu’nun kurucusu ve sanat yönetmeni Yaşar Gündem ile topluluğuna ve sanatına dair konuştuk.

Haberin Devamı

Sayılı turne tiyatrolarından

Gitmedikleri ilin hatta ilçenin kalmadığını söyleyen kurucu Yaşar Gündem, “Ödüller aldığımız gibi yasaklamalara da takıldık” diyerek sergiledikleri oyunların bazıları tarafından pek hoş karşılanmadığından bahsederek başlıyor söze. Yaşadıkları güçlüklerden yılmadıklarını anlatan Gündem, zorluklardan güçlenerek çıktıklarını söylemeden geçmiyor. Tüm bu emeğin sonucu olarak da SST, bu kadar yıl boyunca ayakta kalmayı başaran sayılı “turne tiyatro”larından olmanın gururunu taşıyor. Memleketi karış karış gezip insanların hikâyelerini herkese ulaştıran Samsun Sanat Tiyatrosu’nun İstanbul’a taşınmasına Gündem’in dizi ve sinema sektöründeki yoğunluğu vesile olmuş. Gündem ısrarla bunun bir kopuş olmadığını söylüyor. Fırsat buldukça Anadolu’yu dolaşmaya devam edeceğini belirtiyor. “Takdir edersiniz ki İstanbul zaten başlı başına bir ülke” diyor usta isim. Hem tiyatroyu hem de dizi sektöründe yer aldığı projeleri bir arada götürdüğü tempolu ve yorucu bir programa sahip olduğunu anlatıyor. Bu kadar yükü sırtlayabilmesinde onun kendine görev edindiği “toplumcu çizgi”nin verdiği  enerjinin de payı var sanırım.

Haberin Devamı

Toplumcu çizgi

Samsun Sanat Tiyatrosu’nun başarısının altında da bu toplumcu çizginin yatıp yatmadığını merak edenlere cevabını “Toplumu düşünmeden üretim yapıyorsanız zaten soyut kalmaya mecbursunuz. Toplumu düşünmeden bir üretim düşünemiyorum” şeklinde veriyor Gündem. Dolayısıyla seçtiği oyunlar da bu düşüncesinden besleniyor. Gündem’in sahnelediği oyunlar arasında Nâzım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı’nı ve Anadolu insanının kurtuluşunu anlattığı “Kuvayi Milliye Destanı” ve karanlık günlere dizeleriyle ışık veren Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Anadolu halklarının acısının sahnelendiği “Bir Çınarın Gölgesinde” dikkat çekiyor. Yeni projelerini sorduğumuzda da müjdeli bir yanıt veriyor. Cihan Demirci’nin herkes uyurken nöbet tuttuğu çatıdan bakıp yaşananları irdeleyen bir delinin hikâyesini anlattığı “Deli Gömleği Ütü İstemez”in prova aşamasında olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Bize de bu sohbetin sonunda Samsun Sanat Tiyatrosu’nun bunca yıl ayakta kalışını takdir etmek ve alkışlamak düşüyor.

SST’nin İstanbul yolculuğu

11 Ocak’ta Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda seyirci karşısına çıkacak olan “Gölgesinde Çınarın” oyunu 14-28 Ocak tarihlerinde de Şişli Tiyatrosu’nda sahnelenecek. “Kuvayi Milliye Destanı” ise 13 Ocak’ta Maltape’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde, 15 Ocak’ta Tuzla Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.