Dağlardan şifa için toplanıyor! 1 tanesi bile siğilleri kurutuyor, besin değeri çok yüksek
Dağlardan şifa için toplanıyor! 1 tanesi bile siğilleri kurutuyor, besin değeri çok yüksekMuğla ve Aydın yöresinde yetişen dağ çileği vatandaşlar tarafından şifa niyetine toplanıyor. Doğal ortamda yetişen bu faydalı meyve, hem vitamin deposu hem de siğillerin düşmanı. İşte dağ çileği hakkında bilinmesi gerekenler.
21.12.2023Genel Sağlık
Bir kişi 4 saatte 1 kilogram toplayabiliyor! Bu çileğin kilosu 200 TL
Bir kişi 4 saatte 1 kilogram toplayabiliyor! Bu çileğin kilosu 200 TLKaradeniz Bölgesi’nde her yıl yaz mevsimi öncesi yüksek kesimli bölgelerde yetişen, kokusu ve lezzeti ile hayran bırakan dağ çileğinin kilosu 200 TL’den satılıyor.
6.06.2022Yaşam
Dağlardan 4 saatte ancak 1 kilo toplanabiliyor
Dağlardan 4 saatte ancak 1 kilo toplanabiliyorOrdu’nun Fatsa ilçesinde dağ çilekleri toplanmaya başlandı. Bölgede kendiliğinden yetişen ve zor şartlarda toplanan çilekler, yöre halkının kışlık reçel ihtiyacını da karşılıyor.
27.05.2020Haberler
Kendi kendine yetişiyor, kilosu 150 liradan satılıyor!
Kendi kendine yetişiyor, kilosu 150 liradan satılıyor!Karadenizli kadınlar, fındık bahçelerinde doğal olarak yetişen dağ çileğini hem kendi mutfaklarında kullanıyor hem de pazarlarda kilosunu 150 liradan satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.
6.07.2021Bilgi
Günde bir kilo toplanabiliyor, taleplere yetişilemiyor
Günde bir kilo toplanabiliyor, taleplere yetişilemiyorOrdu’nun yüksek kesimlerinde yetişen, bir kişinin uzun uğraşlar sonucu günlük en fazla bir kilo toplayabildiği ‘dağ çileği’ kilogramı 120 TL’den satılmasına rağmen tezgahlarda hemen tükeniyor. Bazı insanların fiyatı için pazarlık dahi yapmadığı dağ çileğini toplayanlar, satmaya dahi kıyamıyor. Ordu bölgesinde yetişen, kendisine has kokusu ve lezzetiyle de hayran bırakan dağ çileği, her yıl olduğu gibi yine rağbet görüyor. Bir insanın, günlük ortalama bir kilogram toplayabildiği dağ çileği, reçel yapımında kullanıldığı gibi ham olarak ve çeşitli yollarla tüketilebiliyor. Özellikle yüksek kesimlerde daha çok yetişen, kadınların güçlükle topladığı ve toplamak için saatlerce yürüdüğü dağ çileğinin kilogramı 120 TL’den satılmasına rağmen, tezgahlardaki en çok talep edilen ürünler arasında yerini almaya devam ediyor. Topladıkları çilekleri satmaya kıyamıyorlar Ordu’da dağ çileği toplamak için yaklaşık 2 saatlik yolu yürüyerek kat ettiklerini, topladıktan sonra da satmaya dahi kıyamadıkları dağ çileğini çok sevdiklerini belirten Cemile Kaya, şimdiye kadar en fazla 3 kilogramlık hasat yaptıklarını söyledi. Çileğin, yetişme ve hasat döneminin bir ay olduğunu dile getiren Kaya, “Ailemizden toplayan oluyor ve ben burada pazarlamasını yapıyorum, gerçekten toplaması çok zor. Ben birkaç kere toplamaya gittim, o zahmeti görünce topladığımı satmaktan vazgeçtim. Yakın mahallerde olmuyor. Uzak yerlerde ve engebeli arazilerde dağ çilekleri yetişiyor. 2 saate yakın yürüyüş yolcuğu sonrası çileklerin yetiştiği yere ulaşıyorsunuz. Sabahın ilk saatlerinde aile yakınlarımız bahçeye gidiyorlar ve şanslarına artık ne olursa topluyorlar. En büyük hasat ise 3 kiloluk kovayı ancak dolduruyor” dedi. “İnsanlar pazarlık yapmadan satın alıyorlar” Kaya, insanların dağ çileğini gördüğünde pazarlık yapmadan satın aldıklarını belirterek, “Zahmeti çok olan bir ürün ve ona göre de fiyatı biraz pahalı. Kilo işi alırlarsa 120 TL’den veriyoruz. Ya da küçük 250-300’er gramlık kaplarda da satıyoruz. Onu
11.09.2019Haberler
Günde bir kilo toplanabiliyor! Taleplere yetişilemiyor
Günde bir kilo toplanabiliyor! Taleplere yetişilemiyorOrdu’nun yüksek kesimlerinde yetişen, bir kişinin uzun uğraşlar sonucu günlük en fazla bir kilo toplayabildiği ‘dağ çileği’ kilogramı 120 TL’den satılmasına rağmen tezgahlarda hemen tükeniyor. Bazı insanların fiyatı için pazarlık dahi yapmadığı dağ çileğini toplayanlar, satmaya dahi kıyamıyor.
13.06.2019Ekonomi
Günde bir kilo toplanabiliyor! Taleplere yetişilemiyor
Günde bir kilo toplanabiliyor! Taleplere yetişilemiyorOrdu’nun yüksek kesimlerinde yetişen, bir kişinin uzun uğraşlar sonucu günlük en fazla bir kilo toplayabildiği ‘dağ çileği’ kilogramı 120 TL’den satılmasına rağmen tezgahlarda hemen tükeniyor. Bazı insanların fiyatı için pazarlık dahi yapmadığı dağ çileğini toplayanlar, satmaya dahi kıyamıyor.
13.06.2019Ekonomi
Şifa kaynağı: Dağ çileği
Şifa kaynağı: Dağ çileğiKaradeniz Bölgesi'nde her yıl yaz mevsimi öncesi yüksek kesimlerde yetişen dağ çileğine vatandaşlar büyük ilgi gösterirken kilosu ise 120 TL’den satılıyor.
Kilosu 100 lira! Tezgaha gelir gelmez bitiyor...
Kilosu 100 lira! Tezgaha gelir gelmez bitiyor...Halk arasında orman çileği olarak bilinen, daha çok reçel ve marmeladı yapılan organik dağ çileğinin kilosu Ordu’nun Fatsa ilçesinde 100 TL’den satılıyor.
28.05.2018Ekonomi
Kilosu 100 lira! Tezgaha gelir gelmez bitiyor...
Kilosu 100 lira! Tezgaha gelir gelmez bitiyor...Halk arasında orman çileği olarak bilinen, daha çok reçel ve marmeladı yapılan organik dağ çileğinin kilosu Ordu’nun Fatsa ilçesinde 100 TL’den satılıyor.
28.05.2018Ekonomi
Her derde deva dağ çileği, alıcı bulamaz hale geldi
Her derde deva dağ çileği, alıcı bulamaz hale geldiBirçok derde deva olan ve yüksek kesimlerde yetişen 'organik dağ çileği' hasadı başladı. Geçtiğimiz yıllarda üreticilerin önemli gelir kaynağı olan ve üretimi her yıl azalan dağ çileği, alıcı bulamaz hale geldi. Hendek ilçesinin yüksek kesimlerinde yetiştirilen ve mahalle sakinlerinin geçim kaynakları arasında bulunan organik dağ çileğinin hasat zamanı başladı. Hendek ilçesinin yüksek kesiminde bulunan mahalleleri; Aksu, Göksü, Dikmen, Kurtuluş Mahallelerinde yetiştirilen çilek özellikle kadınlar tarafından toplanıyor. Toplanması oldukça zahmetli olan 'organik dağ çileğinin' kilogramı 16 TL'den alıcı buluyor.Kış mevsiminde kar yağışının az olması ve havaların erken ısınmasıyla dağ çileği hasadı yaklaşık 15 gün önce başladı. Geçtiğimiz yıllarda üreticilerin önemli gelir kaynağı olan dağ çileğinin üretimi her yıl azalıyor. Yaklaşık beş yıl önce ki üretime göre yüzde 75 düşen dağ çileği alıcı bulamaz hale geldi. Dağ çileğinin toplanmasının oldukça zor olduğu bilgisini veren üretici son iki yıldır sadece reçellik çilek topladıklarını ve fabrikalara istedikleri satışı yapamadıklarını belirttiler. Geçen yıllara oranla fiyatların düşük olması üreticiye hayal kırıklığı yaşattı.Dağ çileği toplayan Emine Pekdemek isimli vatandaş, "Son iki yıldır neredeyse sadece reçellik çilek toplar hale geldik, fabrikalar çilek almıyor. Şuanda topladığımız reçellik çileği 16 ila 18 lira fiyat aralığında esnaftan istekte bulunan kişilere satıyoruz. Önceden daha fazla satış yapabiliyorduk" dedi.
11.09.2019Haberler
Dağ çileği ve tatlı narda talep patlaması
Dağ çileği ve tatlı narda talep patlamasıSarıgöllü fide satıcısı Muzaffer Özkan, ilçeye ilk kez getirdiği dağ çileği ve çekirdeksiz tatlı nar fidanlarının kısa sürede satıldığını ve çok sayıda talep olduğunu belirtti.
28.12.2016Ekonomi
Kanserden koruyan meyve
Kanserden koruyan meyveUzmanlar, dağ çileğinin tam bir vitamin deposu olduğunu söylüyor.
30.10.2013Genel Sağlık