Sakarya'yı geçmek içindi ama altından su akmıyor! Ters köprünün sırrı çözüldüSakarya Nehri genişliği ve uzunluğuyla tarih boyu birçok medeniyeti de kıyısına çekmişti. Ayasofya'yı da yaptıran Bizans İmparatoru I. Jüstinyen, Sakarya için yaptırdığı 1500 yıllık köprünün yeri ise tartışma konusuydu. Nehrin uzağına ve ters şekilde inşa edilen yapının sırrı sonunda çözüldü.
Kutsal bilgelik mabedi: 'Ayasofya''Ayasofya' sadece İstanbul'un değil, tüm bir insanlığın en önemli simgelerinden biri. İnşa edildiği 6. yüzyıldan itibaren pek çok kez yenlenen bu tarihi yapı günümüzde İstanbul'un en çok turist çeken noktası olma özelliği taşıyor. Depremler ve isyanlarda yıkılma tehlikesi atlatan 'Ayasofya', 'Haçlı Seferleri' sırasında büyük tahribat görür. İstanbul'un fethini takip eden dönemde Mimar Sinan tarafından güçlendirilen yapı, bugünlere tüm görkemiyle ulaşmıştır.
Son dakika: Dünya bu haberi konuşuyor! İstanbul'da 1500 yıl önce, corona virüse benzer...Son dakika haberlere göre, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen'in adıyla anılan salgını anlatan tarihçinin kitabında, "Alarm Mısır'dan yükseldi. Oradan da hızlı ve ölümcül bir şekilde yayıldı" ifadeleri yer alıyor. İstanbul'daki karantina ve izolasyon ise "İnsanları toplu alanlarda görmek kolay değildi. Hasta olmayan hemen herkes evlerine çekilmiş, ya hastalarıyla ilgileniyor ya da ölülerine ağlıyordu" cümleleriyle anlatıldı.
Jüstinyen Vebası: İki asır süren salgınHastalıklar tarihin her dönemi bizleri etkilemiştir. Kimin gelip geçmiş kimi de ağır hasarlar vermiştir. Özellikle tıbbın gelişmediği dönemlerde yayılan ufak bir salgın tüm dünyada milyonları etkileyebiliyordu. İşte o hastalıklardan biri de Jüstinyen Vebasıydı. Ortaya çıktığı dönemden sonra iki yüz yıl boyunca devam eden Jüstinyen Vebası neden bu kadar çok yayılmıştı? İşte en ölümcül salgınlardan birisi olan Jüstinyen Veba Salgını.