Son dakika deniz salyası haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan deniz salyası gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan deniz salyası haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 259 deniz salyası haberi bulunmuştur.
Müsilaj kabusu geri mi dönüyor?İstanbul Boğazı’nda, Sarıyer kıyılarında görülen köpükler akla müsilaj şüphesini getirdi. Uzmanlar görüntünün organik kirlilik kaynaklı olduğunu ve müsilaj başlangıcı olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Denizanaları denizleri bastı! Marmara ve Akdeniz’de su ısındı, kirlilik arttı...Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı deniz suyunu da ısıttı. Buna kirlilik de eklenince Marmara Denizi’ni denizanaları bastı. Uzmanlar, bu istilanın yeni bir müsilaj dalgasının habercisi olduğunu belirtirken, Marmara’da kirliliğin azaltılması uyarısı yapıyor.
Kıyılardan her gün 20 ton çöp çıkıyorİBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ayşen Erdinçler, bu yıl İstanbul’da müsilaj görülme olasılığının düşük olduğunu ifade ederken, İstanbul kıyılarından her gün 20 ton çöp çıktığını aktardı.
Endişelendileren görüntü: Müsilaj kabusu geri mi döndü? Kadıköy sahilinde bu sabah denizde görülen kütleler müsilaj şüphesi yarattı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Bu mevsimde biz müsilajın olmasını bekliyoruz. Geçen seneler kadar masif bit kütle oluşturmayabilir" dedi.
Endişelendileren görüntü: Müsilaj kabusu geri mi döndü?Kadıköy sahilinde bu sabah denizde görülen kütleler müsilaj şüphesi yarattı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Bu mevsimde biz müsilajın olmasını bekliyoruz. Geçen seneler kadar masif bit kütle oluşturmayabilir" dedi.
Marmara’nın müsilajı dünya literatüründeMarmara Denizi’nde suyun yüzeyini ve derinlerini saran, ‘deniz salyası’ olarak da bilinen müsilaj sorunuyla ilgili İstanbul Üniversitesi (İÜ) Yayınları tarafından “Marmara Denizi’nin Müsilaj Sorunu” başlıklı 13 bölümden oluşan kitap yayımlandı
İzmit Körfezi alg çoğalmasıyla kahverengiye döndüİzmit Körfezi'nin bir bölümü alg çoğalması nedeniyle kahverengiye bürünürken, su yüzeyinde çok sayıda denizanası görüldü. Alg çoğalmasının belirli parametrelerin değişimiyle meydana geldiğini belirten Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, "İnsan sağlığına doğrudan bir etkileri yok, ancak deniz içerisinde yaşayan diğer organizmalara doğrudan ya da dolaylı olarak zarar vermeleri potansiyel olarak mümkün" dedi.
Tarihi mirası bile etkilediÇanakkale Boğazı’na dalan uzmanlar, Birinci Dünya Savaşı batıklarının müsilajdan yoğun etkilendiğini belirlerken boğaz çıkışından itibaren kendi kendini temizleme özelliği olan Saros Körfezi’ne doğru etkinin azaldığını gördü
Müsilaja rağmen kırlangıç döndüBeylikdüzü ve Büyükçekmece’de yaptığımız dalışlarda vatoz ve kırlangıç gibi ekosistem için değerli dip balıklarının bu yıl yaşam ortamlarına döndüğünü görmek umutlarımızı artırdı. Prof. Dr. Sarı, “Müsilaj tiplerinden biri olan çubuk müsilaj halen etkin gözüküyor. 20-30 santimi bulan küçük çubuklar şeklinde ışıklı bölgede görülen bu kirlilik bir sonuçtur” dedi.
İnönü batığında filizlenen umutMarmara’da müsilajın izlerini süren bilim insanları, İzmit Körfezi’nde deniz salyasının fark edilmeyecek kadar az olduğunu gözlemledi, bir de sevindirici keşif yaptı... Karamürsel’de dalış yapan ekip, nesli tükenen türlerden “pina” adlı midyelerin İnönü batığı üzerinde yuvalandığını ve çoğalmaya başladığını saptadı...
Müsilaj için acil bilim seferiMarmara Denizi’nde deniz salyası olarak adlandırılan müsilajın tekrar ortaya çıkmasıyla İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nde görevli bilim insanları araştırma gemisi R/V Alemdar II ile denize açıldı.
İstanbul sahillerinde müsilaj geri mi dönüyor!İstanbul Tuzla ve Kadıköy sahillerinde müsilaj benzeri kirlilik görülmeye başlandı. Uzmanlar deniz sıcaklığının artmasıyla bu yıl da müsilajın görülebileceğini ifade etmişti.
Marmara'da son durum: Şu an bir müsilaj varMarmara Denizi'ndeki müsilaja ilişkin son durumu değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Marmara Denizi'nde evet şu an bir müsilaj var. Geçen seneki gibi etkili olmasını beklemiyoruz, istemiyoruz ve umuyoruz olmaz" dedi.
İstanbul’da müsilaj yeniden görüldüMarmara Denizi’nin kabusu haline gelen musilaj İstanbul’da yeniden kendini gösterdi. Maltepe sahili açıklarında müsilaj tabakası havadan çekilen görüntülerle ortaya çıktı.
İstanbul’da müsilaj yeniden görüldüMarmara Denizi’nin kabusu haline gelen musilaj İstanbul’da yeniden kendini gösterdi. Maltepe sahili açıklarında müsilaj tabakası havadan çekilen görüntülerle ortaya çıktı.
Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu Marmara ve Ege Denizi’nde geçtiğimiz yıl balıkçıların kabusu haline gelen müsilaj yeniden yüzünü göstermeye başladı. Hafta sonu Çanakkale Boğazı’nda balık avına çıkan Çanakkale Kent Konseyi Başkanı ve Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, denizin üzerinde öbeklenmiş müsilaj görüntülerini cep telefonuyla kaydetti. O anlar, havaların ısınmasıyla birlikte müsilajın yeniden çıkma riskini akıllara getirdi.
Deprem alarmı! Gözler İstanbul'da ama daha riskli 10 yer var...Türkiye'de 2021'de 107 sel ve su baskını, 66 orman yangını, 16 kar/tipi olayı ile 39 heyelan meydana geldi. 2022'de de Türkiye'yi bekleyen pek çok doğal afet var. İstanbul depreminden çok daha riskli, her an deprem olabilecek 10'dan fazla yer olduğuna vurgu yapan uzmanlar, bu konuda çok önemli uyarılarda bulundu.
Marmara için bir şey yapmalı2021 yılına damgasını vuran Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğinin tekrarlanmaması için acilen önlem alınması uyarısı yapan uzmanlar, yönetim politikasının yenilenmesi ve arıtmaların tam randımanlı çalıştırılmasını istedi.
Marmara için uyarı: Bu alg çoğalması; hayra alamet değilMarmara Denizi'nde oluşan müsilaj ile ilgili denizin dibinde inceleme yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, şu an korkulan bir durumun olmadığını ancak tehlikenin devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Sarı, "Evsel atıkların yüzde 56'sı, arıtılmadan Marmara Denizi'ne karışıyor. Denizde 8 metreden 22-23 metreye kadar aşırı alg çoğalması var. Bu alg çoğalması; hayra alamet değil" dedi.
Hayalet tekne operasyonu! Kaçak midye avcılığı yapılıyordu…İstanbul Boğazı ve Haliç’te kaçak midye avcılığında kullanılan teknelere yönelik operasyon düzenlendi. Deniz Liman Şubesi ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri çok sayıda tekneye el koydu.
Hayalet tekne operasyonu! Kaçak midye avcılığı yapılıyorduİstanbul Boğazı ve Haliç’te kaçak midye avcılığında kullanılan teknelere yönelik operasyon düzenlendi. Deniz Liman Şubesi ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri çok sayıda tekneye el koydu.
Deniz Salyası ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.