Son dakika YEKDEM haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan YEKDEM gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan YEKDEM haber sayfamızda...
EPDK'dan yeni kararlar!Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından elektrik piyasasında önlisans ve lisanslara ilişkin ikincil mevzuatta düzenlenen başvuru, sona erdirme gibi işlemlerin elektronik ortamda veya yazılı olarak yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
498 milyon ağacı Sıfır Atık kurtardıSürdürülebilir ve adil bir gelecek hedefiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve küresel bir çevre hareketine dönüşen Sıfır Atık hareketi, başarı dolu bir 7 yılı geride bırakıyor. Milyonlarca ağaç kesilmekten kurtarıldı, kartondan cama, plastikten metale milyonlarca ton atık geri dönüştü, yeni okullar, hastaneler yapılabilecek 185 milyar TL ekonomiye kazandırıldı. Türkiye, Sıfır Atık hareketi ve bertaraf tesisleriyle “model ülke” konumuna geldi.
Rüzgar yarışı 3 ilde başlıyorÜç ildeki toplam beş rüzgar santrali projesi için yarışma modeliyle yatırımcı seçilecek. Projelerin daha hızlı hayata geçmesinin beklendiği yarışma için başvurular 21 Ocak’ta alınacak
Katı atık bertaraf tesisleri için YEKDEM çağrısıAtık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 2’sinin katı atık bertaraf tesisleri tarafından üretildiğini söyleyerek, böylece yıllık 600 bin ton eşdeğeri karbon emisyonunun da azaltıldığını aktardı.
Güneşe yeni yatırımAkfen Yenilenebilir Enerji, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji sağlayan 700 MW’lık kurulu gücünü, Denizli ve Çanakkale’de 3 yeni hibrit güneş enerjisi santrali (GES) projesi ile 20 MW artıracağını duyurdu.
Yenilenebilir enerjide ‘ABD modeli’ önerisiGüneş ve rüzgar gibi kaynaklardan elektrik üreten yenilenebilir enerji sektöründen ekonomi yönetimine “enflasyonla mücadele yasası” önerisi geldi.
Dünya devleri Türkiye’yi bekliyorTürkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisindeki devasa potansiyelini tüm dünya biliyor ve dikkatle izliyor. Önemli olan mevzuatımızın ve regülasyonlarımızın uluslararası yatırımcılara güven verir içerikte ve hızda tamamlanması.
Ne doğalgazda ne elektrikte çok bağımlı olmamak gerek!Türkiye’nin yeşil dönüşümü hayata geçirmesi gerekir. Bunun için gerekli altyapıyı oluşturması ve yapısal reformları da gerçekleştirmesi, ortamı hazırlaması lazım. Enerji sepetimizde bir nükleere ihtiyaç var, bunu başından beri hep söyledik. Bu arada Rusya’ya doğalgazdan sonra elektrik alanında da bağımlı olmamamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.
Sektör raporu değerlendirdi: Rüzgar ve güneş enerjisi artırılmalı!SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Piyasasına Etkisi” adlı raporunu değerlendiren sektör temsilcileri, araştırmanın rüzgar ve güneşin entegre edilmemiş bir enerji dünyasının mümkün olmadığını gösterdiğini söyledi.
SHURA’dan dikkat çeken rapor: Rüzgar ve güneşle, milyar dolarlık tasarruf imkanı!SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi, Türkiye’de elektrik üretiminde, doğalgaz ve kömür yerine iki kat rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücüne sahip olması durumunda, ülkenin kazanımlarını araştırdı. Milliyet Enerji ile ilk defa yayınlanan SHURA’nın, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Piyasasına Etkisi - 2022 Yılı Analizi” adlı raporu iklim krizi ile mücadele ve ekonomik fayda anlamında büyük bir farkı ortaya koyuyor.
Enerjide yeni dönem! 'Elektrik dalgası’ kıyıya vuracakYenilenebilir enerjide yatırımcılara sağlanan destek, ilk kez dalga ve akıntı enerjisini kapsayacak şekilde genişletilecek. Özellikle akıntıların yoğun olduğu İstanbul ve Çanakkale boğazları, önemli potansiyel barındırıyor.
Faturada güneş açacakGüneşten elektrik üretiminde ihtiyacı aşan kısmın satışı ve sisteme bedelsiz verilmesi şeklindeki işleyişe yüksek katılım var. Maliyet düşüşü faturaya yansıyacak.
Konjönktüre uygun bir planUlusal Enerji Planı 2035-2053 yılları arasında çok hızlı bir elektrifikasyon öngörüyor ve yenilenebilir enerji alanındaki asıl sıçramanın bu dönemde gerçekleşmesini planlıyor, fakat dönüşümün doğal döngüsü içinde bu öngörülerin daha erken gerçekleşmesi olasılığını da hesaba katmakta fayda var.
Türkiye güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yüzde 450 artıracakTürkiye de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, 2022 sonunda 9.4 gigavat olan güneş enerjisi kapasitesini 2035’e kadar yaklaşık yüzde 450 artırarak 52,9 gigavata ulaştırılması hedefleniyor.
Güneşte mevzuat gelişti, ama yatırımcı güveni zedelendiKamu güneş enerjisine yönelik üst üste çok önemli mevzuatlar yayınlandı. Güneş yatırımlarının savaş döneminde de hız kesmediğini vurgulayan SOLAR3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, yeni mevzuatların iyi teşvikler olduğunu belirtti. Ancak, mevzuatın bir kısmıyla oyun içinde kuralların değiştiğini ve verilmiş hakkın geri alındığına da dikkat çekti.
‘Yatırımlarımız sürüyor, kurulu gücümüz artacak’Biotrend Enerji, 2022 yılı ilk yarısında net satışlarını 522 milyon TL’ye çıkardı. CEO Osman Nuri Vardı, “Bu yılı güçlü bitireceğiz. Türkiye genelinde yatırımlarımıza devam ediyoruz. Uşak, İnegöl ve Bergama tesisinde kapasite artırdık. Kurulu gücümüz yükseldi” dedi.
Adım adım yatırımGirişimci olarak yatırım yapmayı mı planlıyorsunuz? Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, 8 ana sektörde yapılacak yatırımlarla ilgili teşvik, teknik prosedür ve dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı kılavuzlarla açıkladı.
TÜREB’den rüzgar ve güneşte 3’er bin MW önerisiTürkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) yeni yönetimi TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Arif Günyar, Yatırımcılardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Tuna Güven, Kamu ve Yurt Dışı İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı, Danışmanlık, Servis ve Diğer Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sacit Akbaş ve TÜREB Genel Sekreteri İskender Kökey, önümüzdeki döneme dair planlarını ve önerilerini basın mensuplarıyla paylaştı...
CEO’ya rehber: Enerji faturası nasıl düşer?Enerji krizine yeşil çözüm mümkün. Fiyat avantajı, yerlileşme, ihracat; yenilenebilir enerjiyi teşvik ediyor. Küçük çaplı bir rüzgâr santrali yaklaşık 4, güneş enerjisi santrali ise kendini 3 yılda amorti edebiliyor
Nebati: Türkiye pozitif ayrışacakHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Rusya-Ukrayna savaşından sonra Türkiye, pozitif ayrışan ender ülkelerden birisi olacak" dedi.
Bakan Nebati, KKM'de biriken tutarı açıkladıHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve Katılım Hesabı bakiyesi 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL’ye ulaşmıştır” dedi.
Yekdem ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.