Son dakika okyanus haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan okyanus gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan okyanus haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 4.019 okyanus haberi bulunmuştur.
Muz serasında feci olay! 2 işçi hayatını kaybettiAntalya'nın Alanya ilçesinde serada muz taşımada kullanılan raylı sisteme ait kasanın halatının kopması sonucu meydana gelen kazada 2 işçi hayatını kaybetti.
Okyanustaki kablolar koptu, hayat durdu! Deprem tam Titanik’in üstünde yakaladıGünümüzde haberleşme okyanusun metrelerce derinine döşenmiş kabloların aktardığı verilerle sağlanıyor. Aslında sadece günümüzde değil, bundan 95 yıl önce de iletişimin kalbi okyanustaydı, ta ki 1929’da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depreme kadar. Karayı vuran tsunamide 28 kişi hayatını kaybetmişti. O depremin su altında sebep olduğu afetin tek şahidi ise Titanik'ti!
HÜRJET'te önemli değişiklik! Füze atma kabiliyeti geliyorTürkiye'nin yerli ve milli üretimi olan HÜRJET'in ikinci prototipi uçuşunu gerçekleştirdi. Uçuştan daha önemli olan gelişmelerden biri de HÜRJET'in kanatlarına lançerlerin eklenmiş olmasıydı. Böylece HÜRJET, hava muharebelerinde füze atma kabiliyetine kavuşacak.
TUSAŞ Genel Müdürü açıkladı: HÜRJET'e okyanus aşırı ülkelerden talepTürk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Türk cumhuriyetlerinden ciddi talebin bulunduğu HÜRJET için okyanus aşırı bir müşteriyle yapılan görüşmelerde de ilerleme kaydettiklerini belirtti.
Düşman radarına denizde sinyal darbesi! Yerini bulmak imkansız: 'Askeri avantaj sağlıyor'Takvimler 18 Haziran 2023'ü gösterdiğinde OceanGate şirketine ait olan Titan denizaltısı Kuzey Atlantik Okyanus'ta kayboldu. Günlerce haber alınamayan denizaltının içindeki 5 kişi de hayatını kaybetmişti. Üstelik okyanusun derinliklerinde kaybolup haber alınamayan tek denizaltı Titan değil! Peki denizaltılar neden kayboluyor ve tespit edilmeleri neden bu kadar zor?
Gemi mezarlığında muamma! 6 ayda 157 milyon dolar kazandırdı: Tek sorun asbestGemiler yaklaşık 25 yaşını doldurduklarında artık pek güvenilir olmuyor. Yaşlanan gemiler de genellikle son seferlerini hurdalıklara yapıyor. Geri dönüştürme tesislerine milyonlarca lira kazandıran gemi hurdaları, sahipleri içinse yıllarca kazandırdıkları parayı bir anda gemi söküm ekiplerine teslim etmek anlamına geliyor. Bu da gemi mezarlıklarını, kıyının en manzaralı yerine kurmakla sonuçlanıyor.
2 milyon kişiyi öldüren iskorbüt yeniden gündemde! Dikkat çeken 'mide ameliyatı' detayıYüzyıllar önce ortaya çıkan 'iskorbüt hastalığı' milyonlarca kişinin hayatına mâl olmuş ve yıllar boyunca denizcilerin peşini bırakmamıştı. Temelde C vitamini eksikliğinden ve beraberinde getirdiği sorunlardan kaynaklanan bu hastalık adeta yeniden hortlamış durumda. Araştırmacılar, bu uyanışa sebep olarak mide küçültme ameliyatlarını işaret etse de uzmanlar bakın ne diyor.
Dünyanın en uzun hayvanı: Sifonofor! Okyanusların karanlık yerinde yaşıyorDünyadaki en uzun hayvan nedir diye sorulduğunda, çoğumuzun aklına devasa balinalar ya da uzun yılanlar gelir hatta belki çağlar öncesinde yaşamış dinozorlar gelir. Fakat okyanusların derinliklerinde yaşayan bazı canlılar, uzunluklarıyla bu devleri geride bırakıyor. Bilinen en uzun hayvan olan sifonofor, benzersiz vücut yapısı ve olağanüstü boyutlarıyla hayranlık uyandırıyor. Sifonofor, okyanusların derinliklerinde yaşayan ve uzunluğu 40-50 metreye kadar ulaşabilen muazzam bir canlıdır. Bu uzunluk, neredeyse bir futbol sahasının yarısı kadar.
Okyanusta kaybolan genç 11 saat sonra kurtarıldıHavai'de kanosuyla okyanus kıyısından açılan 17 yaşındaki genç, dalgaların artmasıyla sürüklendi. Tam bir geceyi kanosuna sımsıkı yapışarak geçiren genç 11 buçuk saat sonra kurtarıldı.
15 Temmuz Gazisi konuştu: Fetullah Gülen siyonizme hizmet ediyordu'Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in ölümü üzerine konuşan 15 Temmuz Gazisi Musa İlhan, "İki müjdeli haberi de hastanede aldım. Birincisi yaralandıktan sonra 16 Temmuz sabahı yoğun bakımda uyandığımda Cumhurbaşkanımızın yaşadığı, ikincisi de Fetullah Gülen denilen terörist başının gebermesidir" dedi.
Çevre temalı ilk su altı parkı Bodrum’da!Bodrum Su Altı Parkı’nın “Tirhandiller ve Batıklar” temalı ikinci etabı açıldı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi, su altında kurdele kesti
Yunanların 'Ayasofya' talihsizliği! Bestekarı öldürüp cerrahı tarihe geçirdi, Titanik'ten farksızBir İngiliz gemisi olarak başladığı görevine 3 farklı bayrak altında devam etti. Kaderinin sonuna geldiğinde ise artık SS Sussex değil, 'Ayasofya' diye anılıyordu. Yaşadıkları ise I. Dünya Savaşı'nın karanlık yüzünü gösteriyordu. SS Sussex, yolcularına kendisinden 4 yıl önce Atlantik'in dibini boylayan Titanik'in yaşadığını tattırmıştı. Acının ve gemideki 'geleceğin' yok oluşunun şahidi ise karanlık sularda gizli Alman denizaltılarıydı.
Okyanusa atılan betondan Buda'nın görevi ne? Yok oluşa 100 yıldan az kaldı200 binden fazla canlıya ev sahipliği yapan okyanuslar, bugün yok olmaya yüz tutmuş son mercan resiflerini de içinde barındırıyor. Ancak sayısı günden güne azalan benzersiz canlıları korumak için öyle bir yönteme başvuruldu ki görenleri ilk etapta bir hayli şaşırtıyor. İşte okyanusun dibinde tüm heybetiyle duran betondan Buda'nın sırrı.
Uzman isim açıkladı! Bu sene kar yağacak mı?Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Kış aylarında yeterli yağış alamama ihtimalinin yüksek olduğu görülüyor. Küresel sıcaklıkların artmasına neden olan ‘El Nino’ hava olayı sona ererken gezegeni serin tutan ‘La Nina’ hava koşulları etkili olmaya başlıyor. Bu kış döneminde La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz” dedi.
Dünyanın en derin noktası: Mariana Çukuru'nda neler oluyor?Dünya üzerinde hayal edebileceğiniz en derin yeri düşünün. Uçsuz bucaksız bir derinlik, üstelik bir de bu yer okyanusun ortasında yer alıyor. İşte o bahsettiğimiz yer: Mariana Çukuru. Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinde, neredeyse 11 kilometre aşağıda yer alan bu çukur, dünyamızın en derin noktası. O kadar derin ki, içinde neler olduğu hâlâ tam olarak keşfedilmiş değil.
Tartışmada son nokta: Kıtalar yeniden birleşir mi? Dünya haritasını tarihe gömebilirDünya’nın yüzeyini oluşturan kıtalar gözle görülmeyen biz hızla ama sürekli bir hareket halinde. 250 milyon yıl sonra bu hareketlerin dünya yüzeyini radikal bir biçimde değiştirebileceği ve yeni bir süper kıta oluşturabileceği yönünde tartışmalar devam ediyor. Yaklaşık 300 milyon yıl önce Pangea adı verilen tek bir süper kıta, yeryüzündeki tüm kara parçalarını birleştirmişti. Peki, kıtaların bu hareketliliği gelecekte benzer bir sonucu doğurabilir mi? Prof. Dr. Zihni Mümtaz Hisarlı, Milliyet.com.tr için yanıtladı.
Masterchef'te 100 Bin TL'lik ödülü kazanan yarışmacı belli oldu'Masterchef Türkiye 2024'ün yeni bölümü yayınladı. Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu ve Danilo Zanna'nın jüri olduğu yarışmada kırmızı takım ile mavi takım yarışmacıları, 100 bin TL'lik ödül için mücadele etti. İlk turda şefler kılıç balığından yemekler bekledi. İkinci turda yarışmacılar bireysel yarıştı. 100 bin TL'yi kazanan yarışmacı belli oldu. İşte detaylar...
Türkiye'den Meksika'ya 3 yıllık göçün sırrı! Mesafe 7 bin kilometre, sebebi 'pes' dedirttiBodrum Milas'ın hemen kuzeyinde yer alan Bafa Gölü, binlerce yıllık tarihin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Öyle ki dünyanın en uzun ve ilginç göç yolculuklarından biri bu yol üzerinde gerçekleşiyor. Yılan balıkları, Bafa Gölü'nden Meksika’nın Sargasso Körfezi'ne uzanan 3 yıllık zorlu bir yolculuk gerçekleştiriyor. Peki ama neden?
Tonlarca ağırlıktaki devasa gemiler nasıl oluyor da batmıyor?Devasa büyüklükteki gemilerin okyanuslarda zarifçe süzülmesi, her zaman insanları kendine hayran bırakır. Tonlarca ağırlığa sahip bu metal devlerin batmadan suyun üstünde kalabilmesi ilk bakışta bir mucize gibi görünse de aslında arkasında yatan bilimsel açıklamalar oldukça net. Peki, gemiler nasıl yüzer? Bu sorunun cevabı, fizik yasalarının işleyişinde ve gemilerin özel tasarımında gizli.
Okyanus ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.