Son dakika Bilim insanları haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Bilim insanları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Bilim insanları haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 8.313 bilim insanları haberi bulunmuştur.
Ren geyiklerinin gözleri kışın neden maviye döner?Kazaklardaki motiflerden anlatılan masallara dünyamızı süsleyen ren geyiklerinin kış aylarında gözlerinin altın renginden maviye döndüğünü biliyor muydunuz? Bilim insanları, yaşanan bu değişimin altında yatan bilimsel gerçeği açıkladı.
Marmara’da müsilaj denetimleri sürüyor: Bursa Büyükşehir’e 3.3 milyon TL ceza kesildiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı müsilaj riskiyle karşı karşıya olan Marmara Denizi ve çevresinde denetimlerini sıkılaştırdı. Bursa’da denetim yapan ekipler, kentsel atık suları arıtmadan doğrudan Deliçay Deresi’ne döken Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUSKİ’nin Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’ne 3 milyon 340 bin 688 TL ceza kesti.
500 kiloluk halkanın sırrı çözülemiyor! Uzaydan ne mesaj geldi? 'Alev topu gibiydi'Kenya'nın ücra köyüne düşen 500 kiloluk dev metal halka, sadece bir uzay enkazı mı yoksa bilinmeyen bir kozmik mesaj mı? Harvard ve Kenya Uzay Ajansı ortaklığında yapılan incelemeler, bu sır dolu olayın ardındaki gerçeği çözmeye çalışıyor. Peki "Gökyüzünde bir alev topu gördük" ifadeleriyle yankı uyandıran ve uzaydan düşen bu metal halka ne olabilir?
Mağarada büyük keşif! 100 yıldır izini sürüyorlardı: Büyük ipuçları elde ettikZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve İnönü Mağarası kazılarının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Hamza Ekmen, mağarada Anadolu’nun kayıp topluluğu Kaşkalar'a ait izler bulunduğunu belirterek, “İnönü Mağarası’nın 3’üncü tabakasında bulunan ve Geç Tunç Çağı’na tarihlenen bulguların ve buluntuların Eski Anadolu’nun kayıp bir topluluğu olan Kaşkalar ile ilişkili olabileceğini iddia ediyoruz” dedi.
Mağarada büyük keşif! 100 yıldır izini sürüyorlardı: Büyük ipuçları elde ettikZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve İnönü Mağarası kazılarının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Hamza Ekmen, mağarada Anadolu’nun kayıp topluluğu Kaşkalar'a ait izler bulunduğunu belirterek, “İnönü Mağarası’nın 3’üncü tabakasında bulunan ve Geç Tunç Çağı’na tarihlenen bulguların ve buluntuların Eski Anadolu’nun kayıp bir topluluğu olan Kaşkalar ile ilişkili olabileceğini iddia ediyoruz” dedi.
Lastiği janta oturturken kendini yaktı! Ateşe verip şişirmenin sırrı 200 yıl önceki keşifArabaların lastikleri yenilendiğinde, janta sağlıklı şekilde oturup hava kaçırmaması için çeşitli tekniklerle lastik yerine yerleştiriliyor. 200 yıl önce yapılan bir keşifle tescillenen ‘gazların genleşmesi’ de burada devreye giriyor. Jant ve lastik arasına sıkılan yanıcı sıvı ateşle buluşunca önce patlama sonra da mükemmel bir oturma yaşanıyor olsa da güvenlik açısından ciddi riskleri olan bu uygulamanın, bir ustanın yüzünü yaktığı gerçeği unutuluyor!
Hastane yüzü göstermeyen reçete! Bir dilim elma ile bir parça muz yetiyormuşGünde bir elma yemenin doktordan uzak tuttuğu bilinen eski bir gerçek. Ancak bilim insanları meyve tüketimi ve genel sağlık için yeni bir şey keşfettiler. Çin'in Jinzhou kentindeki Yangtze Hastanesi'ndeki araştırmacılar, 10 yıl boyunca yüksek tansiyona sahip 2 bin 184 orta yaşlı erkek ve kadını takip etti ve bakın sonunda ne fark etti.
COVID hakkında 5 yıl sonra bildiklerimiz ve hala bilmediklerimizBeş yıl önce, Çin’in Wuhan kentinde bir grup insan daha önce dünyada görülmemiş bir virüs ortaya çıktı. Bu mikrobun bir adı yoktu, neden olduğu hastalığın da. Ve bu hastalık küresel sağlık sistemindeki derin eşitsizlikleri ortaya çıkaran ve her şeyi değiştiren bir pandemiyi tetikledi. İşte Covid-19 hakkında bildiklerimiz ve hala bilmediklerimiz...
Yapay zeka insanların kararlarına da karışacak!Bilim insanları, yapay zeka temelli sistemlerin insanların çevrim içi platformlarda ne satın alacaklarından, kime oy vereceklerine kadar çeşitli kararlarını etkilemek için kullanılabileceği uyarısında bulundu.
Kadının gücü ‘kahvaltı’daTürkiye’de en sevilen öğün olan kahvaltının kadınların kaslarını güçlendirdiği, kahvaltı yapan kadınların el kavrama gücünün daha fazla olduğu ortaya çıktı.
İnsana geçit vermiyor! Milyonlarca yengeç sokakları istila etti, 'pes' dedirten sebepHint Okyanusu'nun ortasında, Avustralya'ya bağlı olan Christmas Adası, her yıl dünyanın en etkileyici geçişlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Kimi zaman yolların dahi kapandığı bu göç yolculuğu, zamanda ekolojik zenginlikleri ve kültürel çeşitliliğiyle de dikkat çekiyor. Her yerin kırmızıya boyandığı bu yolculuğun arkasındaki gerçek ise oldukça ilgi çekici.
Parker Güneş'in en yakına giderek tarih yazdıBilim insanları, yakıcı sıcak uçuşu sırasında birkaç gün boyunca iletişim kuramamasının ardından Parker Solar Probe'dan ilk sinyali aldı. Sevinçle karşılanan sinyal, tarihte bir ilk oldu. Parker Solar Probe, adını Chicago Üniversitesi'nde fahri profesör olan fizikçi Eugene Newman Parker'dan alıyor.
İklim krizi: 2024'te fazladan 41 tehlikeli gün daha yaşadık!İklim krizinin bitirmekte olduğumuz 2024 yılında gezegen üzerindeki etkilerini inceleyen bilim insanları, iklim değişikliğinin bu yıl dünyada tehlikeli seviyede 41 gün daha fazla sıcak gün yaşanmasına neden olduğunu, bunun insanlar için büyük çaplı acılara yol açtığını belirledi.
Müsilaj bilim kurulu toplandıMarmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı.
Kırık kemikler alçıyla değil kanınızla kaynayacak! Türkiye'de uygulanabilir: 'Afetlerde kurtarıcı'Birçok kişi çocukluğunda ya da yetişkinliğinde bir kemiğini kırmıştır. Genellikle alçıyla kaynaması beklenen kemikler için artık sadece kanınız yeterli olabilir! Nottingham Üniversitesi'nden bilim insanları kemik kırıklarını tedavi edebilecek ve vücudun iyileşme potansiyelini artırabilecek devrim niteliğinde bir implant geliştirdi. Dr. Öğretim Üyesi Aybars Tekcan çalışmayı, Milliyet.com.tr için değerlendirdi.
Buzullar eriyor sırlar çözülüyorKüresel ısınmanın etkisiyle son 10 yılda dünya genelinde buzullar erirken birçok kalıntı gün yüzüne çıktı. Bu, “buzul arkeolojisi” adlı yeni bir bilim dalının ortaya çıkmasını sağladı.
Bilim İnsanları ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.