Küllüoba’da yapılar neden gömüldü?
Küllüoba’da yapılar neden gömüldü?Genellikle Güneydoğu Anadolu Neolitiği ile özdeşleşen yapı gömme kültünün, 7000 yıl sonra Erken Tunç Çağı başında farklı şekilde Eskişehir’deki Küllüoba Höyüğü’nde de var olduğu tespit edildi.
17.01.2025Arkeoloji
Yer: Eskişehir! Sırrı araştırılıyor: Çatıya kadar kırmızı toprakla gömülmüş
Yer: Eskişehir! Sırrı araştırılıyor: Çatıya kadar kırmızı toprakla gömülmüş Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde milattan önce 3 bin yıllarına dayanan şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'nde, mimari sistemde tasarlanarak yapılmış ve özenle seçilmiş kırmızı toprakla gömülmüş yapılar bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, “Sadece bir yapı içerisinde bile 3 kamyon diyebileceğimiz bir toprak söz konusu ve bu yerleşmenin tamamında uygulanmış. Dolayısıyla çok büyük bir iş gücünün burada harcanmış olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu sayede yapılar çatı seviyesine kadar korunmuş hatta kapılar taşla örülerek doldurulmuş” dedi.
2.10.2024Haberler
Yer: Eskişehir! Sırrı araştırılıyor: Çatıya kadar kırmızı toprakla gömülmüş
Yer: Eskişehir! Sırrı araştırılıyor: Çatıya kadar kırmızı toprakla gömülmüşEskişehir'in Seyitgazi ilçesinde milattan önce 3 bin yıllarına dayanan şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'nde, mimari sistemde tasarlanarak yapılmış ve özenle seçilmiş kırmızı toprakla gömülmüş yapılar bulundu.
2.10.2024Gündem
Eskişehir’de 4 bin 500 yıllık kaplarda, ağrı kesicinin etken maddesi tespit edildi
Eskişehir’de 4 bin 500 yıllık kaplarda, ağrı kesicinin etken maddesi tespit edildiEskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda, 4 bin 500 yıl önceye ait içinde ağrı kesici ilaç saklandığı belirlenen kaplar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çift kulplu içecek kabındaki analizlerde, çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren verilere ulaştıklarını söyledi. Doç. Dr. İsmail Tarhan da kapta biyokimyasal inceleme yapıldığını belirterek, ağrı kesicinin etken maddesi olan salisilik asidi, bu kaplarda tespit ettiklerini aktardı.
20.09.2022Gündem
Küllüoba'da 5 bin yıllık boya paleti bulundu
Küllüoba'da 5 bin yıllık boya paleti bulunduEskişehir'in Seyitgazi ilçesinde Tunç Çağı'nda 1600 yıl boyunca kesintisiz yerleşik hayat sürülen Küllüoba bölgesinde kazılar sürüyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki: "Bulduğumuz palette, kırmızı boya kalıntıları çok iyi görünüyor. Diğer renklerle ilgili de yapacağımız analizler sonucu belirleyecek. Bu paletin, kapların boyanmasında kullanıldığını düşünüyoruz" dedi.
26.08.2020Tatil