Son dakika arkeolojik kazı haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan arkeolojik kazı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan arkeolojik kazı haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.627 arkeolojik kazı haberi bulunmuştur.
Bugüne kadar böylesi görülmedi! 'Bu eser çok önemli'Karabük’te Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu.
Bugüne kadar böylesi görülmedi! 'Bu eser çok önemli'Karabük’te Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrak ile şeytanı mızrakladığı resmedilen kolye ucu bulundu.
Göbeklitepelilerin atası: ÇakmaktepelilerŞanlıurfa’da bulunan Çakmaktepe’nin, Göbeklitepe’nin de aralarında bulunduğu diğer ‘Taş Tepeler’den yaklaşık 1000 yıl daha önce inşa edildiği tespit edildi.
Sivas’ta bulundu! Tam 2 bin yıllık gizemSivas’ta 2019 yılında arkeolojik kazı çalışmalarının başladığı Sivas Kalesi, kentin geçmişine ışık tutuyor. Bölgede 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen parçalar ise heyecan yarattı.
Sivas’ta bulundu! Tam 2 bin yıllık gizemSivas’ta 2019 yılında arkeolojik kazı çalışmalarının başladığı Sivas Kalesi, kentin geçmişine ışık tutuyor. Bölgede 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen parçalar ise heyecan yarattı.
Milyonlarca yıl önce yaşıyordu! Türkiye'de dinozor fosili var mı?Dinozorlar, yeryüzünde milyonlarca yıl önce yaşamış, devasa boyutları ve ilginç özellikleriyle günümüz bilimsel araştırmalarını dahi etkilemeye devam eden canlılar. Dünyanın pek çok yerinde dinozor fosilleri keşfedilmesine rağmen, Türkiye’de bu devasa yaratıklara dair izlere rastlamak oldukça nadirdir hatta neredeyse imkansıza yakın gibi. Peki, ülkemizin jeolojik yapısı dinozor fosilleri için uygun mu? Bu sorunun cevabını, Türkiye’nin yer katmanları ve jeolojik geçmişine bakarak anlamak mümkün.
Literatürde yok! 2'nci ve 5'inci yüzyıla aitKarabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda; 2'nci yüzyıla ait sikke ile 5'inci yüzyıla ait fibula, gün yüzüne çıkarıldı.
Her şey çiftçinin küreğine takılmasıyla başladı! 19 tonluk kedi mumyasına ne oldu?Her zamanki gibi yine tarlasında uğraşıyordu. Elindeki kazmayla toprağı kabartırken o anda yerin altında sert bir şey hissetti. Karşısında duran kedi mumyasıydı, derine indikçe gördüklerine inanamıyordu. Sonrasında yaşananlar ise şoke eden tarihi gerçekleri göz önüne serdi.
Heyecanlandıran yeni keşif! Sarayın anahtarı bulunduBitlis Kalesi'nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında sarayın kapısına ait olduğu değerlendirilen anahtar ile kapının kilitlenmesini sağlayan aparatlar bulundu.
THY'den 'dünyanın ilk ekmeği' kararı! New York uçuşunda ikram edilecekTürk Hava Yolları (THY), Şanlıurfa'nın Göbeklitepe bölgesinde üretilen buğdaydan yapılan, dünyanın ilk ekmeği olarak nitelendirilen ekmeği, 22 Eylül'de yapılacak olan New York seferinde yolculara ikram edecek. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat konuyla ilgili açıklama yaptı.
Efes’in zenginliği bu müzede saklıEfes’ten çıkarılmış birçok önemli buluntu, Efes Müzesi’nde sergileniyor. Büyük Artemis ve Güzel Artemis heykelleri, Dinlenen Savaşçı heykeli, Hadrian Tapınağı frizi gibi eserleri müzede görebilir; Efes’i daha yakından tanıyabilirsiniz.
Sardes surlarında savaşın izleriTarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti, Manisa’nın Salihli ilçesindeki Sardes Antik Kenti'nde, yaklaşık 120 yıl önce başlayan arkeolojik kazı çalışmaları ABD Wisconsin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nick Cahill'in başkanlığında sürdürülüyor.
Bir yer keşfedelim: Geçmişten bugüne Göbeklitepe'nin sırrıDünya üzerindeki en eski tapınaklarından biri olan Göbeklitepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa şehrindeymiş. İnsanlık tarihinin gelişmesi ve bilinmeyen sırların çözülmesi için büyük bir öneme sahip olan Göbeklitepe için gidenler oranın çok büyülü ve gizemli bir yer olduğunu söylüyor.
Efes'in 'ışıltısı' Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 15 Eylül Pazar günü yayımlanacak 41. sayısında Efes’i mercek altına alıyor. Dergide ayrıca Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler inceleniyor.
Arkeolojik kazıya madenci desteğiÇanakkale’nin Çan ilçesindeki Bahadırlı köyünde bulunan İnkaya Mağarası’nda 2017 yılından bu yana hummalı bir kazı çalışması var. 86 bin yıl öncesine ait taştan yapılmış çeşitli kesici, kazıyıcı taş aletlerin bulunduğu kazı, Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer’in deyimiyle tarihi 300 sayfalık bir kitap olarak düşünürsek, son bir sayfasından son sekiz sayfasına bakmak gibi…
Göbeklitepe açıklaması: Tarihe yeni yorumlar getirebilirKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Neolitik Döneme ait kazıların sürdüğü Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ve Karahantepe'de ortaya çıkarılan eserlerin tarihe yeni yorumlar getirebileceğini kaydetti.
'60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar hedefimize sadığız'Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Haziranda da büyüme devam ediyor. 31 Temmuz'da daha kesin veriler üzerine konuşacağız ama ilk rakamlara baktığımız zaman 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar hedefimize sadığız." dedi.
Lal Denizli: Hedefim kültür rotası oluşturmakBaşkan Denizli, Çeşme’nin deniz turizmi dışındaki alanlarının zenginleştirilip turizme katkı sunabileceğini söyledi. Denizli, “Konu yılın farklı dönemlerinde turizmi hareketlendirmek olmalı. Çeşme sadece iki ay değil 12 ay boyunca ziyaret edilen bir yer haline gelmeli” dedi
Arkeolojik Kazı ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.